ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η εκδήλωση μνήμης για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 21ης Σεπτεμβρίου 2022 στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ.

Η εκδήλωση με την εύστοχη επωνυμία «Μνήμες, Ήχοι και Ζωή» είχε ως πρωταγωνιστές την τέταρτη γενιά των ιδρυτών και πρωτεργατών της Ζωοδόχου Πηγής, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και γενικότερα την Μικρά Ασία είτε και μετανάστες, η οποίοι δημιούργησαν την δική τους Ζωοδόχο Πηγή για να τους θυμίζει το Μπαλουκλή και το πιο σημαντικό να στεγάσουν τα όνειρά τους και τα οράματά τους και να διατηρήσουν και μεταλαμπαδεύουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Η εκδήλωση κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και κατάφερε να καθηλώσει τα βλέμματα και την προσοχή του ακροατήριου, αφ ενός μεν διότι ήταν απαλλαγμένη από τις περιττές και ανούσιες ομιλίες, αφ ετέρου δε, διότι από την έναρξή της μέχρι και το τέλος της κατάφερε να διατηρήσει τον ρυθμό και να συνδυάσει άψογα τον ήχο, τον χορό με τις εικόνες από την Μικρασιαστική Κατατροφή, τις θηριωδίες των Τούρκων, την προσφυγιά και την μεταλαμπάδευση του ανάδελφου πολιτισμού που οι πρόσφυγες κουβάλησαν στις ελάχιστες αποσκευές τους και κατάφεραν να καλλιεργήσουν και να δημιουργήσουν την δική τους Μικρά Ασία στις εσχατιές της γης όπου υποχρεώθηκαν να χτίσουν και να δημιουργήσουν.  

Αν και διήρκησε πάνω από δυόμιση ώρες και εμπεριείχε αρκετούς χαιρετισμούς, εν τούτοις ουδείς δεν δυσανασχέτησε διότι όσοι προσήλθαν στο βήμα σεβάστηκαν εαυτούς και αλλήλους και κατάφεραν να προσφέρουν τις δικές του πινελιές στον ανεπανάληπτο θέαμα που ακολούθησε και το οποίο κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές των τριών γενεών που τίμησαν με την παρουσία τους.

Η εκδήλωση ήταν εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα και ήρθε να υπενθυμίσει στον γράφοντα και σε όλους τους παρισταμένους ότι η ομογένεια εισέρχεται σε μια νέα περίοδο επιστροφής στις ρίζες και στην ελληνικότητα.

Η εκδήλωση ήταν η δεύτερη που διοργάνωσε η εν λόγω κοινότητα με πρωτοβουλία του ιερατικού προϊσταμένου, π. Βασιλείου Λούρου και ήρθε να αποδείξει ότι η ομογένεια του Μπρονξ έχει ανεξάντλητες δυνάμεις και ότι η σπίθα που άναψε ο π. Βασίλειος Λούρος προ δύο περίπου ετών με την ανάληψη των καθηκόντων του ως ιερατικού προϊσταμένου κατάφερε να φλογίσει τις καρδιές των ομογενών, να απασφαλίσει και να απογειώσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να οδηγήσει την ιστορική κοινότητα σε μια νέα περίοδο αναγέννησης και ευμάρειας.

Η εφάμιλλη παρουσία της παιδικής χορωδίας υπό την διεύθυνση του Νεκτάριου Αντωνίου ήρθε να αποδείξει ότι και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ, το αρχαιότερο Ημερήσιο στην Βορειοανατολική Ακτή των ΗΠΑ διανύει την δική του εφάμιλλη περίοδο αναγέννησης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμμερικής και Καναδά Θεόδωρος Παυλάκος, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς, π. Γεδεών Βαρύτιμος, π. Ηλίας Παππάς, ο πρόεδρος του ΔΣ του GAEPIS, Στέλιος Τακετζής και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων.

Οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και κ. Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο της 77ης Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά απέστειλαν μαγνητοφωνημένα μηνύματα τα οποία ήταν άρτια συνυφασμένα με τις υπόλοιπες προσφωνήσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος – κοινωνιολόγος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια και η οποία εξέπληξε και προβλημάτισε το ακροατήριο με την εμπεριστατωμένη και συνοπτική ομιλία με θέμα «Εκατό χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Βασίλειος Λούρος και ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Κωνσταντίνος Καρούνος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία συμπίπτει με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της υπάρξεώς του και ενώ έχανε το ποίμνιο του οραματίστηκε και κατάφερε να ιδρύσει της Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας και να θέσει υπό την σκέπη τους τους Ρωμιούς ανά την υφήλιο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στις παραδόσεις, στους ήχους και την ζωή των Μικρασιατικών και είχε ως πρωταγωνιστές τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Αθανασίου Παππά και Κατερίνας Δασκαλάκη, υπό την καθοδήγηση της Δασκάλας, κ. Γιώτας Παπαγρηγορίου και την χορωδία υπό την διεύθυνση του χοράρχη, κ. Νεκτάριου Αντωνίου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την μουσικοχορευτική παράσταση με ερμηνευτές την Ειρήνη, τον Παντελή Γατανά και τον Παναγιώτης Παπαστεφάνου με την συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας πλαισιωμένης από τους Λευτέρη Μπουρνιά (κλαρίνο), Σπύρο Κολιαβασίλη (λύρα Καππαδοκίας-ούτι-τραγούδι), Ιωάννη Θέμελη (λαούτο), Λαμπρινή Κάμπουρα (κανονάκι), Ρένο Ευθυμίου (κρουστά).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Στράτος Γατανάς,, ενώ τους χορούς επιμελήθηκε και δίδαξε η κ. Μαρία Παπαλάνη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι κ.κ. Φώτης Σαββίδης, Στυλιανός Ζερβούδης, Παντελής Μεστούσης, Νικόλαος Μεστούσης και  ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρνξ, κ. Κωνσταντίνος Καρούνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κεντρική ομιλήτρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η Κυριακή Γατανά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος, ο π. Βασίλειος Λούρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του μουσικού συνόλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος, ο π. Βασίλειος Λούρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος, ο π. Βασίλειος Λούρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.