ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ότι θα έβλεπα τα ΜΑΤ της Αμερικής σε τόσες πολλές Πολιτείες το ίδιο απόγευμα -βράδυ σε ορισμένες άλλες – δεν το περίμενα και δεν το φανταζόμουν ποτέ. Και μάλιστα έξω από τον Λευκό Οίκο.
Ίσως μάλιστα και να είχα εφησυχάσει ότι αυτά συμβαίνουν μόνο αλλού. Όπως π.χ. σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια στην Αργεντινή ή έστω και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Δεκατέσσερις (14) Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει την Εθνοφρουρά.
Γιατί; αναρωτήθηκα.
Φοβούνται, λέχθηκε, την εξάπλωση των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Μινεάπολη και όσο και αν στην αρχή όλα μοιάζουν ειρηνικά δεν χρειάζεται παρά μια σπίθα για να ξεκινήσουν οι φωτιές και οι λεηλασίες και οι συλλήψεις και βέβαια μετά οι καταγγελίες για αστυνομική βία.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι μετέχουν σε διαδηλώσεις πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αντίδραση της Αστυνομίας. Για να μην σας πω ότι χρειάζονται και τα τηλέφωνα του δικηγόρου τους.
Όταν κάναμε διαδηλώσεις μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη (κυρίως για το Κυπριακό) η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στα νώτα μας. Εκεί που περίμεναν οι έφιπποι αστυνομικοί που συνήθως ήταν τοποθετημένοι στα μετόπισθεν.
Θυμάμαι, σε κάποια παρέλαση μια φορά, ένας Αστυνομικός με πολιτικά ήθελε να μου κάνει έλεγχο. Φοβήθηκα, γιατί κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μου. Και σε λάθος σημείο να είχα βρεθεί, φαινόταν ότι ήμουνα φωτογράφος.
Τελικά, είδα εκεί κοντά, τον πανταχού παρόντα Φίλιπ Κρίστοφερ και φώναξα το όνομά του, για να αποφευχθεί ένα παρ’ ολίγον επεισόδιο. Το αναφέρω ως παράδειγμα του πόσο εύκολο είναι για τους λειτουργούς του Τύπου να μπλέξουν με την Αστυνομία.
Μόλις χθες Σάββατο, ο Ρεπόρτερ του Ηuffington Post Chris Mathias συνελήφθη στη Νεα Υόρκη. Ενας άλλος απεσταλμένος στην Μινεάπολη (από το κανάλι MSNBC) έφαγε πλαστικές σφαίρες. Και προχθές πάλι στην Μινεάπολη, συνέλαβαν στα καλά καθούμενα τον ρεπόρτερ και του συνεργείου του CNN.
Όμως ας μην γελιόμαστε, η νοοτροπία της Αστυνομίας εδώ, είναι τέτοια που δεν σηκώνει αστεία.
Κι εμείς σαν Ελληνοαμερικανική κοινότητα έχουμε ζήσει περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας και δυστυχώς ξεχνάμε ότι αυτά θέλουν την προσοχή όλων για να αντιμετωπιστούν.
Ποιος δεν θυμάται τον άτυχο γιατρό Λένο Κάκουρα, από την Κύπρο που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στο γειτονικό Mt. Vernon (Μάουντ Βερνον);
Ότι και να είπε ο άτυχος Γιατρός την στιγμή που είδε μπροστά του τον Αστυνομικό και του ζήτησε την άδεια κι εκείνος πήγε να την πάρει απο το ντουλαπάκι του οδηγού, η σφαίρα απο το περίστροφο του Αστυνομικού έδωσε απότομο τέλος στην ζωή του.
Χάθηκε άδικα ο Γιατρός κι όλα τα άλλα με τα σχόλια και τις αναρτήσεις, (που ακολούθησαν στον Τύπο) δεν χρειάζονται αναλύσεις, παρά μόνο για να στολίζουν λεκτικά την νεκρολογία.
Βεβαίως όσοι το έζησαν το περιστατικό αυτό, θυμούνται ότι και τότε έγιναν διαδηλώσεις ακόμα και εντός της Εθνικής Παρέλασης.
Δεν νομίζω ότι ξεχάστηκε η μνήμη του αείμνηστου Κάκουρα, αλλά αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό, απέναντι στα μύρια όσα που βιώνει η Αφροαμερικανική κοινότητα σε όλη την Αμερική.
Ήρθε λοιπόν η στιγμή, εν μέσω πανδημίας του Κορωνοϊου να αντιδράσει η Αμερική σε όσα είδε να συμβαίνουν στην Μινεάπολη.
Ο άτυχος 46χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλοιντ δολοφονήθηκε. Γιατί και πως και ποιος φταίει, το είδαμε στο βίντεο και θα το δούμε στη συνέχεια.
Το ζήτημα είναι πως αντιμετωπίστηκε από την ηγεσία σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε εθνικό.
Κάποιοι είπαν στο “twitter” ότι ο «αριστερός» δήμαρχος της πόλης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και κάηκε η πόλις.
Ποτέ αρχίσαμε να έχουμε αριστερούς δημάρχους στην Αμερική, αυτό στ’ αλήθεια μου ξέφυγε. Μπορεί ο άνθρωπος να έχει κάποιες διαφορετικές απόψεις, από κάποιους άλλους, αλλά αριστερός;
Και βγήκαν στο Facebook οι “άκρο-δεξιοί” και κατηγορούν τους πάντες για επεισόδια και λεηλασίες.
Συγνώμη, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη και μάλιστα μέσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που λέει ότι στοιχεία από ρατσιστικές ομάδες (εδώ τους λέμε White Supremacist) έχουν εισβάλει ή καλύτερα παρεισφρήσει στις διαμαρτυρίες και δημιουργούν τις φωτιές και τα επεισόδια.
Μάρτυς επίσης και η τηλεοπτική κάμερα, στο Λος Άντζελες ότι εκείνοι που κάνουν τις λεηλασίες, δεν είναι από την ίδια πόλη. Κάποιος άρπαξε μια τηλεόραση και την έβαλε σε αυτοκίνητο Μερσέντες. Αντε να τον βρεις τώρα.
Απλά, να θυμίσω στους φίλους μέλη της ΑΧΕΠΑ, μην τύχει και στηρίξετε χωρίς στοιχεία τους ρατσιστές στις αναρτήσεις σας.
Είναι οι ίδιοι που είχαν προγόνους τους στην ΚΚΚ (Κου-Κουξ-Κλαν) και κυνηγούσαν τους Έλληνες (Ομογενείς) στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Όπως θα εμφανιστούν και εμφανίστηκαν ήδη, οι αποκαλούμενοι αναρχικοί. Αλλά αυτούς εμείς τους ξέρουμε και ως “γνωστούς-άγνωστους”.
Και ας μην αναφερθούμε στις παρεμβολές από το διαδίκτυο.
Η μια πλευρά αναφέρεται στην Κίνα, γιατί προς τα εκεί έχει στρέψει τα βέλη της και η άλλη φυσικά στην Ρωσία. Υπάρχουν τα “τρολς” όπως τα ονομάζουν, είτε το παραδεχθούμε είτε όχι.
Άντε όμως να βγάλεις άκρη έτσι.
Εν κατακλείδι εμείς, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας θα πρέπει να βλέπουμε θετικά τέτοιου είδους διαμαρτυρίες για ανθρώπινα δικαιώματα και εναντίον των ανισοτήτων στην κοινωνία μας, γιατί ο φωτισμένος θρησκευτικός μας ηγέτης ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος μετείχε ειρηνικά και βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του την ζωή, στην πιο σημαδιακή διαδήλωση για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στην Αλαμπάμα, δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Η βία, δυστυχώς, δεν έλειπε και τότε.
Ήταν πάντα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραμένει ακόμα θέμα άνισης μεταχείρισης, ιδίως από τις αστυνομικές αρχές , των εκπροσώπων της Αφροαμερικανικής κοινότητας.
Το ότι με αφορμή αυτό το περιστατικό ξεπήδησε και η έλλειψη ηγεσίας σε εθνικό επίπεδο και μιας προσπάθειας για ενότητα μεταξύ του Έθνους, αυτό ας μας προβληματίσει για τις εκλογές που έρχονται τον προσεχή Νοέμβρη.
Σημ. Αναφέρω μόνο δυο παραδείγματα για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και παραπέμπω για άλλα περιστατικά στο “US Press Freedom Tracker”. Mια τράπεζα πληροφοριών που καταγράφει παρόμοια περιστατικά αφού διαπιστωθούν μετά από έλεγχο.