Επιμέλεια κειμένου: Αυγή – Μαρία Ατματζίδου *
Η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς καθώς μεγαλώνουμε, αλλά υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε το πώς αισθάνεστε και να κάνετε τα χρόνια σας υγιή και ευτυχισμένα.
Είστε ηλικιωμένος με κατάθλιψη;
Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τις δραστηριότητες που σας άρεσαν; Παλεύετε με συναισθήματα ανικανότητας και απελπισίας; Σας φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να περάσετε την ημέρα; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς καθώς μεγαλώνουμε, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τα επιτεύγματά μας. Και τα συμπτώματα της ηλικιωμένης κατάθλιψης μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής σας, επηρεάζοντας την ενέργεια, την όρεξη, τον ύπνο και το ενδιαφέρον σας για δουλειά, χόμπι και σχέσεις.
Δυστυχώς, πάρα πολλοί ηλικιωμένοι με κατάθλιψη δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας ή δεν κάνουν τα βήματα για να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η κατάθλιψη των ηλικιωμένων αγνοείται τόσο συχνά:
Μπορεί να υποθέσετε ότι έχετε σοβαρούς λόγους να είστε πεσμένοι ή ότι η κατάθλιψη είναι απλώς μέρος της γήρανσης.
Μπορεί να είστε απομονωμένοι – κάτι που από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη – με λίγους γύρω να παρατηρούν την αγωνία σας.
Μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα σωματικά σας σημάδια είναι προάγγελος της κατάθλιψης.
Μπορεί να είστε απρόθυμοι να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας ή να ζητήσετε βοήθεια.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάθλιψη δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης – ούτε είναι ένδειξη αδυναμίας ή ελαττώματος χαρακτήρα. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από το ιστορικό σας ή τα προηγούμενα επιτεύγματά σας στη ζωή. Ενώ οι αλλαγές της ζωής καθώς μεγαλώνετε – όπως η συνταξιοδότηση, ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, η υποβάθμιση της υγείας – μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κατάθλιψη, δεν χρειάζεται να σας κρατήσουν κάτω. Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε καθώς γερνάτε, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε ξανά ευτυχισμένοι και ελπιδοφόροι και να απολαύσετε τα χρυσά σας χρόνια.
Σημάδια και συμπτώματα κατάθλιψης σε ηλικιωμένα άτομα
Η αναγνώριση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους ξεκινά με τη γνώση των σημαδιών και συμπτωμάτων. Οι κόκκινες σημαίες κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Θλίψη ή αισθήματα απελπισίας.
Ανεξήγητοι ή επιδεινωμένοι πόνοι και πόνοι.
Απώλεια ενδιαφέροντος για κοινωνικοποίηση ή χόμπι.
Απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης.
Αισθήματα απελπισίας ή αδυναμίας.
Έλλειψη κινήτρων και ενέργειας.
Διαταραχές ύπνου (δυσκολία να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι, υπερβολικός ύπνος ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας).
Απώλεια της αξίας του εαυτού σας (ανησυχίες για το αν είστε βάρος, συναισθήματα αναξιότητας ή αηδίας για τον εαυτό σας).
Αργή κίνηση ή ομιλία.
Αυξημένη χρήση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών.
Καθορισμός του θανάτου. σκέψεις αυτοκτονίας.
Προβλήματα μνήμης.
Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας (παράλειψη γευμάτων, λησμονήσεις φαρμάκων, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής).
Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη ενδέχεται να μην αισθάνονται «λυπημένοι»
Ενώ η κατάθλιψη και η θλίψη φαίνεται να συμβαδίζουν, πολλοί ηλικιωμένοι με κατάθλιψη ισχυρίζονται ότι δεν αισθάνονται καθόλου λυπημένοι. Αντίθετα, μπορεί να παραπονιούνται για χαμηλά κίνητρα, έλλειψη ενέργειας ή σωματικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, τα σωματικά συμπτώματα, όπως ο πόνος στην αρθρίτιδα ή η επιδείνωση των πονοκεφάλων, είναι συχνά το κυρίαρχο σύμπτωμα της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους.
Είναι θλίψη ή κατάθλιψη;
Καθώς μεγαλώνουμε, βιώνουμε πολλές απώλειες. Η απώλεια είναι επώδυνη – είτε πρόκειται για απώλεια ανεξαρτησίας, κινητικότητας, υγείας, για τη μακροχρόνια καριέρα σας, είτε για κάποιον που αγαπάτε. Το πένθος γι αυτές τις απώλειες είναι φυσιολογικό και υγιές, ακόμη και αν τα συναισθήματα της θλίψης διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η διάκριση μεταξύ θλίψης και κλινικής κατάθλιψης δεν είναι πάντα εύκολη, αφού μοιράζονται πολλά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να πούμε τη διαφορά.
Ο θρήνος είναι ένα τραίνο του τρόμου που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων και ένα μείγμα καλών και κακών ημερών. Ακόμα και όταν θρηνείτε, θα έχετε ακόμα στιγμές ευχαρίστησης ή ευτυχίας.
Με την κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά, τα συναισθήματα του κενού και της απελπισίας είναι σταθερά.
Παρόλο που δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πένθος, αν δεν υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου ή σβήσει όλα τα σημάδια χαράς – να γελάτε με ένα καλό αστείο, να φωτίζετε ως απάντηση σε μια αγκαλιά, να εκτιμάτε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα – μπορεί να είναι κατάθλιψη.
Αιτίες κατάθλιψης
Καθώς μεγαλώνουμε, αντιμετωπίζουμε συχνά σημαντικές αλλαγές στη ζωή που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Προβλήματα υγείας. Η ασθένεια και η αναπηρία, ο χρόνιος ή ο έντονος πόνος, η γνωστική εξασθένηση, η βλάβη στην εικόνα του σώματός σας λόγω χειρουργικής επέμβασης ή ασθένειας μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη.
Μοναξιά και απομόνωση. Παράγοντες όπως η μοναχική ζωή, ο συρρικνωμένος κοινωνικός κύκλος λόγω θανάτων ή μετεγκατάστασης, η μειωμένη κινητικότητα λόγω ασθένειας ή η απώλεια των προνομίων οδήγησης μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.
Μειωμένη αίσθηση σκοπού. Η συνταξιοδότηση μπορεί να φέρει μαζί της απώλεια ταυτότητας, κατάστασης, αυτοπεποίθησης και οικονομικής ασφάλειας και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι φυσικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες που απολάμβανατε μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αίσθηση του σκοπού σας.
Φόβους. Αυτά περιλαμβάνουν φόβο θανάτου, καθώς και άγχος για οικονομικά προβλήματα, θέματα υγείας ή κατάχρηση ή παραμέληση.
Πρόσφατα πένθη. Ο θάνατος φίλων, μελών της οικογένειας και κατοικίδιων ζώων ή η απώλεια συζύγου ή συντρόφου είναι συνηθισμένες αιτίες κατάθλιψης σε ηλικιωμένους.
Ιατρικές συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη ηλικιωμένων
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ιατρικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη σε ηλικιωμένους, είτε άμεσα είτε ως ψυχολογική αντίδραση στην ασθένεια. Οποιαδήποτε χρόνια ιατρική πάθηση, ιδιαίτερα αν είναι επώδυνη, αναπηρική ή απειλητική για τη ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Νόσος του Πάρκινσον
Εγκεφαλικό
Καρδιακή ασθένεια
Καρκίνος
Διαβήτης
Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ
Λύκος
Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)
Αυτοβοήθεια για την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους
Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μετά από μια ορισμένη ηλικία οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν μπορούν να μάθουν νέες δεξιότητες, να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες ή να κάνουν νέες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η αλήθεια είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σταματά να αλλάζει, οπότε ως μεγαλύτερος ενήλικας, είστε εξίσου ικανοί ως νέοι να μάθετε νέα πράγματα και να προσαρμοστείτε σε νέες ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από την κατάθλιψη.
Η υπέρβαση της κατάθλιψης περιλαμβάνει την εύρεση νέων πραγμάτων που σας αρέσουν, την εκμάθηση της προσαρμογής στις αλλαγές, τη διατήρηση σωματικής και κοινωνικής δραστηριότητας και την αίσθηση της σύνδεσης με την κοινότητα και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Φυσικά, όταν είστε σε κατάθλιψη, η ανάληψη δράσης και η υλοποίηση βημάτων αυτοβοήθειας μπορεί να είναι δύσκολη. Μερικές φορές, μόνο το να σκέφτεσαι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα μπορεί να σου φανεί συντριπτικό. Αλλά τα μικρά βήματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Ένας σύντομος περίπατος, για παράδειγμα, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε τώρα – και μπορεί να αυξήσει τη διάθεσή σας για τις επόμενες δύο ώρες. Κάνοντας μικρά βήματα μέρα με τη μέρα, τα συμπτώματα της κατάθλιψης θα απαλυνθούν και θα νιώσετε ξανά πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι.
Συμβουλή αυτοβοήθειας
1: Κοινωνικοποίηση
Εάν είστε σε κατάθλιψη, μπορεί να μην θέλετε να κάνετε τίποτα ή να δείτε κανέναν. Αλλά η απομόνωση επιδεινώνει μόνο την κατάθλιψη. Από μόνος σας, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την προοπτική και να διατηρήσετε την προσπάθεια που απαιτείται για να νικήσετε την κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξη είναι σημαντική – οπότε προσπαθήστε να συνδεθείτε με άλλους και να περιορίσετε τον χρόνο που είστε μόνοι. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε για να κοινωνικοποιηθείτε, προσκαλέστε αγαπημένα πρόσωπα να σας επισκεφτούν ή διατηρήστε επαφή μέσω τηλεφώνου ή email.
Αλλά θυμηθείτε: η ψηφιακή επικοινωνία δεν αντικαθιστά την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Βάλτε τα δυνατά σας για να βλέπετε άτομα προσωπικά σε καθημερινή βάση. Η διάθεσή σας θα σας αποζημιώσει! Και να θυμάστε, ποτέ δεν είναι αργά για να δημιουργήσετε νέες φιλίες.
Βγείτε στον κόσμο. Προσπαθήστε να μην μείνετε στο σπίτι όλη μέρα. Πηγαίνετε στο πάρκο, κάντε μία επίσκεψη στο κομμωτήριο, γευματίστε με έναν φίλο σας, επισκεφτείτε ένα μουσείο ή πηγαίνετε σε μια συναυλία ή μια παράσταση.
Προσφέρετε εθελοντικά το χρόνο σας. Το να βοηθάτε τους άλλους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και να επεκτείνετε το κοινωνικό σας δίκτυο.
Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης κατάθλιψης. Το να είσαι με άλλους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την αίσθηση της απομόνωσης. Μπορεί επίσης να είναι εμπνευστικό να ακούσουμε πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη.
Φροντίστε ένα κατοικίδιο ζώο. Ένα κατοικίδιο μπορεί να σας κάνει παρέα και το περπάτημα ενός σκύλου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι καλή άσκηση για εσάς και ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες σκύλων λατρεύουν να συνομιλούν ενώ τα κατοικίδια τους παίζουν μαζί.
Πάρτε ένα μάθημα ή μπείτε σε μια λέσχη για να συναντήσετε ομοϊδεάτες. Δοκιμάστε να εγγραφείτε σε ένα κέντρο ηλικιωμένων, σε μια λέσχη βιβλίων ή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Δημιουργήστε ευκαιρίες για γέλιο. Το γέλιο δίνει ώθηση στη διάθεση, οπότε ανταλλάξτε χιουμοριστικές ιστορίες και αστεία με τους αγαπημένους σας, παρακολουθήστε μια κωμωδία ή διαβάστε ένα αστείο βιβλίο.
Συμβουλή 2: Βρείτε νόημα και σκοπό στη ζωή
Για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη είναι σημαντικό να συνεχίσετε να αισθάνεστε αφοσιωμένοι και να απολαμβάνετε έναν ισχυρό σκοπό στη ζωή. Καθώς μεγαλώνουμε, η ζωή αλλάζει και μπορείτε να χάσετε πράγματα που προηγουμένως απασχολούσαν τον χρόνο σας και έδιναν στη ζωή το νόημα. Συνταξιοδότηση, απώλεια στενών φίλων ή αγαπημένων προσώπων, μετακόμιση μακριά από το κοινωνικό σας δίκτυο και αλλαγές στη σωματική υγεία, τα οικονομικά ή την κατάστασή σας μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της αυτοεκτίμησης. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βρείτε νέο νόημα στη ζωή και να συνεχίσετε να νιώθετε αφοσιωμένοι στον κόσμο. Μερικές φορές είναι απλώς θέμα αναδιαμόρφωσης του τρόπου σκέψης σας για τον εαυτό σας ή της διαδικασίας γήρανσης.
Επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε ακόμα να κάνετε, όχι σε αυτό που μπορούσατε να κάνετε. Νιώθετε απογοητευμένοι που δεν είστε σε θέση να κάνετε ό, τι μπορούσατε κάποτε, ή τουλάχιστον όχι στα ίδια επίπεδα; Μήπως οι αρνητικές ιδέες για τη γήρανση έχουν επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας; Αντί να εστιάσετε σε αυτό που κάνατε κάποτε, προσπαθήστε να εστιάσετε σε πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Θα δείτε πόσα ακόμα έχετε να προσφέρετε.
Μάθετε μια νέα δεξιότητα. Επιλέξτε κάτι που πάντα θέλατε να μάθετε ή που πυροδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας – ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα ή ένα νέο παιχνίδι ή άθλημα, για παράδειγμα. Η εκμάθηση νέων δραστηριοτήτων όχι μόνο προσθέτει νόημα και χαρά στη ζωή, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας και να αποτρέψει την πνευματική παρακμή.
Μπείτε στην κοινότητά σας. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε μια τοπική εκδήλωση, να διδάξετε παιδιά ή να προσφέρετε εθελοντικά για έναν σκοπό που είναι σημαντικός για εσάς. Η κοινοτική εργασία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος αξιοποίησης και μετάδοσης των δεξιοτήτων που αξιοποιήσατε στην καριέρα σας – χωρίς τη δέσμευση ή το άγχος της τακτικής απασχόλησης.
Να είστε περήφανοι για την εμφάνισή σας. Όταν συνταξιοδοτηθείτε, είναι εύκολο να αφήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει λίγο τώρα, μιας και δεν χρειάζεται να είστε στη δουλειά κάθε μέρα. Αλλά η προσπάθεια για το να φαίνεστε ωραίοι κάθε πρωί μπορεί να δώσει στην αυτοπεποίθησή σας μια ευπρόσδεκτη ώθηση και να βελτιώσει το πώς αισθάνεστε.
Ταξίδι.
Μόλις συνταξιοδοτηθείτε και τα παιδιά σας φύγουν από το σπίτι, πιθανότατα έχετε περισσότερο χρόνο στα χέρια σας για να επισκεφθείτε τα μέρη που πάντα θέλατε να πάτε. Κλείστε διακοπές σε ένα νέο μέρος ή κάντε ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο σε ένα αγαπημένο μέρος. Τα ταξίδια δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά ή ακριβά για να αυξήσουν τη διάθεσή σας. Απολαύστε χρόνο στη φύση κάνοντας έναν γραφικό περίπατο ή πεζοπορία, πηγαίνοντας για ψάρεμα ή κάμπινγκ ή περνώντας μια μέρα στην παραλία.
Γράψτε τα απομνημονεύματά σας, μάθετε να ζωγραφίζετε ή ασχοληθείτε με μια νέα τέχνη.
Συμβουλή 3: Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες
Όταν είστε σε κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το κίνητρο για να κάνετε οτιδήποτε – πόσο μάλλον να φροντίσετε την υγεία σας. Αλλά οι συνήθειες υγείας σας έχουν αντίκτυπο στα συμπτώματα κατάθλιψης. Όσο καλύτερα φροντίζετε το σώμα σας, τόσο καλύτερα θα νιώθετε.
Κινηθείτε
Η άσκηση είναι μια ισχυρή θεραπεία κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά. Και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε από μια αυστηρή προπόνηση για να αποκομίσετε τα οφέλη. Κάντε μια μικρή βόλτα τώρα και δείτε πόσο καλύτερα αισθάνεστε. Οτιδήποτε σας ξεσηκώνει και σας κινητοποιεί βοηθάει. Αναζητήστε μικρούς τρόπους για να προσθέσετε περισσότερη κίνηση στην ημέρα σας: παρκάρετε πιο μακριά από το κατάστημα, ανεβείτε τις σκάλες, κάντε ελαφρές δουλειές του σπιτιού ή κηπουρική. Όλα βοηθούν.
Ακόμα κι αν είστε άρρωστοι, αδύναμοι ή ανάπηροι, υπάρχουν πολλές ασφαλείς ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε τη δύναμή σας και να αυξήσετε τη διάθεσή σας – ακόμα και από καρέκλα ή αναπηρικό αμαξίδιο. Απλώς ακούστε το σώμα σας και σταματήστε αν πονάτε.
Τρώτε για να στηρίξετε τη διάθεσή σας
Η προσαρμογή των διατροφικών σας συνηθειών ως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ξεκινήστε ελαχιστοποιώντας τη ζάχαρη και τους εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα με ζάχαρη και άμυλα μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη ώθηση, αλλά το πληρώνετε αργότερα όταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει.
Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε σε ποιοτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη, τα οποία θα σας αφήσουν ικανοποιημένους και συναισθηματικά ισορροπημένους.
Το να παραμένετε πολύ χωρίς φαγητό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη διάθεσή σας, κάνοντάς σας κουρασμένους και ευερέθιστους, οπότε κάντε το καλύτερο για να τρώτε κάτι τουλάχιστον κάθε 3-4 ώρες.
Υποστηρίξτε τον ποιοτικό ύπνο
Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα αϋπνία. Αλλά η έλλειψη ύπνου κάνει την κατάθλιψη χειρότερη. Στόχος για κάπου μεταξύ 7 έως 9 ωρών ύπνου κάθε βράδυ. Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πάρει καλύτερο ποιοτικό ύπνο αποφεύγοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη, τηρώντας ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης και φροντίζοντας το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
Περάστε χρόνο στο φως του ήλιου
Το φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, στη βελτίωση της διάθεσής σας και στην αντιμετώπιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (ΕΔΕ). Όποτε είναι δυνατόν, βγείτε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκτεθείτε στον ήλιο για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα.
Πιείτε τον καφέ σας έξω ή δίπλα στο παράθυρο, απολαύστε ένα γεύμα στο ύπαιθρο ή αφιερώστε χρόνο στον κήπο.
Ασκηθείτε έξω κάνοντας πεζοπορία, περπατώντας σε ένα τοπικό πάρκο ή παίζοντας γκολφ με έναν φίλο σας.
Εάν ζείτε κάπου με λίγο χειμωνιάτικο ήλιο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί φωτοθεραπείας.
Ο καθένας έχει διαφορετική ιδέα για το τι δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή. Το σημαντικό είναι να βρείτε δραστηριότητες που έχουν νόημα και είναι ευχάριστες για εσάς. Όσο περισσότερο τρέφετε το πνεύμα σας, τόσο καλύτερα θα νιώθετε.
Συμβουλή 4: Μάθετε πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια
Η θεραπεία κατάθλιψης είναι εξίσου αποτελεσματική για τους ηλικιωμένους όσο και για τους νεότερους. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους συχνά προκαλείται ή επιδεινώνεται από μια δύσκολη κατάσταση ή πρόκληση, οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα. Εάν η μοναξιά βρίσκεται στη ρίζα της κατάθλιψης, για παράδειγμα, η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν πρόκειται να θεραπεύσει το πρόβλημα.
Στη Νέα Υόρκη δωρεάν υποστήριξη προσφέρει η τηλεφωνική γραμμή 1-888-NYC-WELL (1-888-692-9355).
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούμε όλους τους φίλους και τις φίλες άνω των 65 ετών που μιλούν την ελληνική γλώσσα να επικοινωνήσουν μαζί μας για την δημιουργία ομάδας υποστήριξης και ευζωίας στον τηλεφωνικό αριθμό 9172467164 κ. Ατματζίδου.
- Επιμέλεια κειμένου από το helpguide.org / Αυγή – Μαρία Ατματζίδου, Πρόεδρος του American Hellenic Center of Health and Well Being