ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Βουβός και ανείπωτος ήταν ο θρήνος των συγγενών και φίλων που παρέστησαν στην κηδεία του Στέλιου Κέρβερου και της μεγαλύτερης αδελφής του Ελένης Κέρβερου – Κόμπου που απεβίωσαν με διαφορά δύο ημερών, που έλαβε χώρα την Δευτέρα της Διακαινησίμου στο Πορτ Ουάσινγκτον του Λονγκ Αϊλαντ.
Οι συγγενείς και οι φίλοι είχαν έρθει νωρίτερα με τα αυτοκίνητά τους. Τα στάθμευσαν στον προαύλιο χώρο απέναντι από τον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Περίμεναν υπομονετικά και κατά την άφιξη της πομπής με τις νεκροφόρες και την οικογένεια βγήκαν από τα οχήματά τους με τις μάσκες και τα γάντια και έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ τους.
Στα πρόσωπά τους έβλεπε κανείς τον πόνο και την θλίψη διότι λόγω των περιορισμών για την πανδημία δεν μπορούσαν να εισέλθουν στον ναό να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του.
Τα παιδιά και τα εγγόνια ήταν οι μόνοι που εισήλθαν στον ναό μαζί με το γράφοντα και αυτό από μόνο του καθιστούσε ακόμη πιο τραγική την όλη εικόνα.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ιωάννης Λαρδάς, βοηθούμενος από τον π. Μιχαήλ Παλαμάρα, οι οποίοι τέλεσαν την Νεκρώσιμη Ακολουθία έψαλλαν αρκετές φορές το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» και προσπάθησαν με την συμπόνοια, την αγάπη και τα λόγια παραμυθίας να απαλύνουν τον πόνο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό.
Πώς μπορεί να αντέξει και πώς να παρηγορηθεί κανείς όταν είναι υποχρεωμένος εξ αποστάσεως να ασπαστεί την ίδια χρονική στιγμή δύο αδέλφια.
Ο Στέλιος Κέρβερος απεβίωσε την Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου σε ηλικία 67 ετών από τον κορωνοϊό, ενώ η Ελένη Κέρβερου – Κόμπου την Μεγάλη Τετάρτη σε ηλικία 75 ετών μετά από πολυετή μάχη με το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας οι συγγενείς και οι φίλοι εξήλθαν και πάλι από τα αυτοκίνητά τους, έσκυψαν και πάλι ευλαβικά το γόνυ τους και παρέμειναν σαν αγάλματα έως ότου η οικογένεια εισέλθει στα οχήματά της. Εισήλθαν στα αυτοκίνητά τους και με αναμμένα τα φλας των αυτοκινήτων συνόδεψαν την οικογένεια στο Κοιμητήριο «Nassau Knolls Cemetery».
Παρέμειναν και πάλι στα οχήματά τους και καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής του ενταφιασμού έκαναν τον σταυρό τους και προσεύχονταν. Στη συνέχεια ένα – ένα τα οχήματα διέρχονταν από τον τάφο και οι λυγμοί και οι αναστεναγμοί διέκοπταν την «άκρα του τάφου σιωπή» που επικρατούσε στο Κοιμητήριο.
Βουβοί και αμίλητοι συνέχισαν την πορεία προς τις διάφορες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής όπου διαμένουν με την υπόσχεση μόλις λήξει ο αόρατος πόλεμος με τον κορωνοϊό να συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγο ναό και να τελέσουν το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους και να διαιωνίσουν τη μνήμη τους.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, π. Ιωάννης Λαρδάς, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη και τη συγκίνηση για τον θάνατον των δύο αδελφιών και τόνισε ότι οι ιερείς, οι ιεροψάλτες και οι διευθυντές των Γραφείων Τελετών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού και είναι αυτόπτες μάρτυρες της άνευ προηγουμένου τραγωδίας που βιώνει η Νέα Υόρκη και κατ΄ επέκταση η γενέτειρα.
«Εκφράζουμε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στις οικογένειες της Ελένης και του Στέλιου Κέρβερου, καθώς επίσης και στις τέσσερις άλλες οικογένειες της κοινότητάς μας που θρήνησαν για τα προσφιλή τους πρόσωπα που ηττήθηκαν από τον κορωνοϊό», επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Λαρδάς, ο οποίος βρίσκεται όντως στην πρώτη γραμμή.
Επισκέπτεται τους ασθενείς στα νοσοκομεία και στα σπίτια τους, τελεί ευχέλαιο, τους μυρώνει και τους δίνει κουράγιο. Και δεν αρκείται μόνο με αυτό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις οικογένειές των θυμάτων, τους δίνει κουράγιο και τους προτρέπει να αντλήσουν δύναμη από την Ανάσταση.
Μια ζωή αγαπημένοι
Η Ελένη και ο Στέλιος γεννήθηκαν στα Άνω Λεύκαρα, επαρχίας Λάρνακας στην Κύπρο. Οι αείμνηστοι γονείς τους Κώστας Κέρβερος και Παναγιώτα το γένος Ποχάνη έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Ελένη, τον Δημητράκη, την Μάρω και τον Στέλιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Η έλευση της οικογένειας Κέρβερου στην Αμερική έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με την έλευση χιλιάδων άλλων Ελλήνων και Κυπρίων πρωτοπόρων. Αρχικά ήρθε ο Κώστας το 1952 και ακολούθησαν ο Στέλιος το 1973 και τα αδέλφια του σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Εργάστηκαν όλοι τους σκληρά και κατάφεραν να σπουδάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους και να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο χωρίς ποτέ τους να λησμονήσουν ότι ένα μέρος τη πατρίδας του ακόμη και σήμερα μετά από 46 χρόνια παραμένει σκλαβωμένο από τον Αττίλα.
Στέλιος Κέρβερος
Ο Στέλιος Κέρβερος γεννήθηκε στις 19 Μαϊου 1953 και ήρθε στην Αμερική το 1973 μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας. Σπούδασε Λογιστικά και τα πρώτα χρόνια εργάστηκε σε τράπεζα και μετά ως κτηματομεσίτης, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες εργάστηκε στην ομογενειακή οικοδομική εταιρεία «Xinos Construction Corp». Ηγούνταν του μεταλλουργικού τμήματος της εταιρείας και τα μηνύματα των συνεργατών και των εργαζομένων που ανήρτησαν στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υμνούν την προσφορά του.
Τον αείμνηστο, όπως επεσήμανε ο Σταύρος Μοδινός (γαμπρός της ανιψιάς του), τον αποκαλούσε θείο και όλοι στην εταιρεία τον αποκαλούσαν «Θείο».
«Ήταν χαρισματικός, μεγαλόκαρδος και γενναιόδωρος όσο ελάχιστοι. Ήταν εργασιομανής και το φιλότιμο σε συνδυασμό με την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον καθιστούσαν τον εκλεκτό των εκλεκτών», πρόσθεσε ο κ. Μοδινός.
Ο Στέλιος ήταν νυμφευμένος με την Γιαννούλα (Ιωάννα ) το γένος Αδραχτά με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια την Βασιλική και την Παναγιώτα και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους και έγιναν δασκάλες. Η Βασιλική (Βίκυ) είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Βεντουράτο, με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Σπύρο και την Γιάννα. Η Παναγιώτα είναι παντρεμένη με τον Αργύρη Ζερβό με τον οποίο έφεραν στον κόσμο τις δίδυμες Ζωή και Μαριάννα.
Ελένη Κέρβερου – Κόμπου
Η Ελένη Κέρβερου γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1944 στα Πάνω Λεύκαρα και ήταν παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Κόμπο που κατάγονταν από την κατεχόμενη Λύση Αμμοχώστου με τον οποίο έφεραν στον κόσμο ένα κορίτσι, την Κούλλα και της έδωσαν τη δυνατότητα να σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια και σήμερα είναι υπεύθυνη στα εργαστήρια του νοσοκομείου Lenox Hill Ηospital.
H Κούλλα είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Μοδινό με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Ελένη, που είναι κάτοχος Διδακτορικού και εργάζεται στο Τμήμα Παιδείας της Νέας Υόρκης και την Φιλιώ που σπουδάζει και θέλει να γίνει δασκάλα μαθηματικών. Η Ελένη είναι παντρεμένη με τον Ραφαήλ Λοϊζου και η Φιλιώ είναι αρραβωνιασμένη με τον Λουκά Φιλίππου.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων.
Αιωνία τους η μνήμη.
Καλό παράδεισο
Αιώνια τούς η μνήμη .
Αιώνια τους η μνήμη! 😪
[…] Με πληροφορίες από το anamniseis.net […]