Βιβλίο για την Παναγία Σουμελά παρουσίασε το «Ιερό Ιδρυμα Π.Σ. Αμερικής», ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους

Ο συγγραφέας Στέφανος Τανιμανίδης. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Τανιμανίδη που διοργάνωσε το Ιερό ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, έγινε μέσω της πλατφόρμας Zoom, εντούτοις η συμμετοχή καλεσμένων από τρείς ηπείρους και το γεγονός ότι μεταξύ τους ήταν και πολλοί γνωστοί και διάσημοι, σίγουρα μετέτρεψαν την εκδήλωση σε χολιγουντιανή  παραγωγή, αντάξια των Οσκαρ, αφού και η διάρκειά της ξεπέρασε τις τρισήμισι ώρες.

Πρόκειται για το τρίτομο έργο (σύμφωνα με τον συγγραφέα) «Σουμελά. Η πρόσφυξ Πόντια Παναγιά» του Στέφανου Τανιμανίδη και με την ευκαιρία της έκδοσης το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής, παρουσίασε τον συγγραφέα και το έργο του στην Αμερικανική ήπειρο, αλλά ταυτόχρονα σε μια υπερατλαντική σύνδεση φιλοξένησε τους Πόντιους της Ευρώπης και της Αυστραλίας και συνομίλησαν όλοι μαζί για την πολιτιστική παράδοση του Πόντου, για την ιστορία και τον μέλλον.

Ήταν όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μια εκδήλωση σε «όλα τα μήκη και τα πλάτη» για τους ποντιακής καταγωγής Ρωμιούς.

Καλεσμένοι στην εκδήλωση, έδωσαν το παρών τους ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Αμανατίδης, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων, ο παραγωγός του «τηλεριάλιτι» σόου «Survivor» Σάκης Τανιμανίδης και εκπρόσωπος των Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Ο πρώτος τόμος του έργου, αναφέρεται στην ιστορία της εικόνας και της Μονής της Παναγίας Σουμελά, όχι μόνο στον Πόντο αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου ανιστόρησαν τη νέα Μονή. 

Το πρόσωπο της Παναγίας μας κάνει όλους αδερφούς τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο κ. Παντελεήμων προσκάλεσε όλους να επισκεφτούν την Μητρόπολη και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και «Καλό Πάσχα».

Ο Γ.Γ. Αποδήμων και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκης αναφερόμενος στον συγγραφέα του βιβλίου είπε ότι είναι ένα πρόσωπο που δεν χρειάζεται συστάσεις.

Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του Δρ. Βασιλειάδη ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι «θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες σας με κάθε τρόπο».

O Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Καταλήγοντας ο κ. Χρυσουλάκης ευχήθηκε  όπως η Παναγία Σουμελά εμπνέει τον συγγραφέα σε νέα θεόπνευστα έργα.

Ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι τον συνδέουν κοινές απόψεις με τον συγγραφέα του έργου και επεσήμανε ότι «θέλουμε να διατηρούμε την ιστορική μνήμη». Πρέπει, συμπλήρωσε, να δουλέψουμε όλοι μαζί έτσι ώστε πολλοί να έρθουν πιο κοντά», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο κλίμα ενότητας που διαφάνηκε από την εισήγηση του Δρ. Βασιλειάδη.

Ο κ. Αμανατίδης πρότεινε όπως δημιουργηθεί άμεσα μια μόνιμη διακομματική επιτροπή για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος της ΠΑΣΠΕ. Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε με την σειρά του στον συγγραφέα και τόνισε ότι το έργο του, θα δώσει τον σύνδεσμο για την διαρκή ενότητα του ποντιακού χώρου.

Ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε ως «υπέροχο πόνημα» το έργο του κ. Τανιμανίδη και επεσήμανε ότι ο συγγραφέας δεν ξεκινά τώρα την πορεία του. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας, από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας και τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες έχουν ως θεμέλιό τους, την Παναγία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος των Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Κων/νος Πολίτης, που υπογράμμισε ότι η βυζαντινή μουσική είναι η πεμπτουσία της ελληνικότητας και της ορθοδοξίας.

Την ανάγκη για κλίμα ενότητας στον χώρο επεσήμανε και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων, κ. Χριστίνα  Σαχινίδου-Τσαρτσίδου, που πήρε τον λόγο στην συνέχεια.

Ο πρώην Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, που συνδέεται με κουμπαριά με τον εκλεκτό συγγραφέα εξέφρασε την χαρά του για την θετική εικόνα στον ποντιακό χώρο και τόνισε ότι ο κ. Τανιμανίδης διακρίνεται για την συνέπεια στην πορεία του. Το βιβλίο του το έχω και το χρησιμοποιοώ κι εγώ ως πηγή στις διάφορες ομιλίες μου, πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό συγγραφέας κ. Στέφανος Τανιμανίδης αναφέρθηκε στην διαρκή αποστολή μηνυμάτων από την έναρξη της εκδήλωσης. Εχω λάβει μέχρι τώρα, πάνω από 100 μηνύματα, είπε.

Ο παραγωγός τηλεοπτικών σόου Σάκης Τανιμανίδης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο παραγωγός του σόου «Survivor» στην Ελλάδα κ. Σάκης Τανιμανίδης, που είναι γιός του συγγραφέα, επεσήμανε στην συνέχεια ότι έχει πολλά βιώματα από τον πατέρα του και ότι απορούσε πάντα για το «τί κάνει ο πατέρας μου και ασχολείται συνέχεια με ένα πράγμα;». Ο υιός Τανιμανίδης επεσήμανε ότι το να αφιερώσεις την ζωή σου σε ένα σκοπό έχει μια τιμή και ότι αισθάνεται πολύ περήφανος.

Ο ίδιος εκφράζοντας και την πιο σύγχρονη και νεανικότερη ματιά, τόνισε ότι η διατήρηση της ποντιακής κληρονομιάς είναι κάτι δύσκολο, αλλά ότι το ένα βήμα έχει γίνει.

Την παρουσίαση του συγγραφέα και του βιογραφικού του σημειώματος, έκανε στην συνέχεια, ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, που μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι με πρόταση του Στέφανου Τανομανίδη καθιερώθηκε η 19η Μαίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο συγγραφέας Στέφανος Τανιμανίδης αναφερόμενος στο έργο που παρουσίασε τόνισε ότι ουσιαστικά το έργο είναι τρίτομο και συγκεκριμένα ο Α’ τόμος αναφέρεται από το 300 μ.Χ. έως το 1922, ο Β’ τόμος στα 70 χρόνια του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στην Ελλάδα και ο τρίτος θα αναφέρεται στην λειτουργία που έγινε στην Παναγία Σουμελά του Πόντου στην Τραπεζούντα.

Ο κ. Τανιμανίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον τότε Γραμματέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σήμερα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην πρώτη λειτουργία στην μονή του Πόντου. Αυτή την λειτουργία, είπε, παρακολούθησαν ζωντανά 7 χιλιάδες πιστοί και 1 εκατομμύριο τηλεθεατές.

Ο κ. Τανιμανίδης αναφέρθηκε και στα πάνω από 60 κειμήλια που υπήρχαν στην Μονή και μεταφέρθηκαν εκτός Τουρκίας. Θα πρέπει, τόνισε, να γίνει ένα μουσείο και να φιλοξενηθούν εκεί.

Από την παρουσίαση του βιβλίου και τα σημαντικότερα κεφάλαια που παρουσίασε με χρονολογική σειρά ο κ. Τανιμανίδης, δεν θα μπορούσε να λείψει και η συζυγός του η κ. Ματούλα Τανιμανίδου, η οποία και ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους ενώ αναφέρθηκε στην διαρκή ενασχόληση του συζύγου της με την ιστορία των Ποντίων και της Παναγίας Σουμελά.

Μεταξύ των συμμετασχόντων και εκείνων που μίλησαν στην εκδήλωση ήταν η κ. Ρόμα Σιάχου, από την Αυστραλία, η κ. Ράνια Χρυσοχοΐδου, ο κ. Θ. Καστανίδης, ο καθηγητής κ. Θεοδόσης Κυριακίδης της Εδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, η Γιώτα Αμανατίδου από το Τορόντο, ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος στην Βαυαρία, η κ. Αναστασία Ντικ, από το Μόναχο, ο κ. Ιωάννης Καρυπίδης, από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο γνωστός ηθοποιός κ. Τάκης Βαμβακίδης που διάβασε ένα ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη, ο καθηγητής κ. Θωμάς Σαββίδης, η υπεύθυνη του PHOS κ. Ελένη Χατζή καθώς και η γνωστή στους Ομογενείς κ. Παπαδάτου, αρμόδια της Γενικής Γραμματείας Αποδήμων. Η κα. Παπαδάτου είπε ότι ο συγγραφέας αγωνίζεται για τα δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η ώρα κόντευε έξι το απόγευμα, τέσσερις ώρες από την έναρξη στις 2 το μεσημέρι, αλλά ο συντονιστής της εκδήλωσης, δεν ήθελε προφανώς να στερήσει τον λόγο από κανένα ούτε και να διακόψει κάποιο ομιλητή, πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Σε μήνυμά του προς τον συγγραφέα, μετά την εκδήλωση, ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, επεσήμανε ότι «όλοι οι ακροατές διδάχθηκαν, προβληματίστηκαν και εκφράστηκαν».

Ο Δρ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε τον κ. Τανιμανίδη και τόνισε ότι και για τον ίδιο, η ομιλία του συγγραφέα, ήταν ένα μάθημα που ήταν και «σπόρος άνθισης πρωτοποριακών ιδεών».

Το βίντεο από την εκδήλωση, που μαγνητοσκοπήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν από το κανάλι You Tube.   

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Θερμά συγχαρητήρια Στέφανε.Λυπαμαι που δεν μπόρεσα να συμμετέχω αφού ο Covid ήρθε να μου χαμηλώσει προσωρινά ελπίζω τις δυνάμεις μου, χωρίς φυσικά να αγγίξει την Ποντιακή μου καρδιά.κσι τη μεγάλη φιλία και εκτίμηση για την ιστορική αφοσίωση και τεράστια προσφορά σου στο Ποντιακό ζητημα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.