Βασίλειος Κοκόσης: Η ψήφος, ίσως, τονώσει το ενδιαφέρον των ομογενών

1
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Βασίλειος Κοκόσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Γράφει ο: Δημήτρης Πνευματικάτος *

Τις δεκαετίες το 1960, 1970 πολλοί Έλληνες πήραν των ομματιών τους, άφησαν τη γη τους και βρήκαν θαλπωρή, μέλλον και στέγη σε ξένα χώματα. Όσοι δούλεψαν σκληρά ανταμείφθηκαν.

Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος του «Αίνου» Νέα Υόρκης κ. Βασίλειος Κοκόσης. Κατάφερε σκληρά εργαζόμενος να αποκτήσει σειρά εστιατορίων στη Νέα Υόρκη.

Η επαγγελματική του επιτυχία  δεν τον «άφησε» να ξεχάσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το νησί της Κεφαλονιάς και την Ελλάδα μας. Με κάθε τρόπο προσπαθεί να φανεί χρήσιμος και να προβάλει αυτές τις δύο του αγάπες.

Είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται στη πόλη (Νέα Υόρκη) όπου κατοικεί και έχει ελληνικό χρώμα. Εκκλησία, ελληνικά Σχολεία, Σωματεία κ.λ.π. Μετά από πολλές προσπάθειες πρόσφατα, κατάφερε και επισκέφτηκε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στην εορτή, Αγίου Γερασίμου, του Πολιούχου του νησιού. Μέγιστη τιμή για το νησί της Κεφαλονιάς.

Ωστόσο, ο κ. Κοκόσης επισκέπτεται πολλές φορές το χρόνο την ιδιαίτερη πατρίδα. Λόγω επενδύσεων και  πολλών συγγενικών του προσώπων, που έχει.

Πολλές φορές έχω φιλοξενήσει δηλώσεις του, στα Μέσα Ενημέρωσης που συνεργάζομαι. Οι απαντήσεις του έχουν πάντα ενδιαφέρον. Τελευταία ο κ. Βασίλειος Κοκόσης επισκέφθηκε την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κεφαλονιά, για καθαρά οικογενειακούς λόγους. Βρέθηκα μαζί του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και δέχτηκε να μου απαντήσει σε ερωτήσεις μου.

Ερώτηση: Η έντονη δραστηριότητα σας που έχετε αναπτύξει τελευταία μήπως οφείλεται σε πολιτικές βλέψεις, δεδομένου ότι γνωρίζετε και τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη;

Απάντηση: Πρώτη φορά μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Δεν έχω πολιτικές βλέψεις, η όλη μου δραστηριότητα, δεν γίνεται τώρα τελευταία, όπως κακώς αναφέρατε. Από πάντα ενδιαφερόμουν για την Ελλάδα και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά. Κίνητρο μου είναι η αγάπη και μόνο. Αν αναφέρεστε στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. κ. Ελπιδοφόρου, η επίσκεψη έδωσε αιτία να συζητηθεί και να προβληθεί το νησί της Κεφαλονιάς στους ομογενειακούς αλλά και σε παγκόσμιους κύκλους της Ορθοδοξίας.

Ερώτηση: Έχω μάθει πως συρρικνώνονται τα ελληνικά σωματεία, τα ελληνικά Σχολεία και οι ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες. Τι μπορεί να φταίει κατά τη γνώμη σας;

Απάντηση: Τα ελληνικά Σωματεία με τη τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει πιθανόν να μη προσφέρουν όσα προσφέρανε την εποχή την ίδρυση τους. Παλιότερα ήταν σημείο συνάντησης των συμπατριωτών, γι αυτό τα περισσότερα Σωματεία ήταν εθνικοτοπικά. Εξάλλου, όλοι μας μεγαλώσαμε. Οι εκδηλώσεις των Σωματείων παλιότερα ήταν το κοσμικό γεγονός μεταξύ των ομογενών της περιοχής. Πολλοί, ομογενείς γυρίσανε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Πολλοί αλλάξανε Πολιτείες και μετακόμισαν μακριά από την έδρα των Σωματείων.

Τα ελληνικά σχολεία συρρικνώνονται, για τους ίδιους και ακόμα περισσότερους λόγους. Τα παιδιά μας, τα περισσότερα, δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω. Εδώ θα βρουν δουλειά εδώ θα κάνουν οικογένεια. (εννοεί τις ΗΠΑ). Τι να τη κάνουν την Ελληνική γλώσσα.

Ωστόσο, και η Ελλάδα δεν στέλνει επαγγελματίες δασκάλους, φαίνεται ότι στοιχίζει πολλά χρήματα, ένας δάσκαλος να έρθει σε απόσπαση στην Αμερική (ΗΠΑ). Οι περισσότεροι δάσκαλοι στις ΗΠΑ είναι πτυχιούχοι Ελληνοαμερικανοί. Κάνουν καλά τη δουλειά τους όμως υπολείπεται του Έλληνα επαγγελματία. Ότι προσφέρουν στην ελληνική γλώσσα τα κοινοτικά σχολεία. Να μην ξεχνάμε πως ελάχιστοι έρχονται Έλληνες μετανάστες

Θα απαντήσω και για τις εκκλησίες. Οι ιερείς δεν πληρώνονται από το κράτος. Πληρώνονται από τα μέλη των ενοριών. Ένας ιερέας στοιχίζει 60 έως 80.000 δολ. Ευτυχώς που κάνουν καλοκαιρινά Πικ-νικς και βγάζουν μερικά έξοδα, αλλιώτικα πρέπει να βάλουν τα μέλη βαθειά το χέρι στη τσέπη τους, για να συντηρήσουν τη Κοινότητα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής στα προβλήματα που αναφέρατε;

Απάντηση: Κάνει ότι μπορεί. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, έχει «σηκώσει τα μανίκια» και τρέχει σε όλα, είναι πανταχού παρών.Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων, ίσως τονώσει το ενδιαφέρον των.

Οι Έλληνες ομογενείς πάντα ενδιαφέρονται για τα ελληνικά πολιτικά τεκταινόμενα. Δανείζομαι μια φράση του πρώην αρχιεπισκόπου κ. Σπυρίδωνα. «Όταν η Ορθοδοξία χάσει τον ελληνισμό. Και ο ελληνισμός χάσει την Ορθοδοξία του και οι δύο θα έχουν χάσει το μισό θησαυρό τους». Ας φροντίσουμε – είναι καθήκον μας όλων μας – να μη χάσουμε τους θησαυρούς μας.

  • Ο Δημήτρης Πνευματικάτος είναι δημοσιογράφος συνάμα ο εκδότης του πάλαι ποτέ «Παροικιακού Λόγου», με έδρα το Σικάγο. Προ μερικών ετών έχει επεναπατρισθεί και συνεργάζεται με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της γενέτειρας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Καλά που επήγε λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στη Κεφαλωνιά και έγινε η αιτία να προβληθεί η όμορφη νύφη του
    Ιονίου γνωστή παντού ……φτωχολογιά…..
    για σένα γράφτηκαν τραγούδια…….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.