Τζ. Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια

1
Ο ομογενής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης. Φωτογραφία: ΑΠΕ.

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, την ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των Βαλκανίων επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Η Ελλάδα διαθέτει υποδομές εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα οι οποίες επεκτάθηκαν ενώ προωθείται η κατασκευή και άλλων μονάδων ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, τόνισε ο κ. Τσούνης. Έτσι δημιουργείται ανταγωνισμός που είναι σημαντικός, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την Gazprom ή το Κρεμλίνο.

Στον τομέα των ΑΠΕ, πρόσθεσε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις επενδύσεις αυτές έγιναν, τόνισε, από επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή με εξοπλισμό προέλευσης ΗΠΑ. Αναφερόμενος δε στο ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Βουλγαρία δεν θα είχε βγάλει τον προηγούμενο χειμώνα χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας και ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον εφοδιασμό των χωρών στα βόρεια σύνορα τόσο με φυσικό αέριο όσο και με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος δε στη ναυτιλία, ο κ. Τσούνης πρότεινε να ενισχύσει η ΕΕ με κεφάλαια τις επενδύσεις που απαιτούνται για τον εφοδιασμό της ελληνικής ακτοπλοίας με πράσινο υδρογόνο.

Στο ίδιο συνέδριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή πολιτική στις οποίες περιέλαβε:

-Την επάρκεια εφοδιασμού, τομέας στον οποίο τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι.

-Την τιμή του φυσικού αερίου για την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυξήσεων, με επιπτώσεις και στην ηλεκτρική ενέργεια.

-Την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα: την τελευταία τετραετία το δυναμικό των ΑΠΕ διπλασιάστηκε, από 5,7 γιγαβάτ το 2019 σε 11 γιγαβάτ σήμερα. Έργα ισχύος 16 γιγαβάτ είναι υπό κατασκευή, άλλα 37 γιγαβάτ αναμένουν όρους σύνδεσης και οι διαχειριστές των δικτύων επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την υποδοχή της πράσινης ενέργειας. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή δύο ακόμη διαγωνισμών για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, 300 και 400 μεγαβάτ αντίστοιχα, προς το τέλος του χρόνου.

-Η ανάπτυξη ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση όπως και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

-Η εξασφάλιση των απαιτούμενων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών για την ενεργειακή μετάβαση.

-Η προστασία των ενεργειακών υποδομών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

-Η ένταση των προσπαθειών για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με την προκήρυξη τριών νέων προγραμμάτων προυπολογισμού 320 εκατ. Ευρώ ως το τέλος του έτους.

Πηγ’η: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Ναι έχει δίκαιο ο Αμερικανός Πρέσβης
    πως με την δική μας ενέργεια σώζουμε τα
    Βαλκάνια, όμως παρά την εξάρτηση , η
    Αλβανία εξακολουθεί να έχει φυλακή τον
    εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας.
    Όσο για την ενέργεια καμία Ρεβυθούςα δεν
    μπορεί να αντικαταστατήσει την εξάρτηση
    από την Ρωσία διότι η τιμή της Ρεβυθούσας
    θα είναι πολύ πιο ακριβή.
    Ήδη Ρωσικά φορτία υγραερίου μέσω
    μεταφορτώσεων και παραμορφωμένων
    φορτωτικών καταλήγουν στην Ρεβυθούσα
    γι’αυτό και η οικονομία της Ρωσίας αντέχει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.