ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (ΚΥΠΕ) Το θέμα της ισλαμοποίησης των κατεχομένων θα απασχολήσει, μεταξύ άλλων, το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ – ΝΕΠΟΜΑΚ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 μέχρι τις 30 Αυγούστου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το θέμα αυτό τίθεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου στο πλαίσιο του συνεδρίου των αποδήμων και πως θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί η διασπορά να ενεργήσει προς ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων για να σταματήσει η ισλαμοποίηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου.

Έχουμε καλέσει και την Ένωση των Κατεχόμενων Δήμων και την ‘Ενωση των Κατεχόμενων Κοινοτήτων και ειδικούς για να γίνει μια παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε εμείς, και για να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Ο προεδρικός επίτροπος Φώτης Φωτίου, αριστερά και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την παιδική ομάδα “Ελευθέρια – Παγκυπρίου” της Νέας Υόρκης.

Είπε ακόμη πως κατά το συνέδριο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και θα υπάρξει ενημέρωση για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό των αγνοουμένων «για να δούμε ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία πώς μπορούν να βοηθήσουν οι απόδημοι», επεσήμανε ο κ. Φωτίου, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και βοήθεια των οργανωμένων συνόλων των ομογενών στους αγώνες της Κύπρου.

Χαρακτήρισε ακόμη σημαντική τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει κατά το συνέδριο, και στην οποία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην Κύπρο με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Κύπρο. Είναι πέντε χώρες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με όλα όσα συμβαίνουν και θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, είπε ο κ. Φωτίου.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στις 27 Αυγούστου στις 1900 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα είναι και ο κύριος ομιλητής κατά την τελετή έναρξης. Τους συνέδρους θα καλωσορίσει ο κ. Φωτίου, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης και οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου,στις 28 Αυγούστου θα δοθεί δεξίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο για τους συνέδρους, στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθούν μέλη της διασποράς, μεταξύ των οποίων ο τέως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος. Πριν τη δεξίωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε ενημέρωση των αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ενημέρωση για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις στα ενεργειακά θα γίνει επίσης από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στις 28 και και 29 Αυγούστου αντίστοιχα. Κατά το συνέδριο θα μιλήσουν επίσης αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο συνέδριο θα παραστούν εκτός από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Οργάνωσης για τον Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας Natalia-Elena Intotero και ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα διασποράς Ricardo Antonio Merlo.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως πολύ σημαντική θα είναι στο συνέδριο και η παρουσία της νεολαίας των αποδήμων. Είπε πως έχει γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα για την νεολαία και πως πέραν των συνεδριάσεων στις οποίες θα παρακαθίσουν οι νέοι απόδημοι για να ενημερωθούν, θα γίνουν και  ξεχωριστές συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των προγραμμάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας, καθώς και νέα προγράμματα για τους νέους απόδημους.

Επίσης, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, στο τέλος Αυγούστου διοργανώνεται επίσκεψη μελών της νεολαίας των αποδήμων της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ στις τρεις χώρες, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας τους σε θέματα διασποράς.

Στην επίσκεψη θα συμμετάσχουν συνολικά δεκαπέντε νέοι, πέντε απόδημοι κάθε χώρας, οι οποίοι θα επισκεφθούν διαδοχικά για πέντε ημέρες το Ισραήλ, για πέντε ημέρες την Ελλάδα και για πέντε ημέρες την Κύπρο. Οι δεκαπέντε αυτοί νέοι θα βρίσκονται στην Κύπρο κατά την περίοδο του συνεδρίου των αποδήμων ώστε να μπορέσουν να παραστούν σε αυτό.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων θα πραγματοποιηθούν εξάλλου διμερείς συνομιλίες του κ. Φωτίου με τον `Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δυο αξιωματούχων μετά τον διορισμό του κ. Διαματάρη.

“Θα δούμε εφ’ όλης της ύλης τη στρατηγική μας ξανά, τις τριμερείς συναντήσεις που θα ακολουθήσουν. Ηδη τρέχουν τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Αρμενία”, είπε ο κ. Φωτίου αναφέροντας πως γίνονται προσπάθειες να προωθηθούν τριμερείς συνεργασίες και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα συζητήσουμε και διμερή θέματα που έχουν να κάνουν με το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) που έχουν υπογράψει Κύπρος και Ελλάδα, σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ακόμη πως στις 25 Αυγούστου θα γίνει, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών της διασποράς, η κηδεία του ομογενή Νίκου Μούγιαρη στη γενέτειρά του Αθηένου όπου θα μεταφερθεί η τέφρα του σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηένου.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο. Αυτό γίνεται ως ένδειξη τιμής για έναν άνθρωπο ο οποίος πρόσφερε ότι καλύτερο στον Ελληνισμό γενικότερα, ανέφερε, επισημαίνοντας πως κατά την έναρξη του συνεδρίου θα παρουσιαστεί και ένα φιλμάκι για τη ζωή του Νίκου Μούγιαρη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.