ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η συναυλία «Απόψε τραγουδάμε για την αγάπη» η οποία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 2 Μαρτίου 2024, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην καρδιά της Αστόριας ήταν – κατά κοινή ομολογία – συγκινητική και το πιο σημαντικό διδακτική.
Κι αυτό διότι, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, καθηγητής Νίκος Αλεξίου κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ήρθε να υπενθυμίσει και να διαλαλήσει ότι «η αγάπη θέλει θυσίες».
Και οι ομογενείς από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης οι οποίοι κατέκλυσαν το «Θέατρο Θέσπις» προέβησαν σε θυσίες, διότι το Σάββατο έβρεχε ακατάπαυτα και σε πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες υπήρχαν μποτιλιαρίσματα. Και οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και μάλιστα αποζημιώθηκαν με το παραπάνω από τους καλλιτέχνες οι οποίοι «τα έδωσαν όλα», όπως είθισται να λέμε κάθε φορά που παρακολουθούμε ένα ονειρεμένο δρώμενο.
Η συναυλία είχε ως πρωταγωνιστή τον τροβαδούρο Τάσο Παπαϊωάννου, που μάγεψε το κοινό με την ερμηνεία και πάνω από όλα με την επιμέλεια του προγράμματος. Ο Τάσος για μια ακόμη φορά μοιράστηκε την σκηνή με την νεότερη γενιά των ομογενών ερμηνευτών και συγκεκριμένα την Δέσποινα Δρανδάκη (τραγούδι), Μιχαέλλα Σιαμίλη (κρουστά -τραγούδι) και Νικήτα Ταμπάκη (τραγούδι – βιόλα – μπαγλαμά) καθώς επίσης και τους ταλαντούχους μουσικούς Πάνο Χρυσοβέργη (πιάνο) και Κώστα Ψαρρό (τραγούδι – ακουστική κιθάρα και μπουζούκι).
Οι αφηγήσεις της Τέτας Τερζάκη έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εισαγωγή του ακροατηρίου στο πνεύμα της συναυλίας, αλλά και στην κατανόηση των τραγουδιών για την αγάπη που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και τα οποία σιγοτραγουδούμε στις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεάτρου Θέσπις», Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός, καλωσόρισε το φιλόμουσο κοινό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη καθώς με την συμμετοχή του στις παραστάσεις παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κέντρο και το καταστούν φάρο του πολιτισμού.
Ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο και στην αποστολή του κέντρου ως φάρου πολιτισμού και χώρου προαγωγής και παραγωγής του σύγχρονου και δη του Ελληνοαμερικανικού πολιτισμού.
Και όντως η εν λόγω συναυλία αποτελεί ένα πολύτιμο πετραδάκι της καλλιτεχνικής δημιουργίας της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης. Εξ άλλου τα σχόλια των ακροατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλημμυρισμένα από την αγάπη τους για τους πρωταγωνιστές και τους ερμηνευτές της συναυλίας.
Η συναυλία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και του Hellenic American Project του Κολλεγίου του Κουίνς και ο πρόεδρός της Δρ. Νίκος Αλεξίου, ο οποίος προλόγισε την συναυλία αναφέρθηκε στον ρόλο της αγάπης σε όλες της τις εκφάνσεις και στον καταλυτικό της ρόλο στην επιτυχία και γενικότερα στην ευτυχία.
Αναφερόμενος στους λογοτέχνες και στους καλλιτέχνες, γενικότερα επεσήμανε, ότι ουδείς ενδιαφέρεται γι αυτούς και τους τιμούμε και αναγνωρίζουμε το έργο τους μόνο όταν δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας.
Ο Τάσος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην απώλεια του φίλου του, Στέλιου Στρουμπάκη και στο δίλημμα για την ματαίωση της συναυλίας και αποκάλυψε ότι η σύζυγός του Σοφία Στρουμπάκη τον έπεισε λέγοντάς του ότι «και ο ίδιος ο Στέλιος δεν θα ήθελε να ματαιώνονταν εξ αιτίας του η συναυλία».
Και του αφιέρωσε δύο τραγούδια, το «Για που το ´βαλες καρδιά μου» σε στίχους Νατάσσας Μεσσήνη και μουσική Ορφέα Περίδη,
και το «Μελινα» σε στίχους Κυριάκου Ντούμου και μουσική Λίνου Κόκοτου (πρώτη εκτέλεση Τάσος Παπαϊωάννου, Οκτώβριος 2013, στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια) προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό
Ο Τάσος Παπαϊωάννου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους χορηγούς της εκδήλωσης και για όλους κατέκλεισαν το αμφιθέατρο και τραγούδησαν μαζί τους για την αγάπη.