ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεκαρδιστική με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η κωμωδία «Αλαλούμ» που ανέβασε στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια το Θεατρικό Εργαστήρι «Λόγος και Πράξη» της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας με έδρα την Αστόρια.
Η παράσταση έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 15 Ιουνίου 2019 και παρείχε τη δυνατότητα σε τρεις γενιές ομογενών να απολαύσουν μια υψηλών προδιαγραφών κωμωδία και συνάμα να προβληματιστούν για τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.
«Το Αλαλούμ» είχε ως πρωταγωνίστριες τέσσερες ηλικιωμένες ξαδέλφες οι οποίες μετά την κηδεία του θείου τους επέστρεψαν στο σπίτι του μακαρίτη. Αν και οι ξαδέλφες προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές εν τούτοις το μοναδικό τους μέλημα ήταν οι λύρες του μακαρίτη.
Ένας υποτιθέμενος φόνος έφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του μακαρίτη μια μυστηριώδη επισκέπτη – μια Ρωσίδα που υποδύθηκε την αστυνομικό που «ο Πούτιν έστειλε ως δώρο στον Τσίπρα» και η οποία αντί να ασχοληθεί με την εξιχνίαση του «εγκλήματος» ασχολήθηκε με την αναζήτηση των λυρών του μακαρίτη προκαλώντας ένα πραγματικό αλαλούμ.
Και το έργο έληξε με μια ευχάριστη νότα και τις πέντε πρωταγωνίστριες να αναζητούν το θησαυρό σε μια από τις πυραμίδες της Αιγύπτου.
Πρωταγωνίστριες της παράστασης ήταν η Αλεξάνδρα Σκένδρου, η Όλγα Σόμερα, η Γεωργία Φιωτοδημητράκη, η Ιωάννα Αλεξάνδρα Φιωτοδημητράκη και η Βίβιαν Τριβιζά.
Η ιδρύτρια και συνάμα διευθύντρια της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας Δήμητρα Βαρσάμη συνεχάρη της ηθοποιούς και την Ιωάννα Κατσαρού .
Η Ιωάννα Κατσαρού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Θοδωρή Πετρόπουλο, την Αλεξάνδρα Σκένδρου και τις «τέσσερις ξαδέλφες» και τόνισε ότι η παράσταση είναι μια επί πλέον παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου «Λόγος και Πράξη» της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας.
«Το Θεατρικό Εργαστήρι» διδάσκει την υποκριτική τέχνη στους μαθητές της Ακαδημίας και σε ενήλικους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η μύηση ατόμων που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέατρο», επεσήμανε η κ. Κατσαρού υπενθυμίζοντας ότι το «Αλαλούμ» είναι το τρίτο έργο που ανέβασαν στη σκηνή. Προηγήθηκαν οι παραστάσεις «Οι Κληρονόμοι», το 2017 και η «Λυσιστράτη» το 2018.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δύο από τις τέσσερις ξαδέλφες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση καθώς επίσης και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ηθοποιών ήταν ομογενείς, οι οποίες εξέπληξαν το ακροατήριο με την άψογη προφορά.
Η εν λόγω παράσταση ήταν το προτελευταίο δρώμενο του τέταρτου ετήσιου ελληνικού φεστιβάλ τέχνης «Τιμαρέτη» που διοργάνωσε η Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας στην Αστόρια.
Το φεστιβάλ, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, 2 Ιουνίου 2019 με τη συναυλία χορωδία του Παγκυπρίου και έληξε το βράδυ της Κυριακής με την Ελληνική Βραδιά Χορού που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, 16 Ιουνίου 2019 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.