ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (ΚΥΠΕ) Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο ΓΓ επιθυμούν να διοριστεί ένας απεσταλμένος για την Κύπρο και να υπάρξει κάποια συναίνεση για το ποιοι θα είναι οι όροι εντολής του, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ.
Ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος μιλούσε την Τρίτη μετά από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθούν οι συνθήκες, που μπορεί να δημιουργήσουν τον χώρο για μια ενδεχόμενη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Το βίντεο των δηλώσεων του αναρτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο στο Twitter.
«Μίλησα για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους προβληματισμούς», είπε. Το ΣΑ, πρόσθεσε, «επιθυμεί να δει να διορίζεται ένας απεσταλμένος και επιθυμεί να δει ότι υπάρχει κάποια συναίνεση ως προς το ποιοι θα είναι οι όροι εντολής, κάτι που φυσικά επιθυμεί και ο ΓΓ».
Το ΣΑ, συνέχισε ο κ. Στιούαρτ, «επιθυμεί ιδιαίτερα να δει ότι γίνεται σεβαστή η εξουσία του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της νήσου και από τις δύο πλευρές και ανησυχεί για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη».
Το ΣΑ, σημείωσε, «ενθάρρυνε επίσης σθεναρά μέτρα για την οικοδόμηση της διακοινοτικής επαφής, της οικοδόμησης κατανόησης, της οικοδόμησης εμπορικών σχέσεων, εκπαίδευσης ειρήνης. Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία των συνθηκών για μια ενδεχόμενη διευθέτηση».
Όπως γνωρίζουμε, είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα του αν θα γίνουν ακόμα και συνομιλίες για μια λύση, οπότε είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε την ίδια ώρα για να οικοδομήσουμε τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν τον χώρο για μια ενδεχόμενη διευθέτηση».
Αυτά, πρόσθεσε, «ήταν τα πράγματα τα οποία συζήτησα με το Συμβούλιο και τα πράγματα που το Συμβούλιο υποστήριξε πολύ και που αντικατοπτρίζονται στο ψήφισμά του».
Ο ΟΗΕ, διευκρίνισε, «δεν προτείνει συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά απλώς την κύρια ιδέα ότι θα πρέπει να δούμε μέτρα που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των Κυπρίων, ιδιαίτερα πράγματα που έχουν οικονομικό αντίκτυπο, πράγματα που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και βοηθούν στην οικοδόμηση κατανόησης».
«Ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα, φυσικά εξαρτάται από τις πλευρές και είμαστε εδώ για να τις διευκολύνουμε», πρόσθεσε.
Υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές «και να προσπαθεί να βρει ευκαιρίες για να προχωρήσουν οποιεσδήποτε τέτοιες ιδέες που μπορούν να είναι υποβοηθητικές και στους δύο λαούς, καθώς και για το ζήτημα του απεσταλμένου του ΓΓ».
ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
H προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου με συγκεκριμένους όρους εντολής αποτέλεσαν τα βασικά σημεία συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, όπως σημειώνεται στην δήλωση του κ. Πελεκάνου, «η προσπάθεια που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και η ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου με συγκεκριμένους όρους εντολής με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προς υλοποίηση της προσπάθειας».
Επιπλέον, προστίθεται πως τέθηκαν εκ νέου επί τάπητος τα ουσιώδη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 31/12/2020 τα οποία, όπως εξηγήθηκε, θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη για τις δυο κοινότητες και θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην προσπάθεια δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επανέναρξη του διαλόγου, ενώ συζητήθηκαν επίσης πρακτικά θέματα που αφορούν στην εκπλήρωση της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παρατηρήσεις αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα ενώ σημείωσε την ικανοποίησή του αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για την επέκταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.
ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ
Υπάρχει κώλυμα όσον αφορά τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε στον Κόλιν Στιούαρτ τη θέση του υπέρ διορισμού Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, με τις εξουσίες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ. Τάχθηκε δε υπέρ του ανοίγματος νέου οδοφράγματος στη Λευκωσία, στην Πύλη Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» μετά από τη συνάντηση, διάρκειας 1 ώρας, που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ανέφερε στο Καναδό διπλωμάτη πως σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτά τα δύο κυρίαρχα, ίσα κράτη και το ίσο διεθνές καθεστώς, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και πως δεν τίθεται θέμα η τ/κ πλευρά να εγκαταλείψει ή να κάνει πίσω από αυτή τη θέση.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Στιούαρτ γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ περιμένει από τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν την εργασία στις «διμερείς» – όπως είπε – (τεχνικές) επιτροπές, ν’ αυξηθεί η συνεργασία των «δύο λαών», με τρόπο που θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων και να παράξουν μια σειρά από κοινά σχέδια, που θα είναι προς όφελος και το καλό και των Τ/κ και των Ε/κ. «Κι εμείς εξάλλου έτσι το βλέπουμε», είπε.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι Επιτροπές για την υγεία, την πολιτιστική κληρονομιά, την ισότητα των φύλων αλλά και άλλους τομείς, εργάζονται. «Μοιραζόμαστε μερικές από τις απόψεις και τις σκέψεις μας μαζί τους για να αυξήσουμε την πυκνότητα και να βελτιώσουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, είπα και στον ίδιο ότι αν ανοίξει μια επιπλέον πύλη (οδόφραγμα) στην Λευκωσία, ν’ ανοίξει η Πύλη Αμμοχώστου, θα ήταν καλό».
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως είπε στον Κόλιν Στιούαρτ ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια και δεν είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση σύντομα, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα να κάνει πίσω από το νέο όραμα, τη νέα πολιτική που έθεσε στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο και βασίζεται στην “κυριαρχική ισότητα και το διεθνές στάτους” των Τ/κ. «Είναι ξεκάθαρη αυτή η νέα μας στάση με τη στήριξη και της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Στιούαρτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ότι η τ/κ πλευρά προχωρεί με άνοιγμα στο Βαρώσι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και με νομικά κατάλληλο τρόπο.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων» σχετικά με την αναφορά του στον Φιλελεύθερο για πρόσκληση του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, ο κ. Τατάρ είπε ότι «για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη, πρέπει να γίνουν αποδεκτά η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές μας καθεστώς. Μέχρι τότε, εμείς βεβαίως μπορούμε να βρισκόμαστε σε ανεπίσημες, κοινωνικές συναντήσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό».
Έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δεξίωση των ΗΕ πριν την Πρωτοχρονιά. «Πριν από τότε βρεθήκαμε και μιλήσαμε στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη. Σε διάφορες συζητήσεις που έγιναν με τους Βρετανούς, είπαμε να βρεθούμε και στο Λονδίνο μια φορά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει για μας ότι αρχίζουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω άλλη μια φορά, δήλωσε.
Τι πιο φυσικό, κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ, σε ένα τόσο μικρό νησί οι ηγέτες δύο χωριστών «λαών» να συναντώνται κοινωνικά από καιρού εις καιρόν.