ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πρωτοφανής για τα δεδομένα της Νέας Υόρκης ήταν η προσέλευση των ομογενών στα δύο εκλογικά κέντρα που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», στήθηκαν στην Μέκκα του ελληνισμού της Αμερικής στην Αστόρια και στο Μπρούκλιν.

Τα αποτελέσματα στη Νέα Υόρκη είναι ενδεικτικά των προτιμήσεων της ομογένειας. Το ήμισυ των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε δεύτερος καθώς κέρδισε μια ψήφο παραπάνω από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στη Νέα Υόρκης συμμετείχαν 160 ψηφοφόροι και συγκεκριμένα 99 στο εκλογικό κέντρο της Αστόριας και 61 στο Μπρούκλιν. Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 81 ψήφους (43 στην Αστόρια και 38 στο Μπρούκλιν), ο Νίκος Ανδρουλάκης 34 ψήφους (23 στην Αστόρια και 11 στο Μπρούκλιν, ο Ανδρέας Λοβέρδος κέρδισε 33 ψήφους (25 στην Αστόρια και 8 στο Μπρούκλιν), ο Παύλος Χριστίδης και ο Παύλος Γερουλάνος ισοψήφησαν με 4 ψήφους (3 ψήφους στην Αστόρια και 1 ψήφο στο Μπρούκλιν έκαστος), ενώ ο Χάρης Καστανίδης έλαβε 3 ψήφους (1 στην Αστόρια και 2 στο Μπρούκλιν).

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, αριστερά και ο καθηγητής Γιώργος Αντωνίου στην γραμματεία της Εφορευτικής Επιτροπής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τι ψήφισαν οι απόδημοι στο σύνολό τους;

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα γενικότερα αποτελέσματα των αποδήμων.  Στις εκλογές συμμετείχαν 2.297 ψηφοφόροι. Αν και οι αριθμοί διαφέρουν από την μια χώρα στην άλλη, εν τούτοις τα ποσοστά συγκλίνουν με τα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 1.019 ψήφους, ο Νίκος Ανδρουλάκης 576 ψήφους, ο Ανδρέας Λοβέρδος 411 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 82 ψήφους, ο Παύλος Γερουλάνος 81 ψήφους και ο Παύλος Χριστίδης 58 ψήφους.

Διαμετρικά αντίθετα

Τα αποτελέσματα της κάλπης που στήθηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι διαμετρικά αντίθετα με τα αποτελέσματα της κάλπης στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε πρώτος και με μεγάλη διαφορά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης βγήκε νικητής της αναμέτρησης.

Πρόκειται για ένα οξύμωρο με όλη την σημασία της λέξεως σχήμα, το οποίο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η ομογένεια ψηφίζει με τα δικά της κριτήρια και γι αυτό έχει αποτελέσει και θα συνεχίζει να αποτελεί για το πολιτικό κατεστημένο στην γενέτειρα τον αστάθμητο παράγοντα.

Ο Σπύρος Γαρυφάλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ για τις ΗΠΑ και τον Καναδά μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι «η χθεσινή διαδικασία αποτέλεσε ύμνο στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία κατάφερε να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής σε μια ανοδική πορεία και να προσφέρει ελπίδα σε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για την πρωτοφανή εν μέσω πανδημίας προσέλευση στην κάλπη επεσήμανε ότι οφείλεται στο πάθος και στην δίψα της μεγάλης παράταξης να αναλάβει και πάλι τα πρωτεία και να αποτελέσει τον ρυθμιστή των εξελίξεων στην χώρα.

«Είμαι βέβαιος ότι εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος του κορωνοϊού η προσέλευση των ψηφοφόρων θα ήταν πολύ πιο μεγαλύτερη και το μήνυμά τους υπέρ της αλλαγής θα ήταν πιο ηχηρό», επεσήμανε ο κ. Γαρυφάλλης.

Ερωτηθείς για το οξύμωρο σχήμα των αντιστρόφως ανάλογων αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας  των αποδήμων με την γενέτειρα ο κ. Γαρυφάλλης επεσήμανε ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και κυρίως στην νηφαλιότητα με την οποία οι απόδημοι κρίνουν τις καταστάσεις και με την ανιδιοτέλεια με την οποία αγαπούν και υπηρετούν την πατρίδα.

«Να μην λησμονούμε ότι ο Κώστας Καραμανλής παράτησε μεσοπέλαγα το καράβι και επειδή είχε αποτύχει ως καπετάνιος προέβη σε πρόωρες εκλογές. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι παρέδωσε καμένη γη και όταν ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ το καράβι είχε ήδη ακουμπήσει στα βράχια και δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Οι απόδημοι γνωρίζουν ότι υπαίτιος της εισδοχής της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων ήταν ο Κώστας Καραμανλής και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και απορούν πώς είναι δυνατόν να μην έχει επιχειρηθεί έστω και για το θεαθήναι μια εξεταστική επιτροπή», επεσήμανε ο κ. Γαρυφάλλης.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτιμήσεις των αποδήμων επεσήμανε ότι οι ομογενείς με την αθρόα συμμετοχή στην κάλπη απέδειξαν ότι είναι ενήμεροι για την πολιτική κατάσταση στην γενέτειρα και ότι δεν είναι άβουλες μάζες όπως νομίζει ο πολιτικός κόσμος της γενέτειρας.

«Η ομογένεια αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα και γι αυτό όλοι συζητούν μόνο για κουτσουρεμένα και με αστερίσκους δικαιώματα του εκλέγειν και δεν τολμούν ούτε καν να αγγίξουν το μείζον θέμα του εκλέγεσθαι. Χωρίς το εκλέγεσθαι δεν έχει καμιά σημασία το εκλέγειν», επεσήμανε ο κ. Γαρυφάλλης.   

Τα συνολικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα των αποδήμων.
-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Αλήθεια , μπορεί κάποιος να μας πει με τι
    κριτήρια ψήφισαν οι ομογενείς;, ποιός
    έκανε έλεγχο εάν αυτοί που ψήφισαν
    τα τελευταία 35 χρόνια είχαν μείνει δύο
    συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα και τον
    τελευταίο η προτελευταίο χρόνο είχαν
    υποβάλλει φορολογική δήλωση;, γιατί αυτή
    είναι η απόφαση της ΠΟΡΝΗΣ βουλής.
    Και μην μου πείτε άλλο οι κομματικές και
    άλλο οι Εθνικές εκλογές γιατί θα σας μουντζώσω….είναι και παρά είναι το ίδιο διότι αυτός που θα εκλεγεί αρχηγός του κόμματος μπορεί να είναι και μελλοντικός Πρωθυπουργός
    Χαϊβάνια.
    Όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος ΕΚΤΡΩΜΑ από
    την “ Βουλή των Ελλήνων” , εμάς μας πέταξαν
    έξω , απέδειξαν πως δεν μας θεωρούν Έλληνες
    και αντί να κινηθούμε όλοι εναντίον τους , όχι
    μόνο τους αγκαλιάζουμε όταν έρχονται εδώ αλλά
    τρέχουμε να ψηφίσουμε για κομματικούς
    αρχηγούς. Πορευόμεθα εντελώς ακέφαλοι …και
    ακέφαλοι…. γιατί όλοι οι ανεγκέφαλοι κάνουν
    τους εγκέφαλους και έχουμε καταντήσει κλοτσοσκούφι και κομπολόι του κάθε κόκορα
    που είτε λέγεται Βουλή των Ελλήνων η Αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης και Πάσης Αμερικής….
    και του Ατλαντικού και του Ειρηνικού .
    Τι να σας κάνω με πρόλαβε ο Μητσουτάκης
    με το πλασίμπο , είχα σκοπό να το βγάλω εγώ
    και να το διαφημίσω πως όποιος ομογενής θα
    το βάλλει θα γίνει Σούπερμαν , Σούπερ εγκέφαλος
    και θα φτιάχναμε μια Σούπερ Ομογένεια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.