ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Δίκτυο Γυναικών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής το βράδυ του Σαββάτου, 9 Μαρτίου 2019, θα διοργανώσει στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων στο Φλάσινγκ την καθιερωμένη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα τη Γυναίκας στο πλαίσιο της οποίας θα ανακηρύξει «Γυναίκα της Χρονιάς» τη Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου.
Πρόκειται για την πρώτη πρόεδρο του εν λόγω τμήματος που για 23 συναπτά έτη ηγήθηκε του Δικτύου Γυναικών και με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να το καταστήσει πρότυπο λειτουργίας των Γυναικείων Τμημάτων των εθνικοτοπικών συλλόγων.
Η οργανωτική επιτροπή καλεί τους ομογενείς να τιμήσουν τη Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου και για κρατήσεις θέσεων να επικοινωνήσουν με τη Σωτηρούλα Καρακώστα (718) 423-5756, είτε τη Νιόβη Φιλίππου (646) 400-4965, είτε κάνοντας κλικ στο https://www.eventbrite.com/e/pancyprian-win-gala-tickets-55139438545
Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι της ομογένειας, της Εκκλησίας, οι ομογενείς πολιτικοί, καθώς επίσης και οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση της Ομάδας Αιγαίου και του έργου που επιτελούν η τιμώμενη και άλλοι ομογενείς γιατροί.
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην παράσταση του Θεατρικού Τμήματος κάλεσε τους ομογενείς να παραστούν στην εκδήλωση και εστίασε την προσοχή του στο πολυδιάστατο έργο της Δρ. Φλωρεντίας Χριστοδουλίδου.
Η τιμώμενη έχει προσφέρει τα υπηρεσίες της στον Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση δωρεάν εξετάσεων για ανασφάλιστους ομογενείς και άλλους Αστοριείς.
Οι φοιτητές που έρχονταν από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και οι ομογενείς που δεν είχαν ασφάλεια υγείας είτε ήταν άποροι έλεγαν πάντα με καμάρι ότι η Δρ. Ντία είναι η γιατρός τους και η φύλακας άγγελός τους. Τους εξέταζε δωρεάν και μάλιστα τους παρείχε και τα φάρμακα δωρεάν και δικαιολογημένα πλέον στην Αστόρια την αποκαλούν «γιατρό της ομογένειας».
Η Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου την προηγούμενη εβδομάδα παραχώρησε συνέντευξη στο εκδότη της εφημερίδας Greek News Απόστολο Ζουπανιώτη την οποία και παραθέτουμε:
Για 23 ολόκληρα χρόνια, η γιατρός Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου ηγήθηκε του Δικτύου Γυναικών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής (WIN), που καθιέρωσε πριν 20 χρόνια τον εορτασμό από τον οργανισμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, βραβεύοντας τη «Γυναίκα της Χρονιάς». Είναι τόσο μεγάλη η κοινωνική προσφορά της προέδρου του «Δικτύου» που θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε από τις 20 προηγούμενες βραβεύσεις η ίδια το τιμώμενο πρόσωπο. Αυτό όμως θα συμβεί φέτος, λίγους μόλις μήνες μετά την αποχώρηση της Δρ. Χριστοδουλίδου από την προεδρία του Δικτύου Γυναικών.
«Είμαι πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος από την ίδρυσή του το 1996 κι αρχίσαμε να τιμούμε τη «Γυναίκα της Χρονιάς» από το 1998, με την ηρωική δασκάλα των εγκλωβισμένων του Ριζοκάρπασου, Γιαννούλα Βασιλείου. Ακολούθησε η Τιτίνα Λοϊζίδου κι απ’ εκεί πάρα πολλές αξιόλογες γυναίκες οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τόσο στην Ομογένεια όσο και στην Κύπρο», είπε η γιατρός Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, μιλώντας στη Greek News.
Η πρόταση για να τιμηθεί η γιατρός ήλθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ κι ήταν έκπληξη για την Δρα. Χριστοδουλίδου.
«Ήταν κάτι που δεν το περίμενα γιατί είναι πολλές άλλες γυναίκες που το αξίζουν. Όμως δεν μου έδωσε και το δικαίωμα να αρνηθώ. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτή τη διάκριση και ευχαριστώ τον Παγκύπριο που είναι η οικογένειά μου. Νοιώθω ακριβώς σαν να με επιβραβεύει η ίδια μου η οικογένεια. Θέλω όμως να το μοιραστώ με όλες τις κοπέλες του συμβουλίου, με τις οποίες συνεργαστήκαμε. Και ο Παγκύπριος και η Ομογένεια μου έδωσαν περισσότερα απ’ όσα τους έδωσα. Δεν νομίζω ότι κάνω περισσότερα απ’ όσα οποιοσδήποτε άλλος. Όλοι τρέχουμε, βοηθούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ισως στην περίπτωσή μου ακούστηκε λίγο παραπάνω λόγω της ιατρικής μου ιδιότητα».
Για πάρα πολλά χρόνια η Δρ. Χριστοδουλίδου ήταν η γιατρός των φτωχών φοιτητών κι άλλων ανασφάλιστων ατόμων, στους οποίους τις περισσότερες φορές πρόσφερε δωρεάν τις ιατρικές της υπηρεσίες. Ο υπογράφων που γνωρίζει τη γιατρό 30 χρόνια, γνωρίζει πάμπολλα παραδείγματα και πολλές φορές αναρωτήθηκε αν τελικά οι περισσότεροι ασθενείς της είχαν δωρεάν υπηρεσίες.
«Η χαρά που πήρα απ’ όλα αυτά τα παιδιά ήταν πολλή περισσότερη από την βοήθεια που τους έδωσα. Με βρίσκουν τώρα έπειτα από πολλά χρόνια στο Facebook και μου δίνει μεγάλη χαρά ότι θυμούνται πως κάποτε τους φρόντισα», μας λέγει.
Η καλή αυτή συνήθεια άρχισε τυχαία, πριν πολλά χρόνια, από δύο παιδιά που την επισκέφθηκαν.
«Είχαν κάτι απλό, όμως και επικίνδυνο. Το ένα παιδί είχε μόλυνση στις βαλβίδες της καρδιάς από στρεπτόκοκκο και θα μπορούσε να φύγει. Ήταν τυχερός γιατί έπαθε καρδιακή ανακοπή στο Νοσοκομείο Mt Sinai στο Μανχάταν, όμως οι γιατροί το επανέφεραν στη ζωή και σήμερα είναι καλά», θυμάται η Δρ. Χριστοδουλίδης.
Παρόμοια είναι κι η ιστορία του άλλου παιδιού, την οποία απέφυγε να μας αφηγηθεί.
«Δεν ήθελα ένα παιδί να χάσει τη ζωή του ή να πάθει μια σοβαρή αρρώστια, επειδή δεν είχε 60 δολάρια για να επισκεφθεί το γιατρό κι άλλα για τα αντιβιοτικά του», πρόσθεσε.
Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή
«Είχα ήδη ξεκινήσει από μόνη μου την πρωτοβουλία να προσφέρων δωρεάν το Τεστ Παπανικολάου και την πρώτη χρονιά, μέσα σε ένα έκαναν Pap Test101 γυναίκες. Δεν είχε ξαναγίνει στην Ομογένεια. Στη συνέχεια άρχισα να δίνω διαλέξεις σε φοιτητές, γυναίκες κ.α. Μία διάλεξη για τα αφροδίσια νοσήματα και το Aids που έδωσα στον Παγκύπριο την παρακολούθησαν 100 φοιτητές».
Η εμπλοκή αυτή της Δρ. Χριστουδουλίδου με τους φοιτητές την έκανε γνωστή στην κυπριακή παροικία και την ευρύτερη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τότε ήταν που ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής. Φίλιπ Κρίστοφερ, της πρότεινε να οργανώσει το Δίκτυο Γυναικών.
Η ιατρική ιδιότητα της προέδρου του Δικτύου Γυναικών του Παγκυπρίου σχετίζεται και με ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του οργανισμού, καθώς ήταν από τους πρώτους στην Ομογένεια που προσέφερε στις γυναίκες δωρεάν «Τεστ Παπανικολάου» και εξέταση μαστού.
«Συνεχίσαμε να κάνουμε τις διαλέξεις και τα δωρεάν τέστ, με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Mt Sinai και ασχοληθήκαμε με άρρωστα παιδιά της Ομογένειας που χρειάζονταν οικονομική βοήθεια. Ευτυχώς που υπήρχε πολύ κόσμος με ευαισθησία στα θέματα αυτά και βοήθησαν πολλούς. Ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε με τις μαστογραφίες, με τη βοήθεια της Κλινικής Μαστού του Mt Sinai του Κουίνς κι ο γιατρός Γιώργος Τσούλιας, ο οποίος δεν αρνείται να δει καμία από τις ασθενείς που παραπέμπουμε».
Η γιατρός μας λέει ότι τα περισσότερα που κάνει ο σύλλογος γίνονται στο παρασκήνιο και δεν φαίνονται, όπως για παράδειγμα τα πολλά άτομα που βοηθήθηκαν να πάρουν το Medicaid
Σκοπός της διάκρισης «Γυναίκα της Χρονιάς» είναι να προσφέρει παραδείγματα προς μίμηση στις νέες Ελληνοαμερικανίδες και η Δρ. Χριστοδουλίδου δηλώνει υπερήφανη για όλες τις βραβευθείσες.
«Ήταν όλες τους αξιόλογες γυναίκες και καμία δεν μας διέψευσε. Το βασικότερο στοιχείο που ζητούσαμε ήταν αυτό της προσφοράς», πρόσθεσε.
Ο σύλλογος βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο, καθώς από την αρχική ομάδα αρκετά μέλη έφυγαν για άλλες περιοχές. Έτσι, το Σεπτέμβριο με την αποχώρηση της Δρ. Χρισοδουλίδου από την προεδρία, τη θέση της κατέλαβε η Θεάνα Ιορδάνου.
«Το μέλλον του συλλόγου είναι πολύ λαμπρό και θέλω να ευχαριστήσω τη Θεάν Ιορδάνου που αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της δουλειά μου δεν μπορούσα να προσφέρω όσα ήθελα. Το συμβούλιο έχει νέες κοπέλες που κάνουν εξαιρετική δουλειά κι εγώ παραμένω στο πλευρό τους, σ’ ό,τι μπορώ να προσφέρω. Νομίζω παρόμοια ανανέωση πρέπει να κάνουν κι άλλοι σύλλογοι της Ομογένειας, προωθώντας νέα παιδιά που είναι το μέλλον μας».
Αλλάζει επαγγελματική στέγη
Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου η γιατρός Φλωρεντία Χριστοδουλίδη αφήνει το γραφείο της στην Οδό Crescent και θα είναι πλέον συμβεβλημένη με το Northwell Health Physician Partners και το Lenox Hill Hospital, στην περιοχή του Ντίτμας στην Αστόρια.
«Πολλοί αναρωτούνται γιατί μετακομίζω τώρα προς το τέλος της καριέρας μου. Η αλήθεια είναι ότι η ιατρική έχει αλλάξει πολύ κι οι γιατροί που είναι μόνοι τους δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του γραφείου.
Ο άλλος λόγος είναι πως καθώς βρίσκομαι προς το τέλος της καριέρας, θέλω οι ασθενείς μου να έχουν ένα μέρος που θα το θεωρούν δικό τους για τις εξετάσεις τους.
Ο τελευταίος λόγος είναι πως συνταξιοδοτούμενος ένας γιατρός υποχρεούνται να διατηρεί για 10 χρόνια τα αρχεία των ασθενών του. Για μένα να το κάνω θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Υπολογίζω μετά τη συνταξιοδότησή μου να περνώ περισσότερο χρόνο στην Κύπρο απ’ εδώ και δεν θα ήθελα να έχω την ευθύνη να διατηρώ χιλιάδες αρχεία ασθενών. Τώρα το νοσοκομείο θα το αναλάβει αυτό κι εγώ θα είμαι μια απλή υπάλληλος».