ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. “Το Carnegie Hall είναι για ένα μουσικό, ότι είναι για έναν ηθοποιό η Επίδαυρος. Ένας ιερός χώρος που από μόνος του επιβάλλει να σεβαστείς αυτό που εκπροσωπεί, αυτούς που έχουν περάσει από εκεί και ότι γίνεσαι μέρος της πολύ σημαντικής ιστορίας του”, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στις “Αναμνήσεις” ο μαέστρος Φύτος Στράτης, ο οποίος έχει αναλάβει νευραλγικό ρόλο στο αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Κάρνεγκι Χολ.
Ο Φύτος Στράτης είναι ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων» λόγω της ενασχόλησής του με την Χορωδία του Παγκυπρίου και διάφορα άλλα μουσικά και φωνητικά σύνολα, καθώς επίσης και τις παιδικές χορωδίες, μεταξύ των οποίων και του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Την άνοιξη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανταποκρίθηκε στην έκκληση του ομίλου «Stageworks Entertainment Group» και ανέλαβε την ευθύνη της συγκρότησης του φωνητικού συνόλου «CNY Vocal Ensemble» με το οποίο θα συμμετάσχει στην ιστορική συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Η συναυλία με την επωνυμία «Mikis Theodorakis: A Tribute to the Memory of the Composer of Zorba», θα λάβει χώρα το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο «Stern Auditorium / Perelman Stage» του φημισμένου Κάρνεγκι Χολ και, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελεί μια σύμπραξη Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών ερμηνευτών και μουσικών.
Εξ άλλου η σύμπραξη αυτή καθ’ εαυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ήταν μια συνειδητή επιλογή προκειμένου να εκπέμψει πολλαπλά μηνύματα με κυρίαρχο το μήνυμα της ενότητας των Ελλήνων και των Αποδήμων και της συμφιλίωσης μεταξύ λαών και εθνών, που δίδαξε και κατάφερε να επιτύχει με την καλλιτεχνική του δημιουργία και με το πολιτικό του σθένος ο Μίκης Θεοδωράκης.
https://www.youtube.com/embed/_Pg4x1Y3RiA?feature=oembed Στην συναυλία θα πρωταγωνιστήσουν ο Κώστας Μακεδόνας, η Ηρώ, ο Μπάµπης Βελισσάριος, η Σαββέρια Μαργιολά, η Λίνα Ορφανού, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» η χορωδία CNY Vocal Εnsemble με διευθυντή τον Φύτο Στράτη, η πιανίστα Αθηνά Αδαμοπούλου και ο ηθοποιός Χάρης Ρώμας σε ρόλο παρουσιαστή.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Φύτου Στράτη:
Ερώτηση: Πώς αισθάνεστε που θα εμφανιστείτε με τη χορωδία σας σε αυτή τη σπουδαία συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη;
Απάντηση: Πολύ δυνατά συναισθήματα. Ως προς την εμφάνιση της χορωδίας αισθάνομαι σαν υπερήφανος γονέας, γιατί το συγκεκριμένο φωνητικό σύνολο «CNY Vocal Ensemble» που αποτελείται από επαγγελματίες σολίστες της ομογένειας, έχει δημιουργηθεί ειδικά για την συγκεκριμένη συναυλία, οπότε καταλαβαίνετε πόσο τιμητικό και συνάμα συγκινητικό είναι να βλέπω να κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε μια τέτοια συναυλία αφιέρωμα στον μέγιστο Μίκη Θεοδωράκη, με την ίδια την ορχήστρα του συνθέτη και ειδικά στο Carnegie Hall.
Σε προσωπικό επίπεδο νοιώθω δέος, ευγνωμοσύνη, τυχερός. Νιώθω ευλογημένος και συνάμα πολύ αγχωμένος γιατί είναι μεγάλη η ευθύνη για έναν καλλιτέχνη να κάνει το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall.
Ερώτηση: Το Carnegie Hall σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για εσάς;
Απάντηση: Το Carnegie Hall είναι για ένα μουσικό, ότι είναι για έναν ηθοποιό η Επίδαυρος. Ένας ιερός χώρος που από μόνος του επιβάλλει να σεβαστείς αυτό που εκπροσωπεί, αυτούς που έχουν περάσει από εκεί και ότι γίνεσαι μέρος της πολύ σημαντικής ιστορίας του.
Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης για το που μπαίνω και το τι καλούμαι να φέρω εις πέρας. Δύσκολο το έργο αλλά και πανέμορφη η πρόκληση.
Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι η πρώτη παρουσίαση του φωνητικού μου συνόλου CNY (Cyprus New York) Vocal Ensemble, και είναι το πάνθεο των παγκόσμιων καλλιτεχνών που έχουν σταθεί στην σκηνή αυτή και έχουν ηχογραφήσει εκεί ιστορικά κονσέρτα, «Live from Carnegie Hall», και μιλάμε για ογκόλιθους του βεληνεκούς Leonard Bernstein, Steven Sondheim, Judy Garland, Charles Aznavour, Λεωνίδας Καβάκος, Jo-Jo Ma, Jashua Bell, Liza Minnelli, Miles Davis, και η λίστα ατελείωτη; για τόσο σημαντικό χώρο μιλάμε.
Ένα επιβλητικό χόλ των 2,800 θέσεων με μια αψεγάδιαστη ακουστική που ή θα το σεβαστείς και θα το τιμήσεις ή που θα σε καταβροχθίσει. Δεν φοβάμαι όμως καθόλου, αντιθέτως είμαι κατενθουσιασμένος και αντλώ απίστευτη δύναμη από τον Θεοδωράκη, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στις 24 του Σεπτέμβρη όσοι παρευρεθούν στην συναυλία θα νιώσουν απίστευτη υπερηφάνεια που είναι το κυρίως συναίσθημα που νιώθω κι εγώ.
Ερώτηση: Ποια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έχετε επιλέξει για τη συγκεκριμένη συναυλία και γιατί;
Απάντηση: Ξεκινάμε με το «Λύχνο του Άστρου», ένα από τα πιο συγκλονιστικά χορωδιακά από το Άξιον Εστίν του Οδυσσέα Ελύτη, το «Άρνηση» (στο περιγιάλι το κρυφό) του Γιώργου Σεφέρη και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη, το ομορφότερο ίσως τραγούδι που έχει γραφτεί για την ιδιαίτερη μου πατρίδα την Κύπρο.
Θα συνοδεύσουμε και τους σολίστες σε κάποια τραγούδια και θα κλείσουμε πάλι με Άξιον Εστίν «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» που ο στίχος «μη παρακαλώ, μη λησμονάτε τη χώρα μου» πάντοτε μου φέρνει δάκρυα στα μάτια.
Ερώτηση: Μιλήστε μας για το έργο που κάνετε στα εκπαιδευτικά πλαίσια της Ομογένειας;
Απάντηση: Μέσα από τα σχολεία που δουλεύω, στα πρωινά και απογευματινά προγράμματα μέσω του τραγουδιού και των μουσικών παραστάσεων μεταδίδω στα παιδάκια τον ενθουσιασμό για τον πολιτισμό, την κουλτούρα μας, την ιστορία μας, αλλά κυρίως την αγάπη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απανταχού Ελληνισμό.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ψυχαγωγίας και διασκέδασης και αυτό προσπαθώ να περάσω όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους μέσα από κονσέρτα και παραστάσεις. Είναι ένας καθημερινός αγώνας άνισος με το σημερινό γίγνεσθαι. Τα παιδιά είναι όμως η ελπίδα και το μέλλον μας, γι αυτό όταν τα ακούω να τραγουδάνε Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο εφησυχάζω.
Μια απ’ τις μεγάλες παραγωγές που έχω κάνει ήταν η θεατρική παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» με ένα επιτελείο 15 ηθοποιών και ζωντανή μουσική. Όταν διάβασα εκθέσεις μαθητών των σχολείων που είδαν την παράσταση για το πως ένοιωσαν για την Ελλάδα του 40´μέσα στην κατοχή και για τους χαρακτήρες του έργου που με την αθωότητα τους έλεγαν πόσο θα ήθελαν να ήταν εκεί να βοηθούσαν τους Έλληνες, εγώ έκλαψα.
Ερώτηση: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Άμεσα σχέδια είναι το ανέβασμα του musical μου «Edgar Visited» το οποίο βασίζεται πάνω στα ποιήματα του Αμερικάνου Edgar Allan Poe και οι Χριστουγεννιάτικες συναυλίες για το Ronald McDonald House, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, και το Cyprus New York Productions.
Μελλοντικά αυτό που ευελπιστώ είναι κι άλλες συνεργασίες με την StageWorks Productions, που είναι μια εταιρία παραγωγής που ήρθε σαν ένας αέρας αισιοδοξίας για να υπενθυμίσει στους Έλληνες της Αμερικής την πραγματική τους ταυτότητα, πόσο σημαντικός είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός, και ότι οι Έλληνες αξίζουν τα καλύτερα.
H StageWorks μας έφερε το έργο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, με σπουδαίους σολίστες, την λαϊκή του ορχήστρα μαζί με την κόρη του Μαργαρίτα και τον εγγονό του Άγγελο και μας προσέφερε το Carnegie Hall.
Ο Θεοδωράκης είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Θεοδωράκης, γι αυτό ο κάθε Έλληνας ομογενής το οφείλει πάνω απ’ όλα στον εαυτό του να είναι παρών σε αυτή την συναυλία όπου ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με τον καλύτερο τρόπο στο σημαντικότερο Concert Hall της Νέας Υόρκης.
Πρέπει Να είμαστε όλοι εκεί!!!
Διαβάστε επίσης:
ttps://www.anamniseis.net/pethane-se-ilikia-96-eton-o-megalos-mouikosinthetis-mikis-theodorakis/