ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων «Titan» με έδρα την Αστόρια διανύει την τέταρτη δεκαετία και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και για τις χιλιάδες των τουριστών από την Αμερική, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την ελληνοκρατούμενη Αστόρια.
Η μεγάλη ποικιλία έξτρα παρθένων ελαιολάδων, τυροκομικών, ελιών, γιαουρτιών και των υπολοίπων εισαγομένων από την Ελλάδα και την Κύπρο προϊόντων σε συνδυασμό με το ζαχαροπλαστείο της Δόμνας και τα ελληνικά φαγητά που μαγειρεύονται με τις παραδοσιακές συνταγές και με τα πιο αγνά υλικά έχουν καταστήσει την Υπεραγορά ελκυστικό προορισμό όχι μόνο για τους ομογενείς, αλλά και τους άλλους Αστοριείς που προτιμούν την ελληνική γαστρονομία.
Η εταιρεία «Titan» από της ιδρύσεώς της το 1983 έχει προσφέρει εργασία σε πολλούς ομογενείς και πιο σημαντικό έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
Ιδρυτής της εταιρείας και πρόεδρός της είναι ο Κώστας Μάστορας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών αποφάσισε να φέρει την Ελλάδα κοντά στην ομογένεια μέσω της Υπεραγοράς Ελληνικών Προϊόντων «Titan».
Το πάθος του και η αγάπη για την Ελλάδα και κυρίως η αναγκαιότητα για την εισαγωγή μόνο των πιο εκλεκτών προϊόντων της ελληνικής γης τον ώθησαν να ξεπεράσει τα όρια μιας υπεραγοράς και να δημιουργήσει τη δική του εισαγωγική εταιρεία. Ήθελε εξ αρχής να είχε τον πρώτο λόγο στην επιλογή των προϊόντων και των αγαθών και μετά από τρία χρόνια αξιώθηκε να ιδρύσει την «Optima Foods».
Αν και ο λαός είθισται να λέει ότι κάθε αρχή και δύσκολη, εν τούτοις για τον Κώστα Μάστορα και το «Titan» ίσχυε το αντίθετο και συγκεκριμένα η ρήση «κάθε αρχή και μια βέβαιη επιτυχία». Η ενασχόλησή του με την εισαγωγή και διάθεση των ελληνικών προϊόντων στην εθνική αγορά και στην ευρύτερη αμερικανική αγορά άλλαξε τα δεδομένα στις εισαγωγές τροφίμων.
Ο κ. Μάστορας ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την εισαγωγή ευπαθών προϊόντων και κυρίως των κατεψυγμένων και προλείανε το έδαφος για τη διείσδυση του ελληνικού γιαουρτιού και συγκεκριμένα της “Fage” στην Αμερική.
Το περιοδικό «Forbes» σε άρθρο του για το Ελληνικό Γιαούρτι λίγους μήνες μετά τη λειτουργία του εργοστασίου της Fage στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι το Ελληνικό Γιαούρτι έχει κατακτήσει την αμερικανική αγορά και απέδωσε τα εύσημα στην εταιρεία «Titan» και στον Κώστα Μάστορα γιατί με την επιμονή τους έβαλαν στο ράφι το ελληνικό γιαούρτι.
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο κ. Μάστορας αγόρασε νέες εγκαταστάσεις στο Deer Park του Λονγκ Αϊλαντ, στον αριθμό 15 West Jefryn Blvd, όπου στέγασε την «Optima Foods». Η αγορά αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη ολοκλήρου του Ομίλου «Τιτάν».
Οι σπουδές του στο διεθνές μάρκετινγκ αποτέλεσαν τον καταλύτη και του έδωσαν το έναυσμα να επενδύσει τις γνώσεις του στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην Αμερική Αγορά. Συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια με δικό του περίπτερο στις διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στην Αμερική και όχι μόνο.
Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που κάλεσε τους ομογενείς να προτιμήσουν τα ελληνικά προϊόντα και αυξάνοντας τον όγκο των εισαγωγών προσέφερε το φιλί της ζωής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της γενέτειρας.
“Optima Foods”
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της«Optima Foods» είναι επιβλητικές. Από την είσοδο μέχρι και την αποθήκη των προϊόντων υπάρχουν οι πίνακες με τα προϊόντα, καθώς επίσης και από τα αξιοθέατα της γενέτειρας και σου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Ελλάδας .
Ο κ. Μάστορας μας ξενάγησε στις κτιριακές εγκαταστάσεις και μας εξέπληξε με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της εταιρείας είναι ομογενείς.
Ερωτηθείς για την εταιρεία ο κ. Μάστορας επεσήμανε: «Εδώ χτυπάει η καρδιά του ομίλου «Titan». Σας καλωσορίζω στην «Optima Foods». Η «Optima Foods» ιδρύθηκε το 1986 και τρία χρόνια μετά την ίδρυση της «Titan Foods» με στόχο την απόκτηση της αυτονομίας στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων.
Το 2000 ήρθαμε εδώ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδόντος 4.800 τ.π. αποθηκευτικών χώρων και οικόπεδο δέκα στρεμμάτων. Οι εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ βολικές διότι έχουμε επτά ράμπες φορτώσεως – εκφορτώσεως. Από τότε πέρασαν δέκα εννέα χρόνια και επενδύσαμε πάρα πολλά χρήματα, γιατί ο χώρος αυτός ήταν εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων αεροπλάνων.
Ενταχτήκαμε σε ένα πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και φτιάξαμε και μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέγκαβατ, η οποία μας παρέχει 48% αυτονομία ως προς την ενέργεια».
Η εν λόγω
εταιρεία εισαγάγει τα προϊόντα με τις επωνυμίες «Titan», «Attica» και «Optima» και
διακινεί πέντε περίπου χιλιάδες κωδικούς, από τους οποίους οι 1500 έρχονται με
τις προαναφερόμενες επωνυμίες.
Στον αποθηκευτικό χώρο υπάρχουν τεράστια ψυγεία και καταψύξεις στις οποίες
διατηρούντα τα τυροκομικά και τα άλλα ευπαθή προϊόντα.
Ζαχαροπλαστείο «Δόμνα»
Το Ζαχαροπλαστείο «Δόμνα» αυτές τις ημέρες λόγω του Πάσχα παράγει περισσότερα τσουρέκια και άλλα πασχαλινά είδη, συροπιαστά, τυρόπιτες και σπανακόπιτες. Το ζαχαροπλαστείο είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας είναι αυτοματοποιημένο.
Οι σπανακόπιτες, οι τυρόπιτες και τα άλλα είδη πίτας παράγονται με αγνά υλικά από την Ελλάδα και με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ακόμη και το σπανάκι το εισάγουν από την Ελλάδα, διότι όπως επεσήμανε ο κ. Μάστορας έχει άλλη γεύση.
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μάστορας παρατηρώντας τις ανάγκες των ομογενών της περιοχής δημιούργησε κατάστημα λιανικής πώλησης και οι ομογενείς και οι λάτρες της ελληνικής γαστρονομίας προμηθεύονται τα προϊόντα μόλις βγαίνουν από το φούρνο.
Ο όμιλος «Titan» προσφέρει εργασία σε εκατόν πενήντα άτομα στην Αμερική και σε άλλα δέκα τουλάχιστον στην γενέτειρα.
Η συνέντευξη
Ερωτηθείς για την ενασχόλησή του με το εμπόριο ο κ. Μάστορας επεσήμανε: «Όταν ήρθα στην Αμερική, όπως όλοι μας, δεν ήξερα με τι να ασχοληθώ. Στην Ελλάδα επειδή ήμουν ορφανός υποχρεώθηκα να εργαστώ σερβιτόρος για να επιβιώσω. Και αυτό με βοήθησε πολύ όταν ήρθα για σπουδές στο Κολέγιο του Κουίνς και για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο “St. John’s University».
Δούλευα σε ένα εστιατόριο. Ένα Σάββατο πηγαίνοντας στην εταιρεία «Krinos» για να παραλάβω ένα δοχείο με τυρί διαπίστωσα ότι ζητούσαν νεαρό πωλητή. Υπέβαλα τα δικαιολογητικά και τον Οκτώβριο του 1979 με προσέλαβαν. Από την πρώτη στιγμή που μύρισα τη ρίγανη, το θυμάρι, τα τυριά και τις ελιές κατάλαβα ότι ανήκω εκεί. Δε θα μπορούσα να πουλήσω ούτε τσιμέντα, ούτε μπετόν και ούτε άλλα προϊόντα».
«Με συνεπήρε η ιδέα να ασχοληθώ με τα ελληνικά προϊόντα και χωρίς καν να το αντιληφθώ μετατράπηκε σε χόμπι. Σ’ αυτά τα 40 χρόνια που ασχολούμαι με τα ελληνικά προϊόντα δεν κουράστηκα, γιατί έκανα αυτό που αγαπούσα και λάτρευα. Η ενασχόληση με τα ελληνικά μου παρείχε τη δυνατότητα να αποκτήσω οικογένεια, να σπουδάσω τα παιδιά μου και ταυτόχρονα να γίνω πρεσβευτής της χώρας μου στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου», επεσήμανε.
Ερωτηθείς ποια είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας επεσήμανε ότι ήταν πολλά.
«Περιττό να σας πω ότι ήμουν ο πρώτος που έφερα το ελληνικό γιαούρτι στην Αμερική το 1988, το μανούρι, τα κατεψυγμένα και άλλα ευπαθή προϊόντα. Και καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα Θεωρώ ότι έχω κάνει το χρέος μου. Ο Αϊνστάιν είπε ότι στη χώρα που μας σπούδασε, μας μεγάλωσε, αν μη τι άλλο οφείλουμε κατ΄ ελάχιστον να δώσουμε πίσω ό,τι πήραμε από αυτήν».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα επεσήμανε ότι έχουν τη δική τους θυγατρική εταιρία. Στην Ελλάδα έχουμε πεντακόσιους περίπου συνεργάτες οι οποίοι μας τροφοδοτούν και μας τιμούν με τα προϊόντα τους. Με όλους αυτούς έχουμε αναπτύξει και οικογενειακές σχέσεις.
Αναφερόμενος στον όμιλο επεσήμανε ότι το «Titan» οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως ένα ελληνικό σουπερμάρκετ και την “Optima” από τις διανομές που κάνουμε στα εστιατόρια και στα παντοπωλεία.
Στην Ελλάδα υπάρχει η θυγατρική μας εταιρεία με την επωνυμία «Atlantic Exports», με έδρα την Αθήνα και με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Παράλληλα έχουμε στην Κύπρο θυγατρική εταιρεία.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας επεσήμανε ότι σήμερα πλέον το μεγάλο στοίχημα δεν είναι η εθνική αγορά και τα μπακάλικα, αλλά η κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς.
«Μετά από τόσα χρόνια αγώνα καταφέραμε να διεισδύσουμε σε αμερικάνικες αλυσίδες όπου πουλούμε συγκεκριμένους κωδικούς. Κάποια προϊόντα, όπως ήταν τα αλίπαστα παλιά και το γλυκό κουταλιού τείνουν να εξαφανιστούν. Το μέλλον ανήκει πλέον στην υγιεινή διατροφή και στα βιολογικά προϊόντα».
Ερωτηθείς για τις συνέπειες της κρίσης στη γενέτειρα επεσήμανε: «Οι ικανοί, οι μορφωμένοι και κυρίως αυτοί που εργάζονταν δεκαπέντε ώρες την ημέρα επιβίωσαν και πρόκοψαν. Πήραν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και πέτυχαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Παρουσίασαν νέα προϊόντα και νέες ετικέτες, και προοδεύουμε παράλληλα. Η κρίση τουλάχιστον για τα δεδομένα του κλάδου των τροφίμων έχει αναστραφεί και πάμε πολύ καλά».
«Η κρίση ήταν ηλεκτροσόκ για την οικονομία. Αυτοί που ασχολούνταν με τις εξαγωγές αντιστάθηκαν στην κρίση, ενώ οι εταιρείες που ασχολούνταν με το εσωτερικό εμπόριο υπέστησαν τεράστιο πλήγμα. Ο λαός υπόφερε, μάτωσε, όμως τώρα τα μεγέθη είναι πιο υγιή τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Απλά κάποιοι που ήταν βολεμένοι και βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη έχουν πρόβλημα.
Εγώ πηγαίνω στην Ελλάδα και συναντώ συμμαθητές μου και μου λένε «είσαι τρελός που δουλεύεις ακόμα» και τους απαντώ δε δουλεύω μόνο για τα λεφτά, αλλά σηκώνομαι κάθε πρωί και πηγαίνω στη δουλειά, ενώ οι συμμαθητές μου πηγαίνουν στο καφενείο και παίζουν τάβλι.
Βλέπω ότι η Ελλάδα πάει καλύτερα και αυτό δεν το λέγω εγώ, αλλά οι αγορές. Τα δεκαετή ομόλογα έχουν πέσει κάτω από τα 3 %. Οι αγορές αυτή τη στιγμή επιβραβεύουν τις θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, ουδεμίαν αντίρρηση. Θα πάρει πολλά χρόνια για να θεραπευτούν όλες οι πληγές.
Πιστεύω ότι η νέα γενιά στην Ελλάδα σήμερα είχε καλύτερο μέλλον από τη γενιά του Πολυτεχνείου που έζησε καλά με τα δανεικά. Ο τουρισμός πιστεύω πάει καλά , ο αγροτικός τομέας πάει καλύτερα, οι υπηρεσίες πάνε καλά και είμαι αισιόδοξος για την πατρίδα μου.
Εταιρική κοινωνική ευθύνη
Στην Αμερική και δη στην ομογένεια οι ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις προσφέρουν αυτό που εγώ ονομάζω ανταποδοτικό τέλος στην κοινωνία. Όταν ζεις από ένα κοινωνικό σύνολο είσαι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να το ευεργετείς αυτό το σύνολο. Οι σχέσεις των επιχειρηματιών με την ομογένεια είναι και πρέπει να είναι πάντα αμφίδρομες.
Πιστεύω ότι γενικά οι ομογενειακές επιχειρήσεις στηρίζουν τις κοινότητες, τα σχολεία, τις παρελάσεις και τα ιδρύματα. Εάν δεν υπήρχαν οι ομογενειακές επιχειρήσεις πιθανόν να μην είχαμε κατακτήσει όσα κατακτήσαμε.
Αυτή τη στιγμή έχει αναληφθεί μια πανεθνική προσπάθεια για την αναγνώριση από το Κογκρέσο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η χρονική συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή και πρέπει να συμβάλλουμε κάθε ένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Με πλησίασαν και εμένα αφ ενός μεν διότι η σύζυγός μου είναι ποντιακής καταγωγής, αφ ετέρου δε διότι είχα διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης και όλοι δώσαμε ένα τάμα γι αυτόν τον σκοπό.
Για να κατακτηθούν τόσο υψηλοί εθνικοί στόχοι πρέπει οι ομογενειακές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν και να συνδράμουν. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δε συμβαίνουν αυτά τα πράγματα γιατί έχουν μάθει να τα περιμένουν όλα από το κράτος.
Είδαμε προσφάτως μόλις κάηκε η Παναγία των Παρισίων οι όπου γης Γάλλοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα 24ωρο. Αυτό είναι δείγμα πατριωτισμού και πολιτισμού και πρέπει να παραδειγματιστούμε. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν κοινωνική πολιτική, διότι έχουν συσσωρευμένα προβλήματα.
Οικογένεια
Ο Κώστας Μάστορας γεννήθηκε το 1954 στην Καβάλα. Οι γονείς του Ιωάννης και Δόμνα τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Μετά το δημοτικό αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Γυμνάσιο. Εν συνεχεία έγινε δεκτός και αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, ενώ ο καθηγητής του Θεοφάνης Μπένος του εξασφάλισε μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη.
Αποφοίτησε από το Κολέγιο του Κουίνς και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές (MBA) σε διεθνές μάρκετινγκ στο St. John’ University. Το 1980 χόρεψε το Χορό του Ησαϊα με την Σταυρούλα, το γένος Παπαδοπούλου, η οποία ασχολείται με τα οικονομικά της εταιρείας.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια τη Δόμνα που είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Φιδανάκη, την Ανατολή και τη Ιωάννα. Η Δόμνα σπούδασε και είναι βοηθός κτηνιάτρου, ενώ η Ανατολή και η Ιωάννα ακολούθησαν τα χνάρια των γονέων τους και αποτελούν τη δεύτερη γενιά των ηγετών του ομίλου «Titan».