Την 1η μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα δημιουργεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

0

 ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα δημιουργεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την είδηση γνωστοποίησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο νέος γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Στάθης Γκόνος.

Το ίδρυμα Νιάρχος στην ουσία χρηματοδοτεί την ανακαίνιση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του. Οι επιστημονικές δράσεις αφορούν την ερευνητική ομάδα του Παστέρ με το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης, εξηγεί ο κ. Γκόνος, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι πέρα από την παραγωγή εμβολίων, πρόκειται να γίνει και εμφιάλωση προς τρίτους, ούτως ώστε «να έχουμε τη δυνατότητα επιτέλους στην Ελλάδα να ξεκινήσουμε κλινικές μελέτες. Να φτιάξουμε δηλαδή εμβόλια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές, στις φάσεις 1,2,3, έτσι ώστε μεταγενέστερα να έχουμε κάποια καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η μονάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και εκτιμούμε ότι η τελική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ θα γίνει πιθανά τους επόμενους 12-18 μήνες. Ελπίζουμε στις αρχές του 2023 να είμαστε και τυπικά έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή εμβολίων».

Όσον αφορά το ποια εμβόλια θα παρασκευάζονται, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ διευκρινίζει: «Μπορούμε να παράγουμε και να εμφιαλώσουμε οτιδήποτε μας ζητηθεί. Σε πρώτη φάση ενδιαφέρουν τα κοινά εμβόλια που είναι πχ το BCG, η φυματίνη, εμβόλια πολιομυελίτιδας, αλλά σίγουρα είμαστε ανοιχτοί σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία και αίτημα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό φορέα». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν θα γίνεται και παραγωγή εμβολίων για κορονοϊό. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν, διότι έχουν συγκεκριμένες πατέντες, και η διαδικασία έχει να κάνει με το αν αυτές οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία άλλη μονάδα παραγωγής».

Νέα εργαστήρια ύψιστης βιοασφάλειας

Ο δρ Γκόνος προαναγγέλλει ακόμη τη δημιουργία δύο νέων πράσινων καινοτόμων κατασκευαστικά κτιρίων, 3.000 τμ συνολικά, τα οποία πρόκειται να φτιαχτούν με το ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα φτιάξουμε εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα, ούτως ώστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μπορούμε να απομονώσουμε και να μελετήσουμε επικίνδυνα παθογόνους παράγοντες, είτε από κλινικά δείγματα, είτε από περιβαλλοντικά. Ως εκ τούτου αυτό συνάδει με covid και εμβόλια, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθούν αυτοί οι παράγοντες, γιατί πλέον θα έχουμε εργαστήρια που θα πληρούν τις υψηλότερες παγκοσμίως συνθήκες βιοασφάλειας. Πέρα από τα εργαστήρια θα υπάρχουν και άλλες μονάδες, εξοπλισμός, αλλά και κοιτώνες για να φιλοξενούμε αλλοδαπούς επιστήμονες, αίθουσα σεμιναρίων και μία σειρά από άλλες εγκαταστάσεις υποδομής. Το συγκεκριμένο έργο ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Πλατφόρμα ταυτοποίησης δραστικών ουσιών έναντι ασθενειών

Το Παστέρ ερευνητικά εστιάζει σε τρεις μεγάλους άξονες που είναι η μικροβιολογία, η ανοσολογία και η νευροβιολογία. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Γκόνος πρόκειται ακόμη να φτιαχτεί με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ μία πρωτοποριακή για την Ελλάδα πλατφόρμα, η οποία θα συνδυάζει υψηλής ευκρίνειας μικροσκοπία (σσ: μορφολογική και λειτουργική μελέτη κυττάρων) μαζί με ανάλυση γονιδιώματος. «Έμφαση θα δοθεί στα νευρωνικά δίκτυα, ούτως ώστε η ίδια πλατφόρμα να μπορεί να ταυτοποιεί (σσ: επιλέγει τη δραστικότερη από τις υφιστάμενες ουσία) φάρμακα καταρχάς για νευρολογικές ασθένειες όπως πχ Πάρκινσον, αλλά και για αντιμικροβιακές θεραπείες. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο του οποίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ηγείται και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Και πραγματικά είναι μία καινοτόμα δράση που ελπίζουμε να μας οδηγήσει σε αυτό που επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και είναι η εξατομικευμένη ιατρική».

Ο πρώτος δημόσιος φορέας που μπήκε στη μάχη του κορονοϊού

Το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας με κλεισμένα τα 100 χρόνια ζωής, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος δημόσιος φορέας που μπήκε στη μάχη του κορονοϊού από την αρχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σχεδόν και ο μοναδικός. «Συνεχίζουμε να αναλύουμε δείγματα για τον ελληνικό πληθυσμό σε συνεργασία είτε με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Αλλά πέρα από την παροχή υπηρεσιών που κάνουμε προς την Ελληνική δημόσια υγεία, μας ενδιαφέρει και η έρευνα για τον κορονοϊό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο ιός και τι μπορούμε να κάνουμε. Μελετάμε την παθογένεση και βιοσύνθεση του ιού, αφότου μολύνει κάποιον άνθρωπο. Προφανώς μας ενδιαφέρει να βρούμε μεταλλάξεις στον ελληνικό πληθυσμό, και αναλύουμε αυτά τα δεδομένα, τόσο με βιοδείκτες στους ανθρώπους όσο και με βιοπληροφορικά εργαλεία. Επίσης μας ενδιαφέρει και η ανταπόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, για να δούμε ένας εμβολιασμένος κατά πόσον αναοσοανταποκρίνεται ή όχι».

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.