ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019, η ομογένεια του Βανκούβερ, οι καθηγητές, οι φοιτητές και ο ιθύνοντες του Πανεπιστημίου «Simon Fraser University» θα σκύψουν ευλαβικά το γόνυ και θα απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον θρυλικό ιστοριοδίφη, καθηγητή και σκαπανέα των ελληνικών σπουδών, Δρ. Ανδρέα Γερολυμάτο.

Η σορός του το απόγευμα της Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 από τις 7.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη διεύθυνση 4500 Arbutus St, Vancouver, BC, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. στον ίδιο ναό. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο Ocean View Burial Park στη διεύθυνση 4000 Imperial St, Burnaby, BC.

Ο Δρ. Ανδρέας Γερολυμάτος, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, απεβίωσε πρόωρα το πρωί της Πέμπτης, 30 Μαϊου 2019 σε ηλικία 67 ετών, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους.

Ο πρόωρος θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια και στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Καναδά και της Αμερικής, διότι υπήρξε ο εμπνευστής και ο οραματιστής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και συνάμα ένας από τους θρυλικούς ιστοριοδίφες της ομογένειας.

Ο Δρ. Αντρέ Γερολυμάτος δεν ήταν απλά και μόνο γνώστης της ελληνικής ιστορίας, αλλά και ένας εξαίρετος Βαλκανολόγος. Εξ άλλου δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι έχει διατελέσει σύμβουλος των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

Ο Δρ. Ανδρέας Γερολυμάτος κατά τη διάρκεια του προσφάτου συνεδρίου του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” Πηγή: Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Μαριλένα Κατσίνη

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος λίγες ώρες μετά το θάνατο του Δρα Ανδρέα Γερολυμάτου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τα νέα του θανάτου του Ανδρέα Γερολυμάτου, Καθηγητή Ιστορίας και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά.

Ο Δρ. Γερολυμάτος ήταν επίσης κάτοχος της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου.

Οι άοκνες προσπάθειες του Δρ. Γερολυμάτου συνέβαλαν στην ανάδειξη του ρόλου του Κέντρου―και, κατ’ επέκταση, του Πανεπιστημίου Simon Fraser― στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών. Το έργο του εξασφάλισε την προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για το Κέντρο, μέσα από μία σειρά μόνιμων επιχορηγούμενων εδρών, προκειμένου αυτό να εξελιχθεί σε ένα διαχρονικό κέντρο έρευνας και παιδαγωγικής. Η θητεία του ως Διευθυντής του Κέντρου ξεκίνησε το 2011.

Το ερευνητικό έργο του Δρ. Γερολυμάτου επικεντρώθηκε στην ελληνική στρατιωτική και διπλωματική ιστορία, από τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών στην Κλασική Ελλάδα έως την εμπλοκή της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης στον ελληνικό εμφύλιο. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Κολέγιο Loyola και στο Πανεπιστήμιο Concordia και ήταν κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα των Κλασικών Σπουδών και στη συνέχεια Διδακτορικού στην Ιστορία, από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. Επιπλέον των ακαδημαϊκών του θέσεων, υπηρέτησε ως μέλος του Καναδικού Συμβουλευτικού Σώματος για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον Δρ. Γερολυμάτο, ο οποίος συμμετείχε και στο Ετήσιο Συνέδριο του ΙΣΝ το 2013 και το 2017. Το 2017, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Beyond Wonder: The Infinite and the Lure of Cyber Space».

Εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του.

Αληθινός Φάρος

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ωνασείου Ιδρύματος της Νέας Υόρκης και νυν καθηγητής ιστορίας Λουκάς Τσίλας απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων εξέφρασε τη θλίψη του και αποκάλεσε τον εκλιπόντα αληθινό φάρο.

O καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας Ανδρέας Γερολυμάτος.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρέσβη Λουκά Τσίλα έχει ως εξής: Η απώλεια του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου είναι μια τεράστια απώλεια για την οικογένεια του ,τους αναρίθμητους φίλους του ,τους φοιτητές του, τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό κόσμο, την κοινωνία μας και ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Ο Ανδρέας ήταν στενός μου φίλος για σχεδόν τριάντα χρόνια. Σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής μου διαδρομής, από τις Πρεσβείες, από τον Ίδρυμα Ωνάση ,από την παρούσα πανεπιστημιακή μου θέση συνεργάστηκα στενά μαζί του και διατηρήσαμε πάντοτε μια στενή , θερμή ,αδελφική σχέση.

Σε κάθε τομέα και σε κάθε πρωτοβουλία που είχε σχέση με την προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού, των Ελληνικών Γραμμάτων  και της Ελληνικής  Γλώσσας ,ο Ανδρέας ,παιδί και θρέμμα της Διασποράς, ήταν πρωτεργάτης ,πρωτοπόρος ,ένας αληθινός φάρος .

Η επιστημονική του παρουσία ήταν αισθητή και αξία θαυμασμού όχι μόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά , όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη  αλλά ακόμη και στη Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα .

Πάνω από όλα ο Ανδρέας , μαζί με την εκλεκτή σύζυγο του Μπέβερλι, υπήρξαν πάντοτε  θαυμάσιοι άνθρωποι , έτοιμοι να προσφέρουν στους γύρω τους στοργή , συμπαράσταση, και αλληλεγγύη με απαράμιλλή γενναιοδωρία .

Η ανείπωτη λύπη μας για την πρώιμη απώλεια του μετριάζεται μόνο από την ευγνωμοσύνη ότι είχαμε την καλή τύχη να τον έχουμε φίλο , να τον θαυμάσουμε  και να κερδίσουμε ως άτομα και ως κοινωνία από την τόσο λαμπερή του προσωπικότητα .

Πολυσχιδής προσφοράς

Ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να εκφράσει τα συναισθήματά του για τον εκλιπόντα επεσήμανε: Είμαι βαθύτατα συγκινημένος για την θάνατο του Αντρέ Γερολυμάτου.

Τον γνώρισα εδώ και 25 χρόνια όταν ήμουν στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, όπου μας επισκεπτόταν και έδινε διαλέξεις. Έκτοτε, συνδεθήκαμε στενότατα και φυσικά συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε και ακαδημαϊκά μέσω των Κέντρων μας από τότε μέχρι σήμερα. Η προσφορά του Αντρέ είναι πολύπλευρη στον ακαδημαϊκό χώρο και γενικότερα στα Ελληνικά γράμματα και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Υπήρξε επιφανής ιστορικός που έγραφε άνετα και με αυθεντικότητα τόσο για την κλασσική όσο και την σύγχρονη Ελλάδα. Η προσφορά του στην ομογένεια του Καναδά και της Αμερικής είναι τεράστια όσο αφορά την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών και ιδίως της Ελληνικής γλώσσας.

Αυτά, μέσω του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών που ίδρυσε στο Simon Fraser University στο Vancouver,  και του Κέντρου Ιδρύματος Νιάρχου του οποίου ήταν διευθυντής.

Όσο άνετα έγραφε ο Αντρέ για τα Ελληνικά θέματα, εξ’ ίσου άνετα και με αυθεντικότητα έγγραφε και για διεθνή θέματα, ιδίως για τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όσο λίγοι Έλληνες ακαδημαϊκοί. Χάσαμε εάν μεγάλο ακαδημαϊκό και εάν μεγάλο Έλληνα της διασποράς. Θερμότατα  συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Οραματιστής- ηγέτης

Ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ» και συνάμα μέλος της εφορίας του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς Κώστας Βαγγελάτος κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για τον πρόωρο θάνατο του Δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου και τόνισε ότι ήταν οραματιστής, εμπνευστής και το πιο σημαντικό άνθρωπος των έργων.

«Εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον καθηγητή και θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που με αποκαλούσε φίλο του. Ο Ανδρέας διέφερε από πολλού άλλους όχι μόνο ως προς το απαράμιλλο ήθος, το ακέραιο του χαρακτήρα του,  την ευρυμάθειά του, τη μεθοδικότητα, αλλά και ως προς την συνέπεια λόγων και έργων. Ο Ανδρέας ήταν «doer» που είθισται να λένε και οι Αμερικανοί», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» στο άκουσμα του θανάτου του Δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποία εκφράζει τη θλίψη για τον πρόωρο θάνατό του και συνάμα τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «το Α’ Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”, το Νοέμβρη του 1995 στο Μόντρεαλ, ο Ανδρέας Γερολυμάτος (καθηγητής τότε  στο  McGill University), ήταν προσκεκλημένος ομιλητής, άγνωστος τότε μεταξύ αγνώστων, έγινε όμως τότε η πρώτη του γνωριμία με την Κεφαλλονίτικη διασπορά.

Στα πορίσματα του Α’ Συνεδρίου μας στο Μόντρεαλ ψηφίζαμε: «Πρέπει να αποτελέσει εθνική στρατηγική η δημιουργία Κέντρων Ελληνικών Σπουδών στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου».

Ούτε στην πιο αισιόδοξη φαντασία μας δεν περιμέναμε ότι εκείνη την ημέρα έπεφτε ο σπόρος για να βλαστήσει και να γιγαντωθεί το πιο δυναμικό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Simon Fraser University στο Βανκούβερ του Καναδά.

Τούτο έγινε διότι στις εργασίες του Συνεδρίου μας συμμετείχε ένας ΕΛΛΗΝΑΣ με όραμα πολύ πιο μεγάλο  από το δικό μας, ο Ανδρέας Γερολυμάτος,  ο μετέπειτα ιδρυτής και διευθυντής του σημερινού Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies at SFU.

Από τότε η Ομοσπονδία μας, που από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της θεώρησε ότι ο αγώνας για τη  μεγάλη προσπάθεια διατήρησης του Ελληνισμού πρέπει να δοθεί στα ακαδημαϊκά μέτωπα, βρήκε στο πρόσωπο του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου έναν πολύτιμο εμπνευστή, καθοδηγητή, σύμβουλο, συνεργάτη και σύμμαχο. 

Τα πανεπιστημιακά μαθήματα, οι αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες και μελέτες στην Κεφαλονιά από το Simon Fraser University, το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» (ODYSSEAS Language Tutor) που προσφέρεται δωρεάν μέσω διαδικτύου και έχει φθάσει μέχρι την Κίνα ( πάνω από 3 χιλιάδες κινέζοι φοιτητές μαθαίνουν την Ελληνική), η προσπάθεια ανάδειξης της Ελληνικής και δη της Κεφαλλονίτικης καταγωγής του Juan De Fuca, η τοποθέτηση της προτομής του Juan De Fuca στο Μουσείο του Βανκούβερ, η θέσπιση του ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ και τόσα άλλα, αποτελούν το ιστορικό αποτύπωμα αυτής της σχέσης και συνεργασίας.

 Ο Ανδρέ θα μείνει αθάνατος στις καρδιές και στη θύμησή μας», καταλήξει η ανακοίνωση.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.