ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μένουμε σπίτι και βγαίνουμε μόνο για να ξεμουδιάσουμε και να πάρουμε καθαρό αέρα τα απογεύματα. Αγωνιούμε για το μέλλον και για την τύχη των εκδηλώσεων που έχουμε προγραμματίσει», επεσήμανε χθες ένας πρόεδρος Συλλόγου που επικοινώνησε μαζί μας να μας συγχαρεί για την δεύτερη επέτειο της ιδρύσεως των «Αναμνήσεων».
Και χωρίς να περιμένει την απάντησή μου έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Ακόμη κι αν αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα ποιος θα τολμήσει να έρθει σε μια συνεστίαση, είτε σε μια συνέλευση του Συλλόγου. Τα περισσότερα ενεργά μέλη και στελέχη είναι άνω των σαράντα ετών. Τι λέτε θα τολμήσουν να έρθουν μετά από την πλύση εγκεφάλου σχετικά με την μετάδοση και την επικινδυνότητα του κορωνοϊού;»
Πρόκειται για αμείλιχτα ερωτήματα και τα διλήμματα που απασχολούν όλους τους ηγέτες των εθνικοτοπικών συλλόγων και τα μέλη και τα οποία μπορεί να απαντηθούν από τα ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων».
Την καλύτερη απάντηση μπορούν να μας την δώσουν τα τμήματα της ΑΧΕΠΑ, της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών σε όλη τη επικράτεια, ο ιστορικός Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια» η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς, η Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ήφαιστος» και το Γυναικείο Τμήμα «Μαρούλα», η Χιακή Ομοσπονδία και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία, ο Πανγκερκυραϊκός Σύλλογος Αμερικής και άλλοι φορείς σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι είδαν την κρίση ως ευκαιρία και έκαναν την διαφορά.
Ενίσχυσαν γενναιόδωρα τα νοσοκομεία της ιδιαίτερής τους πατρίδας και προσέφεραν γεύματα στους άνδρες και στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τα ταμεία των φορέων και άλλοι – μεταξύ των οποίων οι Καστοριανοί και οι Λημνιοί – διοργάνωσαν εράνους και έκαναν την διαφορά.
Άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία και διοργάνωσαν τηλεδιασκέψεις, τόσο για την πανδημία, όσο και για οργανωτικά ζητήματα.
Υπήρξαν – μετά λύπης το επισημαίνουμε – αρκετοί φορείς οι οποίοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, αφ’ ενός μεν διότι δεν είχαν εξοικειωθεί με την τεχνολογία, αφ ετέρου δε διότι δεν κατάφεραν να προσελκύσουν και να προετοιμάσουν τη νέα γενιά να παραλάβει την σκυτάλη.
Υπάρχουν μεμονωμένοι φορείς με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στα ταμεία και με εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, οι οποίοι παρακολουθούν με απάθεια τις εξελίξεις.
Θερινή ραστώνη
Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην συλλογική δράστη της ομογένειας και αν δεν ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα περάσουμε από τον εγκλεισμό στον λήθαργο και θα περιμένουμε – καλώς εχόντων τον πραγμάτων τα τέλη Σεπτεμβρίου για να δούμε κάποια μαζική εκδήλωση.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών, διότι πολλοί θα αποφύγουν τα αεροπορικά ταξίδια και θα προτιμήσουν κοντινούς προορισμούς για τις διακοπές τους και δεν αποκλείεται οι περισσότεροι να μείνουν στο κλεινόν άστυ.
Αν και θα είναι δύσκολο να διοργανώσουμε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, εν τούτοις θα μπορέσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να διοργανώσουμε εκδρομές στα πάρκα και στις παραλίες. Μπορούμε το πρωί να εκκλησιαστούμε σε έναν ναό και στη συνέχεια να μεταβούμε στο πλησιέστερο πάρκο και να κάνουμε ένα μπάρμπικιου.
Μπορούμε επίσης να διοργανώσουμε μια εκδρομή στο Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, να ανάψουμε το κεράκι μας στο παρεκκλήσιο και να εκμεταλλευτούμε τις εγκαταστάσεις τους για να προετοιμάσουμε τα εδέσματα. Η διαδρομή από και προς το Ίδρυμα σε συνδυασμό με το ειδυλλιακό περιβάλλον με τα πανύψηλα δέντρα θα μας αποζημιώσουν.
Μπορούμε επίσης να πάμε σε μια παραλία τηρώντας ασφαλώς τις αποστάσεις και να διοργανώσουμε και διάφορα παιγνίδια.