Τι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο “Cosmos – FM”

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Κασσελάκης, Δημήτρης Φίλιος και Στέλιος Τακετζής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης το πρωί της Τρίτης, 23ης Ιουνίου 2024 επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου έγινε δεκτός και συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής του παραχώρησε συνεντεύξεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς επίσης και στο κοινωφελές ραδιοφωνικό πρόγραμμα “Cosmos -FM”,

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS FM-Hellenic Public Radio και στους δημοσιογράφους Στέλιο Τακετζή και Δημήτρη Φίλιο

Δημοσιογράφος: Σας καλωσορίζουμε κύριε Κασσελάκη για μια ακόμα φορά εδώ στο Κόσμος. Χαιρόμαστε που όταν είστε στη Νέα Υόρκη, βρίσκετε ευκαιρία να περάσετε εδώ από το ραδιόφωνο για να επικοινωνήσετε και με την ομογένεια και γενικά με το κοινό, καθώς με την τεχνολογία του διαδικτύου βέβαια ακουγόμαστε σε όλο τον πλανήτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ υποδέχεται στην έδρα του τον Στέφανο Κασσελάκη. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Στ. Κασσελάκης: Λοιπόν καλημέρα, καλησπέρα, καλό απόγευμα σε όλους τους Έλληνες, σε όλες, σε όλες τις Ελληνίδες, όπου και να βρίσκονται στον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Καλωσόρισες Στέφανε! Και βεβαίως σήμερα αυτή η συνέντευξη μεταδίδεται μέσω διαδικτύου από τον Κόσμος και στα πέρατα του κόσμου, μέσω των εφαρμογών και των πλατφορμών από τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να μεταδίδουμε τον ήχο. Την Κυριακή θα παίξει ηχογραφημένη στην κυριακάτικη έκδοση. Τρέχει όμως και ένα κομμάτι της επικαιρότητας. Το ξεκινήσατε εσείς ο ίδιος με την ιδιότητα τη θεσμική, του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια ανάρτηση προχθές, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Τριήμερο εορταστικό στην Ελλάδα, αλλά η επικαιρότητα δεν γνωρίζει από γιορτές και σχόλες. Κατά συνέπεια, μια ανάρτηση μακροσκελής, μίλαγε για «μαύρο» πολιτικό χρήμα, για τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης να κάνει έργο. Και, παράλληλα, έλεγε ξεκάθαρα ότι κληρονομήσατε χάος όταν αναλάβατε την ηγεσία του κόμματος, εδώ και εννιά περίπου μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, λίγο μετά ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας, μάλλον η αναστολή, για να ακριβολογώ, της λειτουργίας της Αυγής, της ημερήσιας εφημερίδας της Αριστεράς και όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες και των εργαζομένων και της ΕΣΗΕΑ και αρκετών άλλων φορέων.

Και σήμερα, την ώρα που μιλάμε, έχουμε τις αποχωρήσεις -όχι αποχωρήσεις, διαφωνία και αποχώρηση από τα όργανα- τριών στελεχών του κόμματος. Ο κ. Τεμπονέρας, ο κ. Κοτσακάς και ο κ. Τσιόκας, συγκεκριμένα. Ανοίξαμε μια βεντάλια πολλών θεμάτων με την επικαιρότητα, αλλά ένα σχόλιο, μια δήλωση πάνω σ αυτό.

Στ. Κασσελάκης: Καταρχάς, αυτό το οποίο είπατε ότι προκάλεσα εγώ αυτή την επικαιρότητα, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν ισχύει ακριβώς, διότι από τις πρώτες μέρες μετά τις ευρωεκλογές άρχισε μια συζήτηση για τη συγκόλληση στην Κεντροαριστερά η οποία είχε χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη μου, προδιαγεγραμμένα. Με άλλα λόγια, για ποιο λόγο να μην αφήσει κανείς τις βάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς να επιλέξουν τι επιθυμούν και να αρχίσει αυτή η διαδικασία, όπως είπα στην ομιλία μου στη Βουλή, με έναν τρόπο που είναι προγραμματικός, δηλαδή η συνεργασία σε προτάσεις νόμων και φυσικά όπου μπορούμε σε συνδικαλισμό, ακτιβισμό και ούτω καθεξής. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και πιστεύω ότι το σωστό θα ήταν να αφήσουμε στους συμπολίτες μας και στα στελέχη των κομμάτων και στους προέδρους των δύο κομμάτων να προχωρήσουν στις ανάλογες διεργασίες συνεργασίας από κάτω προς τα πάνω. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή και όπως είχα πει και στη συνέντευξή μου, νομίζω στην κ. Τζίμα, κάποιος δεν μπορεί να βασιστεί για να εκτελέσει ένα σχέδιο στις επιλογές κάποιου άλλου ή σε κάποιο χώρο που δεν μπορεί να επηρεάσει, να ελέγξει. Άρα, με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να παγώσουμε την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη κυβερνητική παράταξη που θα ενώσει όλη την Κεντροαριστερά για να περιμένουμε τι θα κάνουν άλλοι.

Νομίζω αυτά τα δύο είναι απολύτως συμβατά το ένα με το άλλο. Άρα, εφόσον επιθυμούν οι όποιοι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές όλων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου κάποια συνεργασία σε προτάσεις νόμων, είμαστε στη διάθεσή τους. Από ‘κει και πέρα εμείς συνεχίζουμε στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω στην ανάρτησή μου έθεσα μερικούς άξονες, μερικούς πυλώνες που είναι απολύτως ξεκάθαροι. Δηλαδή όταν λέμε για νέο μητρώο στελεχών και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις βουλευτικές εκλογές και το πώς αυτή η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από τώρα, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι οι επιλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους υποψηφίους μας που στηρίξαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την περασμένη χρονιά, είχαν παρθεί πριν την εκλογή μου στην προεδρία του κόμματος και δεν θεωρώ ότι τα αποτελέσματα τα οποία μπορέσαμε να φέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένα. Μπορεί να είναι άξιοι υποψήφιοι, αλλά γενικά προφανώς κάτι δεν λειτούργησε σωστά, δεν απέδωσε σε αυτή τη διαδικασία. Άρα πρέπει να χτίσουμε τις ρίζες μας στην κοινωνία και ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχίζοντας από τώρα. Άρα ένα μητρώο στελεχών είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με έναν τρόπο διαφορετικό. Και νομίζω είμαι ξεκάθαρος και σε αυτό από τον τρόπο με τον οποίο έγινε το κυβερνητικό πρόγραμμα της περασμένης χρονιάς.

Δημοσιογράφος: Διότι μιλήσατε για συγκόλληση, για copy paste.

Στ. Κασσελάκης: Ουσιαστικά ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και ο καθένας να μπορεί να το διαβάσει και να καταλάβει από μόνος του ή από μόνη της. Το βασικό είναι ότι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές και έτοιμο με προτάσεις νόμου να νομοθετηθούν και πρέπει να καλύπτει κάθε φάσμα της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικές, στρατηγικές και προτάσεις για την κεντρική κυβέρνηση, όπως είναι στη φορολογία, όπως είναι η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο έφερε ο Χατζηδάκης. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικές προτάσεις για την κάθε Περιφέρεια ή κάθε κλάδο και φυσικά για κάθε επαγγελματική ιδιότητα. Και να μπορεί κάποιος μαζί με τα θεματικά του ενδιαφέροντα, όπως π.χ. το περιβάλλον, την εξωτερική πολιτική, να βρει τον εαυτό του, τον εαυτό της σε αυτό το πρόγραμμα.

Με αυτόν τον τρόπο θα χτίσουμε μια κυβερνητική αξιοπιστία ή αξιοπιστία κυβερνησιμότητας. Αυτό είναι που χρειάζεται ο τόπος. Χρειάζεται ξεκάθαρες προτάσεις, υποψηφίους οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί από την κοινωνία την ίδια με προσφορά και όχι αναγκαστικά με κομματική επετηρίδα.

Χρειαζόμαστε να μιλήσουμε για θέματα τα οποία είναι χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Παραδείγματος χάρη, είδατε και στην ανάρτησή μου που ανέφερα το γεγονός ότι η σχέση υπουργών και βουλευτών είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε. Προφανώς αυτό είναι κάτι που μπορείτε να φανταστείτε ότι μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς βουλευτές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι άλλος είναι ο ρόλος που έχεις όταν διοικείς μια μεγάλη κυβερνητική υπηρεσία, ένα υπουργείο, και άλλο όταν είσαι στην τοπική κοινωνία. Και δυστυχώς έχουμε δει παραδείγματα όπως είναι του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, που είχε καταστροφικές επιπτώσεις. Η στελέχωση που μπορεί να κάνει κανείς για τοπικές χάρες, ας το πούμε έτσι, και μια θέση που του δίνεται στην κυβέρνηση. Αλλά ασυμβίβαστα τα οποία μπορεί να υπάρχουν, είναι πάρα πολλά: και για τη δικαστική εξουσία όσον αφορά στη μετάβαση της στις Ανεξάρτητες Αρχές και ούτω καθεξής. Αυτά πρέπει να συζητηθούν όχι μόνο στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα think tanks μας και με και με τους πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες και στα τμήματα και στα όργανα και να μπουν σε ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Δημοσιογράφος: Σίγουρα υπάρχουν παθογένειες του συστήματος. Αυτό είναι μια διαπίστωση που ξεπερνά τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ακουστεί από πολλούς ανθρώπους, από πολλούς χώρους. Κάνετε μια συγκεκριμένη αναφορά για «μαύρο χρήμα» και αυτό προκάλεσε μια αίσθηση. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ναύαρχος και πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος και πολιτικά είναι πολύ κοντά σας, έκανε μια δήλωση ότι το «μαύρο χρήμα» κυκλοφορεί γενικά στην πολιτική και όλα τα κόμματα το κάνουν. Κάτι που φαίνεται ότι δεν απέχει από την πραγματικότητα, τουλάχιστον τα τελευταία πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Τι έχετε να πείτε για τη δήλωση του κ. Αποστολάκη αλλά και το πώς θα μπορέσει να σπάσει αυτό το απόστημα;

Στ Κασσελάκης: Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια είναι η ακριβής δήλωση του κυρίου Αποστολάκη. Πάντως το θέμα του «μαύρου χρήματος» προσωπικά το είχα αναφέρει και προεκλογικά αρκετά και το έλεγα αυτό προεκλογικά τις περασμένες εβδομάδες. Πώς μπορείτε να περιμένετε αλλαγή στη χώρα μας όταν εκλέγετε τους ίδιους και τους ίδιους και δεν θέλετε διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα; Ας αρχίσουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Εάν δείτε το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 30 περίπου εκατομμύρια, τους τόκους τους, το συνολικό, πανωτοκίζεται, τέλος πάντων, αυξάνεται. Θα σας κάνω μια ερώτηση. Εσείς έχετε ποτέ πάρει υποθήκη σε σπίτι, σωστά; Έχετε πάρει. Το βασικό κεφάλαιο δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου;

Δημοσιογράφος: Προφανώς.

Στ Κασσελάκης: Άρα πώς της Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται επ’ άπειρον;

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι κάτι που τελικά πρέπει να αλλάξετε εσείς.

Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι…

Δημοσιογράφος: Εκτός αν δεν αποπληρώνεται καθόλου το δάνειο…

Στ. Κασσελάκης: Ποιος έχει ανακεφαλαιώσει τις ελληνικές τράπεζες τόσες φορές, τρεις φορές και έχει ζημιωθεί 40 δισ. ο Έλληνας φορολογούμενος; Πώς λοιπόν αυτό το κόμμα, που κάνει πιο ακριβή διαδικτυακή καμπάνια από όποιο άλλο κόμμα στην Γερμανία με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, μπορεί να την κάνει και να πληρώνει και τόσους συμβούλους στο εξωτερικό και ούτω καθεξής και συγχρόνως το χρέος του να αυξάνεται; Να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί προεδρίας του στη Νέα Δημοκρατία έχει διπλασιάσει το χρέος του κόμματος. Να λέμε και για διαχειριστική ικανότητα, να υπενθυμίζουμε. Άρα λοιπόν λέω κάτι πολύ απλό. Εάν επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία όντως να φέρουμε διαφάνεια στον τόπο μας, ας αρχίσουμε με τη ρύθμιση χρέους τους, που πρέπει να τη βγάλουν σε δημόσια θέα. Αυτή τη στιγμή δεν την ξέρει ο Έλληνας πολίτης την ακριβή ρύθμιση χρέους της Νέας Δημοκρατίας. Και μετά από αυτό….

Δημοσιογράφος: Ούτε του ΠΑΣΟΚ, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς.

Στ. Κασσελάκης: Εγώ απευθύνομαι αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία σε διάθεση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτικά. Αλλά προφανώς και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ζήτημα, φυσικά, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνά αυτή τη στιγμή και το ΠΑΣΟΚ υπέστη τις συνέπειες της πολιτικής του επί κυβέρνησης του τόπου. Άρα ας μιλήσουμε για το κόμμα το οποίο όχι μόνο κυβερνά, αλλά έχει χτίσει και έναν συμπαγή έλεγχο σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης που, όπως βλέπετε, περνάνε μια γραμμή από 2.000 λέξεις που έγραψα με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα για το πώς δημιουργείται ένα καινοτόμο, μεγάλο προοδευτικό κόμμα στη χώρα μας, η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται εκεί που τη βολεύει. Το καλό είναι ότι πλέον εμείς ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλή αντεπίθεση και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Και επαναλαμβάνω: αν όντως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να κρύψει τίποτα, επειδή, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές στη Βουλή. Ωραία, χαίρομαι που έχουν ελεγχθεί. Πάμε λοιπόν τώρα να ελεγχθούν και από μια εταιρεία διεθνούς κύρους, όπως είναι η Deloitte, και τα δύο κόμματα: και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και αν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, φυσικά και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά πάμε να δούμε με μια μεγάλη εταιρεία τα πάντα ανοιχτά, όλα στο φως. Να δούμε ακριβώς τι έχει, πώς έχει πληρωθεί τι, και τη ρύθμιση χρεών φυσικά και των πολιτικών και του κόμματος.

Γιατί δεν τολμάει να πει ναι σε αυτό; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι σε αυτό. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τι λέει γι’ αυτό; Δεν θέλει. Φοβάται τη Deloitte να έρθει στο κόμμα, να ανοίξει τα χαρτιά, να κοιτάξει εμβάσματα, δαπάνες και πώς γίνονται τα πάντα; Γιατί δεν δικαιούται ο Έλληνας πολίτης να ξέρει; Ποιος έχει πληρώσει τα κόμματα; Και ξέρετε, μου λένε όλη την ώρα στην Ελλάδα, Στέφανε, θα σε αφήσουν να κάνεις αυτά τα οποία λες; Μα θα σε αφήσουν; Εκεί έχουμε καταντήσει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή του τόπου. Ότι έτσι είναι η πολιτική, πάντα έτσι θα είναι. Έτσι είναι η Ελλάδα μας, πάντα έτσι θα είναι. Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει αυτό. Αλλιώς, επιτρέψτε μου να πω ότι θα υπάρχουν κι άλλες γενιές, όπως η γενιά μου, που θα εκδιωχθούν από τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Πριν πάμε στον Στέλιο με την επόμενη ερώτηση για την αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών, να πάρουμε μια μουσική ανάσα και επιστρέφουμε αμέσως.

Στέλιος Τακετζής, η επόμενη ερώτηση. Επειδή είναι ζωντανό ραδιόφωνο, παραλείψαμε ένα σχόλιο. Δεν απάντησες ουσιαστικά Στέφανε στην ερώτηση που είχα κάνει για τους τρεις που έφυγαν από τα όργανα, για όσους…

Στ. Κασσελάκης: Για όσους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε όργανα, προφανώς δεν μπορώ να αναγκάσω κάποιον να παραμείνει. Εύχομαι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην προγραμματική διαδικασία του κόμματος μας με τις ιδέες τους. Όλες οι ιδέες, οι απόψεις, οι γνώσεις είναι χρήσιμες και τις εκτιμούμε. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτό το οποίο έγραψα, αυτό το οποίο είχα πει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, αυτό το οποίο είχα πει στην πλατφόρμα εκλογής μου στην προεδρία του κόμματος, ήταν ακριβώς για μια ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, δομικά και οργανικά. Άρα λοιπόν, όταν το 86% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο ερωτηματολόγιο που είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο σου λέει ότι θέλει ριζικές αλλαγές και το 83% σου λέει ότι τα όργανα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, πάει να πει ότι πρέπει να αλλάξουμε τη δομή του κόμματος μας.

Και προφανώς έχει αλλάξει και η τεχνολογία, έχει αλλάξει η κλίμακα του κόμματος, έχουν αλλάξει οι πολιτικές συνθήκες, πάρα πολλά πράγματα. Άρα λοιπόν πρέπει κι εμείς να πάμε με τους καιρούς και να αλλάξουμε. Νομίζω υπάρχουν πάρα πολύ καλές ιδέες που μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή τη διαδικασία. Όλες ευπρόσδεκτες. Και στο τέλος της ημέρας η βάση θα αποφασίσει. Και δεν νομίζω ότι ποτέ πρέπει να φοβηθούμε τη βάση. Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι λειτουργεί, ξέρει τι τον εκπροσωπεί, τι τον εκφράζει. Και πραγματικά εμπιστεύομαι την κρίση του προσωπικά, και εύχομαι και όλοι να την εμπιστευτούν.

Αν κάποιος διαφωνεί με το μητρώο στελεχών, το κυβερνητικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε, τις προτάσεις για ακτιβισμό ή όποιο άλλο κομμάτι των έξι πυλώνων που παρουσίασα, ακόμα και την οικονομική εξυγίανση, μπορεί να μας πει πού διαφωνεί. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα. Στο τέλος της ημέρας, η ειλικρινής μου πρόθεση είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα ανεξάρτητο, δυνατό, σύγχρονο, πάρα πολύ προοδευτικό κόμμα, το οποίο θα κυβερνήσει και θα αλλάξει την Ελλάδα. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να διαχειριστεί απλά την Ελλάδα. Είναι να αλλάξει ριζικά τις παθογένειες αυτής της χώρας. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν πρέπει ποτέ να γίνουμε. Άρα αφήνω εκεί την απάντηση για τους αποχωρήσαντες.

Τώρα όσον αφορά στην Αυγή. Θέλω να σας πω ότι, όπως είχα πει και στην πρώτη μου παρέμβαση μετά τις εκλογές, είναι ένα ζήτημα που με έχει βαρύνει πάρα πολύ εδώ και μήνες. Διότι ήξερα ότι με τη χρηματοδότηση να μειώνεται στο μισό, από περίπου οκτώ εκατομμύρια στα τέσσερα εκατομμύρια και με τρεισήμισι από τα τέσσερα εκατομμύρια να πηγαίνουν στα κομματικά Μέσα και με επιχειρήσεις να μην επιθυμούν να διαφημιστούν σε ένα Μέσο που ανήκει σε κόμμα -είναι και αυτό το ζήτημα, είναι ότι είναι δύσκολο να βρεις διαφήμιση όταν είσαι κομματικό Μέσο.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που δεν μας δίνει πολλές επιλογές. Ο κόσμος πλέον διαβάζει την πληροφορία, την πληροφόρηση του, κυρίως διαδικτυακά. Η Αυγή δεν σταματά την καθημερινή της δραστηριότητα διαδικτυακά. Στην έντυπη έκδοση, καθημερινά, ζημιωνόμαστε οικονομικά. Και στην εκτύπωση, μόνο, ζημιωνόμαστε καθημερινά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε σε μια μετάβαση, νόμιμα εννοώ, όχι με άλλες πηγές χρηματοδότησης, που ανέφερα στην ανάρτησή μου. Και αυτός ο τρόπος, ο πρώτος τρόπος είναι με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς να κάνει μια δωρεά στο κόμμα μας για να μπορούμε να στηρίξουμε, στο syriza.gr εκεί που λέει «στηρίξτε οικονομικά». Σήμερα εγώ θα προβώ σε αυτό το βήμα. Θα δωρίσω το μάξιμουμ το οποίο επιτρέπεται από τον νόμο, που είναι 20.000 ευρώ ανά έτος ανά φυσικό πρόσωπο. Και παρακαλώ ειλικρινά όσους συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος και τους βουλευτές μας να κάνουν και εκείνοι το ίδιο το κατά δύναμιν, όπως μπορούν. Διότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα σε όλον τον κόσμο ότι βάζουμε πλάτη για να μπορεί να κυλήσει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας σε όποια μορφή του, διαδικτυακή ή έντυπη, αλλά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ξέρω πάρα πολύ τις ανησυχίες και τις σκέψεις που μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν οι εργαζόμενοι. Να τονίσω ότι προσφερθήκαμε να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την εφημερίδα οι ίδιοι, χωρίς να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. -ως ιδέα προσφέρθηκε και αυτό- χωρίς να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέτοχος, αλλά δεν εισακούστηκε αυτή η ιδέα. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προφανώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αυγής. Και ειλικρινά πρέπει να στηρίξουμε το λειτούργημα πάνω απ’ όλα και ας είναι με έναν τρόπο πιο διαδικτυακό από πριν.

Και να υπενθυμίσω επίσης ότι η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού ημερήσιου φύλλου της Αυγής, για να κλείσει το ημερήσιο φύλλο, είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογή μου ως Πρόεδρος, απλά ο προκάτοχός μου δεν την εφάρμοσε αυτή την απόφαση.

Αλλά δυστυχώς η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει με το κλασικό ότι μόνο η χούντα και ο Κασσελάκης έχουν κλείσει την Αυγή. Λες και ένας άνθρωπος που είναι προοδευτικός απόδημος 36 χρονών, είναι χουντικός. Πραγματικά δεν ντρέπονται σε τίποτα πλέον τα Μέσα της Νέας Δημοκρατίας. Αντί να απολογούνται για το γεγονός ότι χάσανε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, ότι υπάρχουν τεράστια παράπονα στην κοινοβουλευτική τους ομάδα, ότι απολογείται ο πρωθυπουργός για την ισότητα στον γάμο και ότι έχασε το προοδευτικό Κέντρο στις περασμένες εκλογές, για την τεράστια φτώχεια που υπάρχει στη χώρα μας. Για το γεγονός ότι έλεγε για λεφτόδεντρα πριν και τώρα πάει να βάλει έκτακτη εισφορά σε εταιρείες διύλισης, που είναι ακριβώς το πρόγραμμά μας προεκλογικά, η πρότασή μας, αν και το κάνει σε έναν χαμηλότερο συντελεστή από αυτόν που προτείνουμε εμείς. Άρα λοιπόν ξαφνικά έχουν αρχίσει πάλι τις κωλοτούμπες η Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι και για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είχαμε συζητήσει για να δούμε τις δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πάνε να το κάνουνε σόου στη Βουλή. Αντί να έρθουνε να πάμε στο υπουργείο Οικονομικών και να είμαστε με τους εμπειρογνώμονες και να δούμε ακριβώς τι κοστολόγηση έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία. Μια ζωή σόου και επικοινωνία είναι.

Και όταν βλέπουν ότι είναι στο όριο, ξέρετε τι κάνουν; Δίνουν ένα pass να έχουν τον κόσμο στην εξάρτηση και συγχρόνως -θα επιστρέψουμε στα άλλα, στα εσωτερικά, αλλά πρέπει να πούμε λίγο και τα πράγματα αντιπολιτευτικά. Στο τέλος της ημέρας η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν να γίνεται η ενημέρωση από τον κύριο Δημητριάδη, τον ανιψιό Μητσοτάκη στον Άρειο Πάγο μετά από δύο χρόνια και μετά τις ευρωεκλογές; Προφανώς δεν επιθυμώ να σχολιάσω για τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω, δεν είμαι μέρος της διαδικασίας. Αλλά το θεωρώ ότι είναι ένας πολύ αργός ρυθμός αυτός και θεωρώ ότι εγείρει ερωτήματα το γεγονός ότι έγινε μετά τις εκλογές αυτή η διαδικασία, άρα πιστεύω ότι έχει ευθύνη…

Δημοσιογράφος: Συγγνώμη που διακόπτω, αλλά αν ήταν η μόνη καθυστέρηση Δικαιοσύνης αυτή, θα ήταν κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε. Το θέμα είναι ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δυστυχώς κινείται με ρυθμούς χελώνας σε όλες τις υποθέσεις. Οπότε μπορεί κανείς να πει…

Στ. Κασσελάκης: Όταν η Δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς χελώνας, ωφελεί τα μεγαλύτερα συμφέροντα της χώρας. Διότι όποιος έχει χρήματα να αντέξει, μπορεί να αγοράζει στα φτηνά. Και όσοι πρέπει να αμυνθούν ή να διεκδικήσουν, αναγκάζονται να δουλεύουν για να διεκδικούν. Άρα λοιπόν, δημιουργεί ανισότητες ο ρυθμός απονομής δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Είδαμε και την απόφαση για τη Follie-Follie, που νομίζω οκτώ χρόνια, εννιά χρόνια είναι στα δικαστήρια και τώρα μόλις βγήκε η πρωτόδικη απόφαση, τώρα θα γίνει έφεση κτλ. Λοιπόν να συνεχίσουμε λίγο και καταρχήν…

Στ. Κασσελάκης: Δεν θα σχολιάσουμε το μπάζωμα στα Τέμπη;

Δημοσιογράφος: Και αυτό, εντάξει. Λοιπόν πάμε. Επειδή έχουμε αρκετά θέματα, καταρχήν να υπενθυμίσουμε στο ακροατήριο, ακούτε Κόσμος διαδικτυακά. Την Κυριακή θα ακούσουμε αυτή τη συνέντευξη και στα ερτζιανά. Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία, Συμμαχία μαζί μας. «Προοδευτική», συγγνώμη…

Δημοσιογράφος: Στο μικρόφωνο και στο τηλέφωνο. Θα το διορθώσουμε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ζωντανό ραδιόφωνο κάνουμε. Πάμε να μιλήσουμε λίγο για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα πω το αποτέλεσμα, όλοι το ξέρουμε. Γύρω στο 28% η Νέα Δημοκρατία, γύρω στο 15% το κόμμα σας. Έχασε γύρω στις 13 μονάδες η Νέα Δημοκρατία από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, 5 μονάδες κάτω από τον στόχο που είχε θέσει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος. Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γύρω στις δύο μονάδες από τις πρόσφατες εκλογές. Μια αποτίμηση καταρχήν αυτού του εκλογικού αποτελέσματος, πριν πάμε σε μια δυο ακόμα ερωτήσεις.

Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ότι πρέπει καταρχάς να συλλογιστούμε λίγο τι εκλογές είχαμε, διότι η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, δεν είναι μια δημοσκόπηση, είναι μια επιλογή για τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως είδαμε σε όλη την Ένωση υπήρχε ένα τεράστιο κύμα προς τα δεξιά και τα άκρα δεξιά, το οποίο βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή έχει προκαλέσει και ρήξεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθούν να ισορροπήσουν την ιστορική δεξιά ταυτότητα του κόμματος με μερικούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς κ.ο.κ που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Άρα το κομμάτι αυτό των ευρωεκλογών πρέπει να μην το ξεχνάμε, διότι σημαίνει ότι το τωρινό σύστημα στις Βρυξέλλες δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν τις Βρυξέλλες ως ένα διευθυντήριο. Βλέπουν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως τους είχε υποσχεθεί η αλληλεγγύη της Ευρώπης και η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες και το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη και της κυρίας Φον ντερ Λάιεν. Και μιας και ανέφερα την κυρία Φον ντερ Λάιεν, να τονίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει την επανεκλογή της και έχουμε καλέσει και το ΠΑΣΟΚ να κάνει το ίδιο. Το παραθέτω αυτό απλά για να είναι ξεκάθαρη η στάση μας. Άρα πέρα από αυτό, η εκλογική διαδικασία έδειξε μια τεράστια αποχή. Αν θυμάμαι καλά, στις ευρωεκλογές πριν από πέντε περίπου χρόνια ήμασταν κοντά στο 60% συμμετοχή, ενώ σήμερα, πριν από λίγες εβδομάδες ήμασταν 40, αν θυμάμαι καλά άρα μιλάμε για μια τεράστια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όσον αφορά στην προσέγγιση προς την Ευρώπη.

Η δικιά μας πρόταση για την Ευρώπη ήταν νομίζω αρκετά ξεκάθαρη. Ήμασταν το μόνο κόμμα το οποίο είχε ευρω-διακήρυξη, είχε δέκα στόχους για την Ευρώπη. Είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης στην Ευρώπης, δεν είμαστε υπέρ του εθνικισμού και της κάθε δεξιάς κορώνας που θέλει να πει ο κάθε υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Και πραγματικά θεωρώ ότι είναι λυπηρό να βλέπεις πόσοι άξιοι υποψήφιοι υπήρχαν απ’ όλα τα κόμματα και να τους συγκρίνεις με μερικούς που εξελέγησαν. Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες ονομαστικά, δεν υπάρχει λόγος, αλλά θεωρώ ότι μόνο και μόνο αυτό συμβολίζει κάτι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε αξιοπρεπώς. Προφανώς υπέστη δύο διασπάσεις εντός των 9 μηνών που έχω υπάρξει πρόεδρος, ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αποχώρησε στην Βουλή των Ελλήνων δεν κατάφερε να εκλέξει κάποιον ευρωβουλευτή, δεν θα κατάφερνε να εκλέξει ούτε καν κάποιον βουλευτή στη Βουλή των Ελλήνων με ένα τέτοιο ποσοστό, αν και ήταν στην ουσία σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο 15 ως 19. Αυτό πιστεύω για άλλη μια φορά, λέει από μόνο του αρκετά. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν είναι το ρεζουμέ ότι ωραία εκείνοι πήραν 2,4 συν 14,9 ίσον πάνω κάτω 17,3, άρα κοντά στα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Και το γεγονός είναι ότι πριν από μερικούς μήνες και μετά την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, ήταν σε μονοψήφια ποσοστά και τον ανεβάσαμε σε μια ξεκάθαρη δεύτερη θέση, πολύ πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Όταν εξελέγην στη θέση του προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόλις αφήσει τη Νέα Δημοκρατία στο 41% ως αξιωματική αντιπολίτευση στο 18%. Η δική μας αντιπολίτευση έριξε τη Νέα Δημοκρατία στο 28%. Με την ακρίβεια, με τη φορολογία, με την αλαζονεία που αναδείξαμε. Δεν σημαίνει ότι καρπώθηκε πλήρως τους ψηφοφόρους αυτούς που απείχαν, αλλά σημαίνει ότι κάτι αναδείξαμε. Σπάσαμε αυτή την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείξαμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και αυτό θα συνεχιστεί. Και πιστεύω ότι αντίστροφη μέτρηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει.

Πρέπει να συνεχίσουμε. Ο λαός μας είπε στις ευρωεκλογές ότι σας δίνουμε την ευκαιρία να συνεχίσετε να είστε ο μεγάλος πόλος και ο κύριος αντίπαλος της Δεξιάς από εδώ και πέρα. Πιστεύω ότι μου έδωσε αυτή την εντολή ξεκάθαρα, είμαι ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική ζωή του τόπου. Ελάχιστοι με ήξεραν πριν από ένα χρόνο. Τώρα ξέρετε πάρα πολλά πράγματα για μένα, μερικά από αυτά δεν ισχύουν άρα υπάρχει και πολλή κακοφωνία μέσα σε όλο αυτό, αλλά όσο πιο πολύ βλέπετε ότι αυτά τα οποία παρουσιάζω, τα εκτελώ και τα εκτελούμε συνειδητοποιείτε ότι τηρώ το λόγο μου, όπως τον τήρησα και για το πόθεν έσχες. Είχα πει ότι θα το έβγαζα πριν από τις ευρωεκλογές. Παρουσίασα τα περιουσιακά μου στοιχεία, τα οποία θα αντικατοπτρίζονται και στο επίσημο πόθεν έσχες.

Δημοσιογράφος: Δεν ήταν επίσημο πόθεν έσχες, ήταν απλώς τα στοιχεία…

Στ. Κασσελάκης: Οι πλατφόρμες είναι ένα χάος αυτή τη στιγμή αλλά θα καταθέσουμε όλα τα στοιχεία κανονικά και θα ταιριάζουν απόλυτα με αυτά τα οποία παρουσίασα. Διότι εν αντιθέσει με τους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα, προσωπικά έχω δουλέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ σκληρά. Νομίζω ξέρετε εδώ πέρα πόσο σκληροί είναι οι κανόνες και πόσο ανταγωνιστικά είναι τα πεδία, όπως είναι και στην ναυτιλία και στα χρηματοοικονομικά.

Ή όταν αρχίζεις σε μια επενδυτική επενδυτική τράπεζα εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2009 αλλά και στη ναυτιλία. Άρα λοιπόν τηρώ αυτά τα οποία λέω σε προσωπικό επίπεδο και η χάραξη πορείας που παρουσίασα με τους έξι πυλώνες πιστεύω ότι θα αποδώσει καρπούς. Δεν έχει υπάρξει άλλο κόμμα το οποίο θα παρουσιάσει πέρα από μια ξεκάθαρη οικονομική εξυγίανση, ώστε να είναι όλοι σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία λέμε, εν αντιθέσει με τον κυνισμό που υπάρχει στην κοινωνία. Άρα λοιπόν, μαζί με το κυβερνητικό πρόγραμμα, μαζί με τον ακτιβισμό, με το μητρώο στελεχών, με τη σκιώδη κυβέρνηση που θα παρουσιάσω μέχρι τέλος του χρόνου, για να ξέρει ο ελληνικός λαός με ποιον θα κυβερνήσουμε. Δηλαδή μου το λένε όλη την ώρα: είσαι ένα one man show αλλά υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ακούει τα πράγματα τα οποία λέω, ενδιαφέρεται αλλά δεν εμπιστεύεται ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Μπορεί ένα κόμμα αριστερό με τις παραδόσεις των συλλογικών οργάνων που υπάρχουν στα αριστερά κόμματα να είναι one man show;

Στ. Κασσελάκης: Όχι, ποτέ δεν μπορεί να είναι one man show. Φυσικά και δεν μπορεί να είναι ένα τέτοιο κόμμα. Δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να είναι one man show. Αλλά ένας ηγέτης ενός πολιτικού χώρου πρέπει να παίρνει και τις πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε εκλογή Προέδρου και με απ’ ευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση, αντί να είναι από τα όργανα, η οποία είναι απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ του 2022. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να έχει επαφή με τη βάση, πρέπει να δίνει το ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και πρέπει να πρέπει να εμπνέει ότι μπορεί να εφαρμόσει και να εκτελέσει αυτά τα οποία παρουσιάζει προγραμματικά στον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Προφανώς υπάρχει μια στρατηγική, αντιπολιτευτική, φθοράς της Νέας Δημοκρατίας και όπως είπατε ενδεχομένως έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έπεσε η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά από την άλλη μεριά βέβαια…

Στ. Κασσελάκης: Δεν είναι μόνο φθοράς, παρουσιάσαμε προτάσεις, αν δείτε τις διαφημίσεις μας…

Δημοσιογράφος: Ναι εννοούμε ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως σε ένα ποσοστό οφείλεται στην αντιπολιτευτική σας στρατηγική. Αυτό που θέλω να πω βέβαια είναι το ξέρουμε και το ξέρετε εσείς καλύτερα από όλους μας ότι με 15%, όσο και να φθαρεί η Νέα Δημοκρατία και στο 5% να πάει, με 15% δεν μπορείτε να κάνετε κυβέρνηση.

Στ. Κασσελάκης: Και με 28% ο κύριος Μητσοτάκης θα κυβερνούσε με τον κ. Βελόπουλο. Δε σημαίνει τίποτα αυτό. Πρέπει να χτίσουμε. Όλοι έχουμε δουλειά να κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω η στρατηγική της αύξησης του δικού σας ποσοστού ποια είναι; Οι 6 πυλώνες;

Στ. Κασσελάκης: Ακριβώς. Οι 6 πυλώνες. Και το καταστατικό συνέδριο το οποίο θα κάνουμε, όπως το είχαμε προαναγγείλει το Φεβρουάριο στο Συνέδριό μας, είναι ένας πολύ βασικός στόχος και τον οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε με εντιμότητα και με προσήλωση. Διότι ένα κόμμα είναι ένας οργανισμός, είναι η έκφραση των ελπίδων του κόσμου του. Αυτό το σχήμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπορεί να δίνει φωνή σε αυτές τις ελπίδες και προσδοκίες του.

Δημοσιογράφος: Εσείς που γυρίσατε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη και μιλήσατε με τον κόσμο, μιλήσατε με τους ψηφοφόρους, αν σας ρωτήσω τώρα ποιο είναι το νούμερο ένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Ελλάδα είναι ακρίβεια;

Στ. Κασσελάκης: Είναι η ακρίβεια.

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε εσείς σαν κυβέρνηση για να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια; Αν ήσασταν σήμερα κυβέρνηση τι θα κάνατε;

Στ. Κασσελάκης: Θεωρώ ότι υπάρχει ένα 20% στη χώρα το οποίο όντως ευημερεί και μπορεί να αισθάνεται ότι θα έχει μια πιο εύρωστη κατάσταση στα επόμενα χρόνια από ό, τι τώρα. Θεωρώ ότι υπάρχει μετά, το υπόλοιπο 80%, το οποίο είτε είναι στάσιμο, αλλά σιγά σιγά ροκανίζεται το εισόδημα του, οι οικονομίες του, είτε πραγματικά πεινά. Είναι μεγάλο το ποσοστό της καθημερινής διαβίωσης που είναι στα πρόθυρα της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι θα έκανε γι αυτό;

Στ. Κασσελάκης: Έχουμε βγάλει πρόταση νόμου γι’ αυτό και το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα, όπως έχει κάνει και η Ισπανία επιτυχώς. Αλλά παρεμπιπτόντως, όλη αυτή η συζήτηση για το αν διοχετεύεται η μείωση του ΦΠΑ στις τιμές ή αν δεν διοχετεύεται για να διαχέεται αυτή η μείωση, πάει να πει ότι υπάρχουν ολιγοπώλια. Ας εφαρμόσουν ΛΟΙΠΌΝ τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που ευαγγελίζονται, οι της Νέας Δημοκρατίας και να ελέγξουν αυτά τα ολιγοπώλια όποτε. Δεν Δυνατόν το απορρυπαντικό να είναι το ίδιο απορρυπαντικό, να είναι πιο ακριβό στην Ελλάδα από ότι τι στη Γερμανία, που έχουν διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς από την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ήταν κάτι το βασικό.

Στ. Κασσελάκης: Υποστελεχωμένη είναι και όταν πήγαινε να αγγίξει μερικά θέματα, είδαμε να φεύγει και ο επικεφαλής της πριν από μερικούς μήνες. Έχουμε τη μείωση του φόρου στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή που μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε το θέμα του πλαφόν στο όριο κέρδους στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή τη στιγμή η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά. Μιλάμε για ηλεκτρικό ρεύμα, για ένα δημόσιο αγαθό και τα κέρδη τα οποία βγάζουν αυτές οι εταιρείες είναι εξωφρενικά. Και προφανώς σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθούν αυτά τα κέρδη ραγδαία. Και πρέπει να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο ρεύμα κατά την άποψή μας, όπως επίσης τα δίκτυα, τα ηλεκτρικά δίκτυα πρέπει να ανήκουν στο φορολογούμενο, διότι είναι και γεωπολιτικής σημασίας το δίκτυο. Άρα προτάσεις υπάρχουν κυρίως στα καύσιμα και στα τρόφιμα και στο ρεύμα που μπορούν να δώσουν μια μεγάλη ανακούφιση στον κόσμο. Υπάρχουν αντίβαρα. Είδαμε ότι εκεί που ειρωνευόταν μια δημοκρατία «που θα βρείτε τα χρήματα», βρήκε ξαφνικά μια από τις λύσεις μας για να τις εφαρμόσει. Απλά δυστυχώς πράττουν προεκλογικά λένε, αλλά μετεκλογικά τα ξεχνάνε.

Δημοσιογράφος: Και για να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη, θα δώσω τη σκυτάλη στον Δημήτρη Φίλιο να μιλήσουμε λίγο για κάτι που μας αφορά και για κάτι που είστε γνωστοί στην ομογένεια μας.

Δημοσιογράφος: Πριν πάμε στην ομογένεια, κάτι που είναι κομβικό, είναι ο χώρος της Κεντροαριστεράς, όχι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αυτή καθ αυτή, αλλά ο χώρος αυτός, γιατί βλέπουμε ότι τα δύο κόμματα στις πρόσφατες ευρωεκλογές συγκέντρωσαν το ίδιο ποσοστό που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία. Δεν μιλάμε για μια συγκόλληση. Και εσείς ο ίδιος είπατε ότι δεν δουλεύουν συμφωνίες κορυφής, αλλά πως βλέπετε με δυο λόγια τη συνεργασία ευρύτερα αυτού του χώρου, όχι μόνο κοινοβουλευτικά, αλλά και στην πράξη;

Στ. Κασσελάκης: Θεωρώ ότι δεν είναι σωστή ανάγνωση το ότι προσθέτεις 13 με 15 και βγάζεις 28, το οποίο σημαίνει Νέα Δημοκρατία. Δεν λειτουργεί έτσι η κοινωνία. Αν δείτε, υπήρχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε πολύ καλά και ανέκτησε θα έλεγα δυνάμεις συγκριτικά με την Νέα Δημοκρατία σε λαϊκές συνοικίες που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. 35% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την ισότητα στο γάμο. Παραπάνω ποσοστιαία από όσους απείχαν στην Νέα Δημοκρατία. Κι έχουμε κι άλλα ζητήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Να συζητήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια δύναμη στο κέντρο; Είναι άλλο η μετριοπάθεια, άλλο το να θες τις συγκλίσεις και άλλο το να μοιράζεις το μωρό στη μέση που λέμε στα αγγλικά.

Δηλαδή τι πάει να πει το κέντρο σε μερικά ζητήματα; Θες ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ναι ή όχι; Ή θες να στηρίξεις τα δημόσια και να φέρεις ξένα πανεπιστήμια ως πυλώνες μέσα στα δημόσια για να μπορεί να στηρίξει την δημόσια παιδεία, που σε μια χώρα με τεράστιες ανισότητες όπως στην Ελλάδα, είναι ο μόνος μοχλός κοινωνικής ανέλιξης που έχουμε; Ένα παράδειγμα. Ή για την ισότητα στο γάμο, για την Παλαιστίνη, για τις Πρέσπες, την Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα θέματα.

Για την Παλαιστίνη θέλουν να ακολουθήσουν τον οδικό χάρτη Νετανιάχου για την αναγνώριση του κράτους Παλαιστίνης ή να το αναγνωρίσουμε τώρα το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχει κάνει η Ισπανία και άλλες χώρες, πού είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Άρα λοιπόν, δεν φτάνει 13 + 15, η Προοδευτική Συμμαχία, όπως λέει και το όνομά μας, χτίζεται από κάτω προς τα πάνω και πιστεύω ότι θα κοιτάξει πιο πολύ το πρόγραμμα και το ανθρώπινο δυναμικό του εκάστοτε κόμματος, παρά το όνομά του ή το ποσοστό των ευρωεκλογών του 24 όταν είναι να ψηφίσει στο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Να πάμε λοιπόν στο τελευταίο κεφάλαιο της συζήτησης αυτής. Η Ομογένεια, ο Απόδημος Ελληνισμός, είναι ένα τεράστιο δυναμικό, το ξέρετε από πρώτο χέρι όντας απόδημος ο ίδιος από τα 15 σας, πάνω από 20 χρόνια εδώ στην Αμερική. Τι σκέφτεστε για το χώρο του απόδημου Ελληνισμού συνολικά και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι, ιδιαίτερα στις υπερπόντιες χώρες Αμερική, Καναδά, Αυστραλία που είναι η συμμετοχή, το Εθνικό Κέντρο, μέσω και της επιστολικής ψήφου, το ζήτημα της παιδείας, το ζήτημα της ασφάλισης των ομογενών και άλλα παρεπόμενα θέματα. Αλλά ιδιαίτερα καθοριστικό θέμα είναι η παιδεία, κάτι που για μας εδώ στον Cosmos FM, όπως βλέπετε και στον τοίχο του ραδιοθαλάμου, είναι η αποστολή μας να διασώσουμε και να διαδώσουμε την ελληνική κληρονομιά.

Στ. Κασσελάκης: Χωρίς τον πολιτισμό μας δεν είμαστε τίποτα. Έπρεπε να είναι η προμετωπίδα του τουρισμού μας παρεμπιπτόντως, ο πολιτισμός και όχι μόνο οι παραλίες και οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας. Άλλες χώρες, όπως έχω πει πολλές φορές, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εμείς έχουμε πολιτισμό και πρέπει να στηρίξουμε και το σύγχρονο πολιτισμό, την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού στη χώρα μας, η οποία πρέπει να συνδυάζει τη συνεισφορά των απόδημων Ελλήνων σε αυτήν. Να είναι δηλαδή ένας τομέας σύμπτυξης του Ελληνισμού η παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά το να αισθάνονται οι απόδημοι ομογενείς ότι η πατρίδα τους δεν τους βλέπει μόνο ως ψήφους ή ως πορτοφόλι. Δηλαδή ότι τους θεωρεί ισότιμους συμπολίτες μας.

Θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση των αποδήμων με δικές τους έδρες στη Βουλή των Ελλήνων, όχι με ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο παρεμπιπτόντως με ανέδειξε μεν, αλλά δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν φτάνει μόνο να έχεις δικαίωμα του εκλέγειν, πρέπει να έχεις δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Και θεωρώ ότι πρέπει οι ομογενείς μας, οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, οι απόδημοι να μπορούν να εκλεγούν στη Βουλή των Ελλήνων με τις ψήφους της κοινότητας τους. Θεωρώ αυτονόητο αυτό. Άρα, στο βαθμό στον οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση να συζητήσουμε αυτό το θέμα, είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να έχουμε μια σύγκλιση, κατά τη γνώμη μου.

Δημοσιογράφος: Στο ζήτημα της παιδείας, αλλά και στο ζήτημα της Εκκλησίας που παραδοσιακά εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και στην Αυστραλία παρεμπιπτόντως, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στην Ευρώπη, παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Και στην προηγούμενη επίσκεψή σας κατά τη διάρκεια της εθνικής παρέλασης, αλλά και τώρα, χθες συγκεκριμένα, συναντηθήκατε με τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Τα ζητήματα Παιδείας και Ομογένειας και Εκκλησίας πάνε χέρι με χέρι στην περιοχή μας. Και βεβαίως είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο. Ποια είναι η δική σας θέση;

Στ. Κασσελάκης: Δεν έχω κάποια γνώση επί του συγκεκριμένου. Εάν ισχύει ότι δεν έχει καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο νομίζω ότι αυτό είναι λυπηρό, εάν ισχύει, και θεωρώ ότι είναι σημαντικό ο Πρωθυπουργός να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ομογένεια και να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο, όπως θα έπρεπε να είχε συναντήσει και τους άρχοντες του Πατριαρχείου που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες. Έπρεπε να είχε παρευρεθεί στην συγκέντρωσή τους. Αλλά αυτές είναι οι επιλογές του κυρίου Μητσοτάκη. Από μεριάς μας ξέρετε τη θέση μου και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι με σεβασμό στην κληρονομιά μας, είναι κάτι το οποίο νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε και μπορούμε να στηρίξουμε με πάρα πολλούς τρόπους την Εκκλησία, ειδικά στις ομογενειακές κοινότητες που έχουμε, διότι είναι όντως ένας ζωντανός τρόπος να διατηρήσουμε τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται. Άρα, αν το μήνυμα είναι Ελληνισμός, θεωρώ ότι η Πολιτεία έχει ρόλο να στηρίξει την Εκκλησία.

Δημοσιογράφος: Να κλείσουμε με ένα μήνυμα, κύριε Πρόεδρε, για το Cosmos FM, την Ομογένεια και όλους όσους μας ακούνε.

Στ. Κασσελάκης: Το μήνυμα μου είναι η εκτίμησή μου για όσους μας εμπιστευτήκατε στις τελευταίες εκλογές με επιστολική ψήφο, η παράκληση να συνεχίζετε να είστε παρούσες και παρόντες στα τεκταινόμενα και στις αλλαγές στη χώρα μας και να ξέρετε ότι ένα παιδί από την Ομογένεια σας σκέφτεται και θέλει να προσφέρει στην πατρίδα του, όπως ακριβώς ξέρω ότι θέλετε κι εσείς να προσφέρετε στην κοινή μας πατρίδα.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.