ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ώρα που οι συγγενείς και οι φίλοι άρχισαν να συρρέουν στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Άϊλαντ για να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία του ιδιοκτήτη του εμβληματικού πάλαι ποτέ «Crystal Palace & Oyster Bay» Αποστόλου Ιωάννου Καλαμαρά άρχισε να βρέχει και οι σταγόνες της βροχής έγιναν ένα με τα δάκρυά τους.

Στον ιερό ναό επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή και τα βλέμματα των παρισταμένων ήταν καθηλωμένα στο σκήνωμα του εκλιπόντα και στην χαροκαμένη σύζυγο Μαίρη, τα παιδιά και τα εγγόνια που είχαν καθίσει στα πρώτα στασίδια. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν της Αμερικής και του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης Δημήτρης Καφχίτσας, ο οποίος προσήλθε για αποτίσει φόρο τιμής στον θείο και συνάμα μέντορά του, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος, ο οποίος μετέφερε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του ευεργέτη των Λακώνων της Αμερικής και της ίδιας της Λακωνίας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής, 6 Ιανουαρίου 2022, τέλεσε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου στο Γραφείο Τελετών «Fairchild Funeral Chapel»  και το πρωί της Δευτέρας, 7 Φεβρουαρίου 2022 τέλεσε την Νεκρώσιμη Ακολουθία αναφέρθηκε με δέος στην προσφορά και στο έργο του Αποστόλου Καλαμαρά και τον αποκάλεσε προσωποποίηση του «Άρχοντα», καθώς ο αείμνηστος ήταν μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο οποίος έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.

Ο Απόστολος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ιδιοκτήτης του εμβληματικού πάλαι ποτέ «Crystal Palace & Oyster Bay» στην Αστόρια, το όνομα του οποίου έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Μέκκας του Ελληνισμού της Αμερικής και στις καρδιές των χιλιάδων ανθρώπων που για τρεις και πλέον δεκαετίες το επέλεξαν ας για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και διατηρούν τις καλύτερες «Αναμνήσεις».

Ο π. Παντελεήμων αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση του αειμνήστου και κάλεσε τα παιδιά και τα εγγόνια να αξιοποιήσουν την βαριά παρακαταθήκη και την κληρονομιά του.

Ο Πολ Καλαμαράς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.   

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο οποίος εξήρε τη έργο και την προσφορά του Αποστόλου Καλαμαρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Μαίρη (Μαρία) το γένος Ρεϊσοπούλου, τα παιδιά του Ιωάννη Αποστόλου Καλαμαρά, Στέφανο και Μαρία Καλαμαρά, Αθανάσιο και Marizol Καλαμαρά, τα εγγόνια, Απόστολο – Τόμας, Ιωάννη, Περικλή και Νικόλ Καλαμαρά, την μονάκριβη αδελφή του Ελένη Καφχίτσα, την κουνιάδα Ελευθερία Παπαλεξάνδρου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Από την Αναβρυτή Σπάρτης στο Αμερικανικό Όνειρο

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1930 στην Αναβρυτή Σπάρτης νομού Λακωνίας και ανήκει στην δεύτερη γενιά των εστιατόρων της οικογένειας Καλαμαρά.

Οι αείμνηστοι γονείς του, Ιωάννης και Δέσποινα Καλαμαρά, έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα, τον αείμνηστο Αθανάσιο Ιωάννου Καλαμαρά που απεβίωσε στις 14 Μαρτίου 2018, τον Απόστολο Ιωάννου Καλαμαρά και την Ελένη Καλαμαρά – Καφχίτσα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο πατέρας του είχε έρθει στη Νέα Υόρκη πριν από τον Πόλεμο και εργάστηκε στο εστιατόριο «Oyster Bay», των αδελφών Καμαρινού στην Αστόρια. Εργάστηκε σκληρά προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα να στείλει την οικογένειά του στην Αναβρυτή της Σπάρτης.  

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον αείμνηστο Απόστολο Ιωάννου Καλαμαρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το 1947 η οικογένειά του ήρθε στον Καναδά και μετά από έναν χρόνο κατάφεραν να έρθουν στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του εστιατόριο στο Μανχάταν και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το «Blue Sea» στην 3η Λεωφόρο μεταξύ 13ης και 15ης Οδού, το οποίο την εποχή εκείνη αποτελούσε προορισμό για τους ηθοποιούς, τους αστέρες του κινηματογράφου, τους πολιτικούς και τους ανθρώπους των γραμμάτων.

Τα βλέμματα όμως του Ιωάννη ήταν στραμμένα στην Αστόρια και στο εστιατόριο Oyster Bay και ο Θεός τους αξίωσε το 1961 να το αποκτήσουν και με την πάροδο του χρόνου να αγοράσουν το παρακείμενο κινηματοθέατρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ανακαίνισαν το Oyster Bay στην συμβολή της 31ης Οδού και της Λεωφόρου Broadway στην Αστόρια, και δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκδηλώσεων της εποχής εκείνης με οκτώ αίθουσες εκδηλώσεων χωρητικότητας από 100 έως και 1000 ατόμων.

Ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ενώ τελεί την Νεκρώσιμη Ακολουθία του Αποστόλου Ιωάννου Καλαμαρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να το αναβαθμίσουν και να το καταστήσουν προορισμό για τις κοινωνικές εκδηλώσεις των ομογενών, των συλλόγων, των ομοσπονδιών και των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων.

Στην μεγάλη αίθουσα διοργανώνονταν κάθε χρόνο το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας. Στο Κρύσταλ Πάλας η ομογένεια είχε υποδεχτεί τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς από την γενέτειρα και τους προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κρύσταλ Πάλας αποτέλεσε προορισμό για τις ερανικές εκδηλώσεων των ομογενών και φιλελλήνων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και των Μάικλ Δουκάκη, του αειμνήστου Πολ Τσόγκα και πολλών άλλων, καθώς επίσης και για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Ο Απόστολος Καλαμαράς με την σύζυγό του Μαίρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 2006, μετά από τέσσερις περίπου δεκαετίες το Κρύσταλ Πάλας ανέστειλε την λειτουργία του και ο χώρος μετατράπηκε σε ένα από τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια.

Ο Πολ Καλαμαράς ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά και μαζί με τον αδελφό του προσέφεραν ανεκτίμητη συμβολή στην ίδρυση του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και σε πολλούς άλλους ομογενειακούς φορείς.

Διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα και ήταν μια από τις πιο χαρισματικές φυσιογνωμίες των εστιατόρων της Νέας Υόρκης.

Ήταν φιλάνθρωπος και ευεργέτης της ομογένειας και της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Αναβρυτής της Σπάρτης και έχει βραβευτεί από την ομογένεια, την Εκκλησία και την γενέτειρα.

Ο Απόστολος Καλαμαράς με την σύζυγό του Μαίρη και τα παιδιά τους ΙΣτέφανος, αριστερά, Ιωάννη κέντρο και Αθανάσιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οικογένεια

Ο Απόστολος Καλαμαράς το καλοκαίρι του 1957 επισκέφθηκε την Αθήνα και την ιδιαίτερή του πατρίδα. Την παραμονή της εορτής του Αγίου Αποστόλου πήγε στο Μουσείο στο Άλσος της Αθήνας για να δειπνήσει. Εκεί γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του Μαίρη Ρεϊσοπούλου και μετά από μερικές ημέρες της έκανε πρόταση γάμου. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1957 ο Απόστολος και η Μαίρη χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα στην Αθήνα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Την 1η Φεβρουαρίου 1958 ήρθαν γεμάτοι όνειρα στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησαν τρία αγόρια, τον Ιωάννη, τον Στέφανο και τον Αθανάσιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας και να επανέλθουν μετά από μερικά χρόνια για να βαφτίσουν τα εγγόνια τους. 

Ο Απόστολος Καλαμαράς με τα εγγόνια του Περικλή (όρθιο) Ιωάννη, αριστερά, Νικόλ και Απόστολος – Αθανάσιος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.