Θλίψη και συγκίνηση στις δύο ακτές του Ατλαντικού για τον θάνατο της Έλλης Σταυριανίδη

    0
    Η αείμνηστη Έλλη Σταυριανίδη σε παλαιότερη φωτογραφία. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η στοργική μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά  Έλλη (Ελένη) Σταυριανίδη (Elena Stavrianidis) την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 95 ετών, έχοντας στο πλευρό της την οικογένεια.

    Η σορός της το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Δεκεμβρίου 2019 από τις 5.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ναό του Αγίου Γεωργίου στη διεύθυνση 1101 River Road Piscataway, NJ 08854

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Παρασκευής, 27 Δεκεμβρίου 2019 στον εν λόγω ναό και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο κοιμητήριο «Van Liew Cemetery» στη διεύθυνση 585 Georges Street, North Brunswick, N.J.

    Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Πάνο και Μάγκυ Σταυριανίδη, το γένος Κωνσταντινίδου,  Ντόρα και Τάσο τα εγγόνια Γιώργο – Αλέξανδρο, Ιάσονα -Ραφαήλ και Κωνσταντίνο – Αλέξιο, Sophia, Pablo, Elias, Renee, τη δισεγγονή της Dorothea – Elaina, τον αδελφό της στην Ελλάδα, Σταύρο Θαλασσινίδη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

    Στο στιγμιότυπο από τα 90ά γενέθλια διακρίνεται η Έλλη Σταυριανίδη με τα παιδιά της Πάνο και Μάγκυ, Ντόρα και Τάσο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

    Η Έλλη Σταυριανίδη άνηκε στην κατηγορία των ανθρώπων που αν και έζησαν σε τρεις πατρίδες, εν τούτοις αισθανόταν ότι άνηκε και σε μια άλλη πατρίδα, την πατρίδα της καρδιάς της, τον μαρτυρικό Πόντο.

    Αν και δεν είχε την τύχη να ζήσει στην Τραπεζούντα, εν τούτοις όλη της η ζωή περιστρέφονταν σε αυτή διότι ήθελε τα παιδιά και τα εγγόνια της όχι μόνο να μη λησμονήσουν, αλλά να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Και τα κατάφερε όσο ελάχιστοι, διότι η οικογένειά της και δη ο γιος της, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης διετέλεσε πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και επί της δικής του θητείας εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και αρκετές πολιτείες εκπλήρωσαν το χρέος τους.

    Η αείμνηστη γεννήθηκε το 1925 στο Βατούμι της Γεωργίας που την εποχή εκείνη άνηκε στη Σοβιετική Ένωση. Οι αείμνηστοι γονείς της Άγγελος και Ξανθίππη Θαλασσινίδη για να ξεφύγουν από τις θηριωδίες των Τούρκων παράτησαν την Τραπεζούντα και εγκαταστάθηκαν στο Βατούμι, όπου μαζί με άλλους πρόσφυγες δημιούργησαν μια δυναμική και ευημερούσα κοινότητα.

    Η εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Λένιν και αργότερα του Στάλιν άλλαξε τα δεδομένα για τους Έλληνες του Βατούμι και η οικογένεια Θαλασσινίδη βρέθηκε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Το Σταλινικό καθεστώς επεδίωξε την εθνική κάθαρση και τριάντα περίπου χιλιάδες Πόντιοι εστάλησαν χωρίς δίκη στην εξορία στη Σιβηρία, όπου οι περισσότεροι άφησαν τα κόκκαλά τους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πατέρας της αείμνηστης, ο Άγγελος Θαλασσινίδης, τον οποίο συνέλαβε η KGB και τον οδήγησε στη Σιβηρία, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

    Μην έχοντας άλλη επιλογή η οικογένειά της οδηγήθηκε και πάλι στην προσφυγιά και κατέληξε στην Αθήνα.  Αλλά και εκεί την εποχή εκείνη κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν τα πράγματα. Και πριν προφτάσουν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν μια ήρεμη ζωή ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος, οι οποίοι τραυμάτισαν την ψυχή της δεκαπεντάχρονης την εποχή εκείνη Έλλης.

    Το 1946 η Έλλη χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Γεώργιο Σταυριανίδη και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και έζησαν αγαπημένοι και μονοιασμένοι μέχρι και τον θάνατο του Γεωργίου το 2008. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά τον Πάνο και την Δωροθέα (Ντόρα) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γεώργιος και η Έλλη αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Εγκαταστάθηκαν στην Αστόρια και με την πάροδο του χρόνου μετακόμισαν στη Νέα Ιερσέη. Ο Γεώργιος είχε ασχοληθεί με την χρυσοχοεία και μαζί με τα παιδιά του άνοιξαν το δικό τους κοσμηματοπωλείο, αρχικά στη Νέα Υόρκη και αργότερα το «Venus Jewelers» στο Σόμερσετ της Νέας Ιερσέης, το οποίο πρόσφατα γιόρτασε την 40ή επέτειο της ιδρύσεώς του.

    Η οικογένεια Σταυριανίδη συνδέθηκε με την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι και συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο των δωρητών της. Η αείμνηστη ήταν μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και διακρινόταν για την φιλανθρωπική της δράση.  

    Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου: St. Basil’s Academy, 79 St. Basil Road, Garrison, NY 10524.

    H ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο Γραφείο Τελετών «Gleason Funeral Home», στη διεύθυνση 1360 Hamilton St., Somerset, New Jersey, 08873.

    -Advertisement / Διαφήμιση-


    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.