ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κυρά Δήμητρα, όπως την αποκαλούσαν οι γνωστοί, οι φίλοι και τα μέλη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο των ομογενών που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για την Δήμητρα Χαρτά, το γένος Γεωργάτου (Dimitra Hartas) που άφησε την τελευταία της πνοή την 1η Απριλίου 2020 σε ηλικία 87 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά της, τους συγγενείς και τους φίλους. Η Νεκρώσιμη Ακολουθία λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν και αμέσως μετά έλαβε χώρα ο ενταφιασμός της σε κοιμητήριο του Στάτεν Άϊλαντ.
Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1933 στην Αμαλιάδα, νομού Ηλείας όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς της Ιωάννης και Αθηνά Γεωργάτου έφεραν στον κόσμο επτά παιδιά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Πρόκειται για τους Βασίλη, Δήμητρα, Χαρίκλεια, Κατερίνα, Γιώτα, Παναγιώτη (Τάκη ) και τον Ανδρέα.
Η Δήμητρα από μικρή είχε έφεση στην ραφτική και ήταν κορδελιάστρα. Το 1955 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Διονύση Χαρτά και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα κορίτσια και συγκεκριμένα την Βασιλική, την Αθηνά, τη Νικολέττα και την Ιωάννα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Τον Ιούλιο του 1968 η οικογένεια Χαρτά ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στο Μπρούκλιν. Η Δήμητρα ασχολήθηκε με το επάγγελμά της και ο Διονύσης με εκείνο του ελαιοχρωματιστή. Αμφότεροι εργάστηκαν σκληρά και ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια να αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια. Πολλά από αυτά έγιναν φαρμακοποιοί και γιατροί, οι οποίοι διαπρέπουν ο κάθε ένας στον τομέα του και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την οικογένεια με τα περισσότερα πτυχία.
Λίγα χρόνια μετά την άφιξή της στη Νέα Υόρκη η Δήμητρα κατάφερε να δημιουργήσει την δική της βιοτεχνία ενδυμάτων και να παράσχει εργασία σε 20 έως και 30 γυναίκες. Δέχονταν και εκτελούσε παραγγελίες από μεγάλα καταστήματα και η επιχείρηση της την εποχή εκείνη ήταν μια από τις πιο αξιόπιστες.
Η μεγαλύτερη κόρη της, Βασιλική Μπραγουδάκη, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η μητέρα της ήταν δυναμική, αυτοδημιούργητη και όπως λένε στα χωριά μας «έπαιρνε την πέτρα την έστυβε». Ήταν εργατική όσο ελάχιστες και δίδασκε με το παράδειγμά της τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα.
Και δεν ασχολήθηκε μόνο με την οικογένειά της, αλλά συμμετείχε στην πνευματική και φιλανθρωπική δράση της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.
«Η μητέρα μου μας συμβούλευε «να μην γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά» και πολλές φορές τα βράδια πήγαινε μαζί με τον σύζυγό της να προσφέρει φαγητό στους ελάχιστους τυχερούς και στους άστεγους», επεσήμανε η κόρη της.
Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Διονύση Χαρτά, τα παιδιά Βασιλική και Αντώνη Μπραγουδάκη, Νικολέττα Ελευθερίου, Αθηνά και Μπάμπη Σχοινά, Ιωάννα και Γρηγόρη Τριανταφύλλου, τα εγγόνια Αρχοντούλα και Νίκο Παντελεάκη, Δήμητρα Μπραγουδάκη, Δρ. Έλενα και Δρ. Ραδάμανθο Κοκόλη, Denise Eleftheriou, Eleni και Jason Hojanacki, Πηνελόπη Τριανταφύλλου, τα δισέγγονα Κωνσταντίνο και Ελένη Παντελεάκη, Haley – Κατερίνα, James – Anthony και Andrew – Βασίλη Ferri , Στέλλα και Νικολέττα Κοκόλη, Τζέι – Τζέι, Αθηνά και Αντζελίκ, τα αδέλφια, τους κουνιάδους και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον σύζυγό της, στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στους λοιπούς συγγενείς και φίλους.
Αιωνία της η μνήμη
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια
Καλό παράδεισο
Αιώνια της η μνήμη