Θεοδόσης Κυριακίδης: «Οι περισσότεροι ξένοι Ακαδημαϊκοί δεν γνωρίζουν το θέμα»

0
Ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Οι περισσότεροι ξένοι Ακαδημαϊκοί δεν γνωρίζουν το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» ο καθηγητής Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος εργάζεται στην Εδρα Ποντιακών Σπουδών της Σχολής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. 

Ο κ. Κυριακίδης επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Βόρεια Καρολίνα και άλλες πόλεις των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο επιστημονικά συνέδρια και στις άλλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ομογένεια για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το πρώτο συνέδριο, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, διοργανώθηκε στις 7 Απριλίου 2019 στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος του Ιλινόις από το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, τη Μητρόπολη Σικάγου και τους τοπικούς συλλόγους και είχε ως κεντρικό θέμα την «Μεγάλη Καταστροφή».

Το δεύτερο συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και είχε ως κεντρικό θέμα: «Η άρνηση  – τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας» και συμμετείχαν εισηγητές από όλον τον κόσμο.

O καθηγητής Θεοδόσης Κυριακίδης ενώ συνομιλεί μια μια ομάδα ακροατών. Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Γεώργιος Γεωργίου, Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, Γεώργιος Τσιλφίδης και Στέφανος Αμανατίδης.

Ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, καθώς επίσης και για τους συλλόγους μέλη διότι του παρείχαν τη δυνατότητα αφ’ ενός μεν να μιλήσει για τη γενοκτονία, αφ’ ετέρου να γνωρίσει από κοντά τους ομογενείς και να αντιληφθεί καλύτερα τους πόθους τους και τον αγώνα που δίνουν σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση και καλλιέργεια των παραδόσεων καθώς επίσης για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ερωτηθείς για τους στόχους του ταξιδιού του στις ΗΠΑ επεσήμανε: «Σκοπός του ταξιδιού μου ήταν η συμμετοχή στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Ιλινόις και αφορούσε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα η συμμετοχή μου στο συνέδριο για την άρνηση των Γενοκτονιών που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπου παρουσίασα την άρνηση (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Με αφορμή αυτές τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής-Καναδά οργάνωσε μια σειρά από διαλέξεις στους τοπικούς συλλόγους της Β. Καρολίνας, της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του κόσμου στις διαλέξεις και για τις εντυπώσεις από τις επαφές με τους ομογενείς επεσήμανε:  «Οι εντυπώσεις από την συμμετοχή του κόσμου ήταν εξαιρετικές καθώς διέκρινα την αγάπη που έχουν οι ομογενείς στην Αμερική για την ιστορία και την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Οι ερωτήσεις που μου έγιναν από το ακροατήριο καταδεικνύουν ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει γνώση των θεμάτων και ιδιαίτερος προβληματισμός τόσο σχετικά με λεπτομέρειες της ιστορίας της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε, όσο και σχετικά με τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος αυτού.

Στο βήμα ο καθηγητής Θεοδόσης Κυριακίδης.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εργασία του Κέντρου Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο καθώς και η μέριμνα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά για την εκπαίδευση νέων παιδιών από διάφορους συλλόγους σχετικά με τον τρόπο προώθησης της αναγνώρισης του εγκλήματος.

Όσον αφορά τους ξένους ακαδημαϊκούς επεσήμανε ότι «οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για το θέμα». «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συστηματική παραγωγή αγγλόφωνης αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας καθώς και συστηματική συμμετοχή μας σε σχετικά συνέδρια γενοκτονολόγων. Συνεπώς σταδιακά το ζήτημα γίνεται όλο και πιο γνωστό και καθώς συνδέεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έγκλημα το οποίο είναι ιδιαίτερο γνωστό και ευρέως αναγνωρισμένο μεταξύ των επιστημόνων, γίνεται πιο εύκολο για μας να εξηγήσουμε και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν για τους Έλληνες τα γεγονότα.

Η χρόνια συμμετοχή μας στα συνέδρια σχετικά με τις Γενοκτονίες έχει δημιουργήσει και ισχυρές φιλίες με αρκετούς από αυτούς, οι οποίοι μάλιστα θα έρθουν να συμμετάσχουν στο μεγάλο συνέδριο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Μαϊου στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του καθηγητή Θεοδόση Κυριακίδη.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας επεσήμανε: «Σχετικά με την πρόσφατη απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της πρωτοβουλίας Μαριά θεωρώ ότι δεν οργανώθηκε σωστά και ο ίδιος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία. Από την ενημέρωση και της κ. Θεοχάρους αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων έγινε γνωστό ότι παρόμοια ενέργεια ετοιμάζονταν από το σύνολο των Ευρωβουλευτών. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Μαριάς ενήργησε πρόχειρα και ωφελιμιστικά.

Αναφερόμενος στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών επεσήμανε ότι ανήκει στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής με προϊστάμενο τον επίκουρο καθηγητή Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και έχει ως σκοπό τη διδασκαλία της ποντιακής ιστορίας και την προώθηση των ποντιακών ερευνών.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.