Την πρόθεση της να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα είναι βιώσιμη και θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή του παγκόσμιου ελληνισμού στην ανάπτυξη της χώρας, δηλώνει με ανακοίνωση της για την ψήφο των αποδήμων η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΚΟΜΒΟΣ-NODE: Δίκτυα του παγκόσμιου Ελληνισμού».
Το Δ.Σ. της ΑΜΚΕ, επισημαίνει ότι «θεωρεί επιβεβλημένη την αλλαγή του νόμου και την απλοποίηση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές» και προσθέτει ότι «η ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει τρεις έδρες στα ψηφοδέλτια επικρατείας να καλύπτονται από Έλληνες πολίτες του εξωτερικού χρειάζεται προσαρμογή» και ότι «ο προσδιορισμός του αριθμού των εδρών χρειάζεται να καθοριστεί σε αντιστοιχία προς τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων».
Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η πρόβλεψη του νόμου ότι «οι απόδημοι αποτελούν μια ενιαία, ιδιότυπη εκλογική περιφέρεια «εξωτερικού»», αφαιρεί από εκείνους που διατηρούν στενούς δεσμούς με τις πατρογονικές εστίες τους τη δυνατότητα να ψηφίζουν εξ αποστάσεως για την εκλογική περιφέρεια του τόπου καταγωγής
Επισημαίνει ότι μολονότι τα ελληνικά προξενεία και οι πρεσβείες υπήρξαν πολύ οργανωμένα και φιλόξενα για τη διεξαγωγή της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας, η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του αριθμού εκλογέων, θα προκαλέσει προβλήματα συνωστισμού και καθυστερήσεων. «Η δημιουργία περιφερειακών εκλογικών τμημάτων ανάλογα με τον αριθμό εγγεγραμμένων ανά περιοχή θα καταστήσει δυνατή την άσκηση του εκλέγειν χωρίς την ανάγκη ταξιδιού σε μακρινό προορισμό», συμπληρώνει.
Αναφέρει, τέλος, ότι «πολλά από τα παραπάνω ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σαφώς οικονομικότερη και πρακτικά απλούστερη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Φινλανδία) και του υπόλοιπου κόσμου (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Μαλαισία, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες)».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.