ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τα ακουστικά στ’ αυτιά συντονισμένος στο Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ είπα να πάρω μια μικρή ανάπαυλα από τον κατ’ οίκο περιορισμό και περπάτησα την απέραντη παραλία Jones Beach. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ έπαιζε εκείνη τη στιγμή το παλιό προφητικά αισιόδοξο τραγούδι του Κώστα Τουρνά, 2009. 

Να `σαι αισιόδοξη, / όλα θα περάσουνε, /μετά από τη νύχτα είν’ η μέρα. / Το 2000 και πέρα… / Όταν όλοι οι τρελοί / που τον κόσμο κούρασαν, / μακριά μας θά `χουνε φύγει. 

Σκέφτηκα, μπας και ο κορωνοϊός τελικά έκανε το «θαύμα» του και οι τρελοί και ανίκανοι καπιταλιστές “που τον κόσμο κούρασαν, μακριά μας θά `χουνε φύγει.”

Δεν έφυγαν ακόμη. Περιμένουν;

Βαθιά στον ορίζοντα μέτρησα πάνω από 15 σούπερ τάνκερ αγκυροβολημένα στη ράδα. Μια τεράστια πλωτή δεξαμενή στο περίμενε. Ένας διαβολικός συνδυασμός υπερπαραγωγής πετρελαίου λόγω διενέξεων και ασυμφωνίας μεταξύ Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η παγκόσμιας ζήτηση για καύσιμα έχει πέσει μέχρι και 30% καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχουν καθηλώσει στο έδαφος αεροσκάφη, την κίνηση αυτοκινήτων και κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Ένας μικροσκοπικός αόρατος εχθρός, ο ιός, έχει φέρει αναγκαστικό εγκλεισμό και μια νέα καταναλωτική επανάσταση. Δηλωτικό ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιβιώσουμε με λιγότερα αναλώσιμα αγαθά, λιγότερα ορυκτά καύσιμα, λιγότερη αλόγιστηπαρέμβασή στο φυσικό περιβάλλον.

Στο Jones Beach o συννεφιασμένος ουρανός με χαμηλότερη από την αναμενομένη θερμοκρασία για την εποχή εναλλασσόταν με αναλαμπές ηλιοφάνειας. Οι στιγμές ηλιοφάνειας έδιναν μια διαφορετική αίσθηση φωτός και χρωμάτων από αυτές που έχει συνηθίσει το μάτι. Φαινόμενο πολύ ασυνήθιστο για εμάς που ζούμε στη Νέα Υόρκη.

Οι πιο τολμηροί βγήκαν για ψάρεμα. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Χρώματα, φως, ορατότητά θύμιζαν ελληνικό νησί. Χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση φαίνεται ότι η Γη ανταποκρίνεται και αναζωογονείται με το δικό της τρόπο. Μελέτες της NASA δείχνουν δραματική αλλαγή στην ατμοσφαιρική ρύπανση  μετά τα μέτρα εγκλεισμού που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Δορυφορικές εικόνες της NASA από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, δείχνουν απίστευτη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του διοξείδιο του αζώτου που ξεπερνούν το 30%. Με τη παγκόσμια πανδημία έχουμε σα παράπλευρη ωφέλεια καθαρότερη και υγιεινότερη ατμόσφαιρα.

Σε όλο το μήκος της παραλίας εκατοντάδες θαλασσοπούλια ζουν αμέριμνα στο δικό τους ρυθμό ανεπηρέαστα από την κρίση κορωνοϊου με άπλετο χώρο αναπληρώνοντας το κενό ανθρώπινης παρουσίας.

Η ζωή και η ατμόσφαιρα μέσα στην πόλη έχουν αλλάξει από τότε που η νέα πανδημία κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή της. Η ανθρωπότητα μπορεί να ζει το δικό της δράμα επιβίωσης αλλά η ανοιξιάτικη φύση ξαναγεννιέται και ανασταίνεται από το χειμερινό λήθαργο ακολουθώντας τους δικούς της σταθερούς περιοδικούς κύκλους ανανέωσης της ζωής. Ξεπετάγεται ανάμεσα από κτίρια και τσιμεντένια πεζοδρόμια να ζωγραφίζει με πολύχρωμα ανθισμένα δέντρα και δειλή πράσινη φυλλωσιά.

Τα θαλασσοπούλια και το βάθος τα δεξαμενόπλοια. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Οι ερασιτέχνες ψαράδες. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Τα ανθισμένα δέντρα στην παραλυμένη λόγω του κορωνοϊού Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Τα δεξαμενόπλοια αραγμένα μεσοπέλαγα. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Τα ανθισμένα δέντρα σε συνδυασμό με τον καταγάλανο ουρανό δημιουργούν μια υπέροχη αίσθηση. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Τα θαλασσοπούλια. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.