ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο Πόντος ζει», «δεν ξεχνάμε», «πρόεδρε Μπάιντεν αναγνώρισε εδώ και τώρα την Γενοκοντία του Ποντιακού Ελληνισμού», ήταν μερικά από τα κεντρικά συνθήματα που αναφώνησαν οι ηγέτες της ομογένειας και οι απλοί ομογενείς που παρέστησαν στην τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου και της γανανόλευκης στον ιστό της Ομοσπονδίας στο πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν.

Η τελετή κατά κοινή ομολογία ήταν μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης και οι εκπρόσωποι όλων των δευτεροβάθμιων οργανώσεων απέδειξαν ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων και διάθεση συνεργασίας για την ανάληψη μιας νέας εκστρατείας ούτως ώστε στην ερχόμενη επέτειο της Γενοκτονίας ο πρόεδρος Μπάιντεν, το Κογκρέσο και η διεθνής κοινότητα να εκπληρώσουν το χρέος τους προς τα θύματα της Γενοκτονίας. Παράλληλα υπενθύμισαν ότι θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει το εισεχθές έγκλημα της Γενοκτονίας.

Αν και η συμμετοχή του κόσμου, λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις, ήταν περιορισμένη, εν τούτοις οι παρισταμένοι με τις σημαίες και τα σύμβολα του Πόντου, τα πανό και τα συνθήματα κατάφεραν να καθηλώσουν τα βλέμματα των ελαχίστων τουριστών και των Νεϋορκέζων που κινούνταν επί της Λεωφόου Μπρόντγουέι.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευνοϊκή συγκυρία που δημιούργησε η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ευχήθηκε όπως του χρόνου οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Γενοκτονία. Εκτενή αναφορά έκανε και στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας στο Νόργουακ του Κονέκτικατ, τα οποία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβαν χώρα την Κυριακή, 16 Μαϊου 2021.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τους καλούμε να αναλάβουν την ίδια πρωτοβουλία και να αναγνωρίσουν τις Γενοκτονίες των Ελλήνων και των Ασσυρίων, οι οποίες ανήκαν στο ίδιο πρόγραμμα. Δεν το κάνουμε για εκδίκηση, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δεν θα υποστεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία», είπε ο κ. Τσιλφίδης.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να μνημονεύσουμε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας και να θυμηθούμε εκείνους που δεν πρόλαβαν να δουν της αυγής το χάραμαν» επεσήμανε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.

Οι ομογενείς κρατούσαν πανό για την γενοκτονία και σημαίες. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν τις φρικαλεότητες του προηγούμενου αιώνα. Ούτε να αποτελέσουν στα παιδιά μας μάθημα για τον πόνο που υπέστει το Εθνος μας. Θάνατο και αφανισμό βίωσαν οι πρόγονοί μας. Αλλά τώρα η δικαιοσύνη έχει αρχίσει να αποδίδεται. Μετά από δεκαετίες αγώνα για την διεθνή αναγνώριση, ένας Αμερικανός πρόεδρος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κούτρας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην παρουσία της νεότερης γενιάς των Ποντίων που είχε φορέσει τις παραδοσιακές στολές και τόνισε ότι ο Πόντος ζει και θα ζεί όσο εμείς επιμένουμε στις παραδόσεις.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας μετά το ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα των δικών της Γενοκτονιών.

«Κανένας πόλεμος δεν επιτρέπει να κάνει κάποιος ό,τι θέλει. Δεν μπορεί κανείς – αν θέλει βέβαια να λογίζεται πολιτισμένος λαός – να επικαλεστεί την κατάσταση πολέμου για να διαπράττει γενοκτονίες, εγκλήματα, να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, παιδιά και να ξεκληρίζει οικογένειες», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου και στις δικές του εμπειρίες από τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

https://www.youtube.com/embed/xhDMc5tLtng Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» και συνάμα πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, αναφέρθηκε στην τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν και εξήρε την προσφορά του  Δημήτρη Δημητρίου, του Βορειοηπειρώτη Γιάννη Γκόρου και Νίκου Τανέρη που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και συνάμα πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης επεσήμανε ότι αν και γεννήθηκαν στην Ελλάδα, τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά και τα εγγόνια τους, εν τούτοις θεωρούν τον Πόντο γενέτειρά τους.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Τιμολέοντα Κακούρου συντονιστή της Επιτροπής πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ειδική μνεία έκανε στην λαχτάρα που βίωσε και τις τέσσερις φορές που επισκέφθηκε τον Πόντο.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση και μέσω της οποίας ζητά από τον πρόεδρο Μπάιντεν να εκπληρώσει το χρέος του και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Πόντου και της Μικράς Ασίας και όλων των χριστιανικών πληθυσμών τηης Οθωμανικής Αυτοοκρατορίας.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Άϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφέρθηκε στον προσωπικό του αγώνα και παρουσίασε την διακήρυξη μέσω του οποίου η πολιτειακή βουλή και γερουσία αναγνώρισαν τη 19η Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας.

Στο βήμα ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηκαν και οι προσφωνήσεις του προέδρου του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρα Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του προέδρου της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Δημήτρη Φιλιππίδη, του συντονιστή της επιτροπής των προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Μείζονος Νέας Υόρκης, Τιμολέοντα Κακούρου καθώς επίσης και της Βασιλικής Τσανακτσίδου, σκηνοθέτισας του ντοκιμαντέρ «Γενοκτονία – αληθινή ιστορία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Παυλάκος και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Δημήτρης Φιλιππίδης. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμκιότυπο από την ομιλία του πολιτειακού γερουσιαστή του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδα Ραπτάκη.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνο Κούτρα. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.κ. Ελπιδοφόρος και οι ηγέτες των υπολοίπων ομογενειακών οργανώσεων σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τη νεότερη γενιά των Ποντίων. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.