Συγκινητική εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

0
H συγγραφέας Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης.

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων Εβραϊκού Μουσείου Αθήνας για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Hebrew College της Νέας Υόρκης στις 18 Ιανουαρίου τ.έ..

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου ήταν η Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου, συγγραφέας του βιβλίου «Το βραχιόλι της φωτιάς», που περιγράφει την ιστορία αφανισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από την αφήγηση του πατέρα της που βίωσε την εμπειρία των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, κατόρθωσε να επιβιώσει και την διηγήθηκε στην κόρη του λίγο πριν πεθάνει.  

Παρόντες στην κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο εκτελών χρέη Γενικού Προξένου του Ισραήλ Aviv Ezra, o Πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Αθήνας Solomon Asser, η Ραβίνος Diana S.Gerson και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Alma Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου. Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί η μνήμη των 6 εκατομμυρίων  Εβραίων και άλλων θυμάτων μειονοτήτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων ήταν και 70.000 Έλληνες Εβραίοι, που αποτελούσαν το 85% της ιστορικής εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, η οποία  πάντοτε αποτελούσε αδιάσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

Επίσης, ανέφερε ότι σήμερα οι ανά τον κόσμο μειονότητες στοχοποιούνται με βάση την φυλετική, θρησκευτική, εθνοτική ή σεξουαλική ταυτότητά τους,  ο δημόσιος διάλογος πλήττεται από την νεοναζιστική ρητορική και τις θεωρίες συνομωσίας, ενώ η ρητορική μίσους και τα στερεότυπα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για αυτό το λόγο, τόνισε, ότι αποτελεί ιστορικό μας χρέος και καθήκον η αντιμετώπιση του  αντισημιτισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.

Παρουσιάζοντας την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε  την σημασία διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ιδιαίτερα σε ένα κόσμο που βρίθει από αρνητές του και όσους προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του, καθώς και της μεταλαμπάδευσης της ιστορίας των τραγικών αυτών γεγονότων στις νεότερες γενιές, ούτως ώστε να παγιωθεί το «ποτέ ξανά» και να αποτραπεί η μελλοντική επανάληψή του.

Το κατάμεστο ακροατήριο. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο  εκτελών χρέη Γενικού Προξένου του Ισραήλ Aviv Ezra, και ο  Πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Solomon Asser. Στην συνέχεια προβλήθηκε τρίλεπτο βίντεο από την σειρά «Το Βραχιόλι της Φωτιάς» βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σάϊας- Μαγρίζου που έχει ξεκινήσει να προβάλλεται από την πλατφόρμα ERTflix.

H συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου περιέγραψε την ιστορία του διωγμού που υπέστη η οικογένειά της, όπως την διηγήθηκε ο πατέρας της λίγο πριν αποβιώσει.

Ο εκτελών χρέη Γενικού Προξένου του Ισραήλ Aviv Ezra. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.