ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο και πλέον χιλιάδες ομογενείς το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2019, κατέκλεισαν στην κυριολεξία τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Χίλτον στο Μανχάταν και παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και με παρατεταμένα χειροκροτήματα τις ομιλίες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, του Αρχιεπισκόπου Γέροντος πρώην Αμερικής Δημητρίου, του Μητροπολίτη Γερμανίας, κ. Αυγουστίνου, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Κατρούγκαλου και των άλλων ηγετών της ομογένειας.

Το γεύμα παρατέθηκε αμέσως μετά την τελετή της ενθρόνισης και ήταν η πρώτη φορά – τουλάχιστον για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών που είχαν κατακλειστεί ακόμη και τα θεωρία και καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητικό το όλο σκηνικό.

Η απόφαση και η επιμονή του Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθοδίου να επιλέξουν μια πολυτελή και με τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα αίθουσα είχε ευεργετικές επιπτώσεις αφ ενός μεν διότι έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από δύο χιλιάδες ομογενείς να συνεορτάσουν, αφ ετέρου δε να μετατρέψουν την εκδήλωση αυτή σε μια από τις μεγαλύτερες ερανικές εκδηλώσεις για τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.    

Ήταν η πρώτη φορά μετά την πτώχευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που οι ομογενείς ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και στην πρόκληση και έκαναν τη διαφορά.

Μελετώντας προσεκτικά των κατάλογο των χορηγών, δωρητών και των ευεργετών διαπιστώσαμε ότι μέχρι και την 17η Ιουνίου είχαν ανταποκριθεί 170 περίπου ομογενείς, εταιρείες και οργανισμοί οι οποίοι προσέφεραν από $5.000 εώς και τις $100.000 εκάστου.  

Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα εισιτήρια των $250 το άτομο θα διαπιστώσουμε ότι τα καθαρά έσοδα ενδέχεται να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η κατάμεστη αίθουσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η απρόσμενη για τα δεδομένα των τελευταίων ετών γενναιοδωρία των ομογενών θα πρέπει να δώσει το έναυσμα στο νέο Αρχιεπίσκοπο και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο να ξεκινήσουν πάραυτα τα έργα για την ολοκλήρωση του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου.

Η έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου Αρχιεπισκόπου και συνάμα η μεγαλύτερη πρόκληση που ακούει στο όνομα κεφαλαιοποίησης του ενθουσιασμού των κληρικών και λαϊκών.

Ομιλίες

Ιδιαίτερη αίσθηση και ικανοποίηση προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Κατρούγκαλου να μιλήσει στην ελληνική, στη γλώσσα του Ευαγγελίου και της Καινής Διαθήκης.

Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο κ. Κατρούγκαλος  διαβεβαίωσε τον κ. Ελπιδοφόρο και τους ομογενείς ότι σύσσωμη η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής”, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο γεύμα. Αναφερόμενος στην ενθρόνιση επεσήμανε ότι «έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και υπενθύμισε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού έχουν ταυτιστεί με την πορεία της Ορθοδοξίας”.

«Στην Ελλάδα δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών, αλλά αντίθετα στο διάλογο, στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που αποτελούν την ουσία του μηνύματος της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες σ’ αυτόν τον τομέα, για το διαθρησκευτικό διάλογο ειδικά στη Μέση Ανατολή και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, για το διάλογο ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς», είπε.

Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έχει την αμέριστη υποστήριξή μας να καλλιεργήσει την πνευματική ζωή, τον ελληνικό πολιτισμό, με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, προφανώς μέσα από το δίκτυο των ενοριών, των σχολείων και των υπόλοιπων καθιδρυμάτων της. Μέσα απ’ αυτή τη δράση σφυρηλατούμε τους δεσμούς με το αμερικανικό Έθνος, τις γέφυρες φιλίας που μας συνδέουν μ ΄αυτή τη μεγάλη χώρα, πρόσθεσε.  

«Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, προσβλέπει και ελπίζει η Ελληνική Πολιτεία και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωταγωνιστικός και ο συντονιστικός ρόλος σας θα οδηγήσουν σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του Ελληνισμού, θα ενισχύσουν τη συμπαράσταση της Ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα αλλά και την Κύπρο, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραμία, κοινή δράση και πάνω απ’ όλα ενότητα όλου του Ελληνισμού”.  

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος αναφέρθηκε στην ενθρόνιση και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το γεγονός της ενθρόνισης του οποίου γίναμε μάρτυρες το πρωί στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό αποτελεί κάτι παραπάνω από το δώρο της αποστολικής διαδοχής χάρη στην οποία έχει διατηρηθεί η Εκκλησία μας στους αιώνες».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ιδιαίτερη αίσθηση και ικανοποίηση προκάλεσε η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου η οποία εστιάστηκε στην αποστολική διαδοχή, η οποία, όπως επεσήμανε, αποτελεί χαρακτηριστικό της Εκκλησίας μας εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και εξασφαλίζεται σήμερα με την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου».

Αναφερόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο επεσήμανε ότι έχουμε έναν άνθρωπο με βαθιά πίστη, αφοσιωμένο πλήρως στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που διαθέτει δυνατή κρίση, έναν άνθρωπο που έχει πετύχει. Επομένως μπορεί να κάνει πράγματα στην κατεύθυνση της δημιουργικής συνέχισης της αποστολής της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια προσέφερε στον διάδοχό του ένα σετ εγκολπίου και επιστήθιου σταυρού που συμπληρώνει, όπως είπε, το πρώτο δώρο, μια ράβδο που του είχε δώσει, όταν ανέλαβε ο ίδιος τα καθήκοντά του το 1999, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, και την οποία προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την πρώτη συνάντησή τους το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την άφιξη του νέου Αρχιεπισκόπου στη Νέα Υόρκη.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας

Από αριστερά οι Κωνσταντίνος Λαρυγκάκης, Σωτήρης Σπυρεάς, Μαρία Σπυρέα, Δρ. Αμαλία Σπυρέα, Δρ. Σπύρος Σπυρέας και ο Δρ. Βασίλειος Θεοφανόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος “για το έργο το οποίο τέλεσε με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια. Εγραψε, όπως ο καθένας από μας, τη δική του ιστορία. Ομως αυτή η ιστορία είναι μεγάλη και θα μείνει στη μνήμη όλων. Ετσι είναι στην Εκκλησία μας, ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται, γιατί είναι συνέχεια και μόνο η πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία είναι αυτή που μας ενώνει και μας κρατάει αγαπημένους”.   

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος αφού αναφέρθηκε και στον Ελληνισμό της Γερμασνίας και στην ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας τόνισε πως “όλοι έχουμε μια ευθύνη αυτή την Ορθοδοξία και αυτή την ιστορική γλώσσα, την Ελληνική μας γλώσσα, να τα δώσουμε παραπέρα, να μην ξεχάσουμε τη γλώσσα μας και την πίστη μας”.

Αναφερόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο είπε ότι είναι σίγουρος πως “ένας Ελπιδοφόρος δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό”.  

Οι εκπρόσωποι του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Χαρακτήρισε τέλος, “δώρο Θεού” τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως “ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης  δε φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο”.  

Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης μετέφερε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Δεν έχω αμφιβολίες, Σεβασμιώτατε, ότι με την πεφωτισμένη ηγεσία σας θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και για τις παγκόσμιες αξίες, σε συνέργεια με την κυβέρνηση και το λαό της μεγάλης αυτής χώρας που μας φιλοξενεί”, επισήμανε, ενώ δήλωσε συγκινημένος από το όραμα του Αρχιεπισκόπου.   

Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη, ο Ντην Μητρόπουλος, πρόεδρος του “FAITH Endowment”, ο Γιώργος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, η Μαρία Logus, Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα, ο Αργύρης Βασιλείου, εκτελεστικός διευθυντής της “Ηγεσίας των 100” και ο Γιώργος Λουκάς, πρόεδρος της AHEPA.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όλους όσους συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση των λαμπρών εκδηλώσεων και μεταξύ άλλων τόνισε: “Νιώθω σα να γιορτάζουμε την Ανάσταση. Όμως μόλις τώρα ξεκινώ τη διακονία μου εδώ. Και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό να έχουμε την Ανάσταση πριν την Σταύρωση… Ως Αρχιεπισκοπή και ως Εκκλησία του Κυρίου έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Να ετοιμαστούμε για να σηκώσουμε το Σταυρό”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και επισήμανε στους συνοδοιπόρους του στο ταξίδι αυτό με ελπίδα για το μέλλον, όπως είπε, ότι “μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε τη μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής στην Εκκλησία που θα εκπληρώσει κάθε ελπίδα και κάθε  στόχο”. 

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.