ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΚΥΠΕ – Του Αποστόλου Ζουπανιώτη) Αντιπρόσωποι μεγάλων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στις 4 – 6 Ιουνίου με πλέον των 40 από τους ισχυρότερους και σημαντικότερους Γερουσιαστές και Βουλευτές των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, για την Κύπρο και άλλα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό.
Μιλώντας για τους στόχους του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε την προώθηση της νομοθεσίας για την εταιρική σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο. Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της ισλαμοποίησης των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, και
στην υποστήριξη των προσπαθειών για σταματήσει η παράδοση των F-35 στην Τουρκία.
Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στο συνέδριο ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο οποίος θα ενημερώσει τους αντιπροσώπους για τις τελευταίες εξελίξεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Ενημέρωση στους αντιπροσώπους θα δοθεί επίσης από τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χάρη Λάλακο και Μάριο Λυσσιώτη.
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ δήλωσε ότι η χρονική συγκυρία που λαμβάνει χώρα το συνέδριο είναι καλή και έχει έρθει η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι ένας μη αξιόπιστος σύμμαχος.
«Θα συναντηθούμε με τους κορυφαίους υπεύθυνους στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη χάραξη της πολιτικής στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Έλιοτ Ένγκελ, της Προέδρου της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων Νίτα Λόουι κ.α.», ανέφερε.
Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί με ποιούς θα συναντηθούμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
«Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε την εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσογειακή διαθέτοντας κεφάλαια προς την Κύπρο, προκειμένου να διατηρήσουμε στενή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιέζουμε για συγκηδεμονεύσεις των νομοσχεδίων σ’ όλα αυτά τα μέτωπα από μέλη της Γερουσίας και της Βουλής», πρόσθεσε ο κ. Κρίστοφερ.
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όλα τα μέλη της κοινότητας μας να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.
Είπε επίσης ότι είναι πολύ υπερήφανος που το συνέδριο στηρίζεται από σημαντικές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων είναι η ΑΧΕΠΑ, το ΑΗΙ, το HALC, η Ομοσπονδία Κυπριακών Αμερικανικών Οργανώσεων και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου – ΗΠΑ.
«Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια. Κανένα μεμονωμένο άτομο ή οργανισμός δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του ».
Επισημαίνει επίσης τη συμμετοχή στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ μελών της ηγεσίας της Αμερικανο -Εβραϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος θα μιλήσει στις 5 Ιουνίου”, ανέφερε.
Ο κ. Κρίστοφερ αναμένει ότι θα αυξηθεί η πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρηθεί στους ίδιους ρυθμούς με το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο EastMed, και δηλώνει ενθαρρυμένος από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, λόγω των τουρκικών θέσεων.
«Πώς μπορεί κάποιος να αισιοδοξεί όταν η Τουρκία απειλεί συνεχώς την Κυπριακή Δημοκρατία; Οι στόχοι της είναι πολύ σαφείς, δεν θέλει λύση. Ωστόσο, παρά την απουσία λύσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έρθουν μαζί, ειδικά τώρα που η Τουρκία ασχολείται με τη Ρωσία και την αγορά των πυραύλων S-400. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Κύπρο να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλειδί γι` αυτό είναι το Ισραήλ. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος συμμετέχουν στις τριμερείς εταιρικές σχέσεις που προωθούν η Ελλάδα και η Κύπρος για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο », κατέληξε.
Στο συνέδριο έχουν επίσης δηλώσει συμμετοχή και οι δημοκρατικοί προεδρικοί υποψήφιοι Γερουσιαστής Καμάλα Χάρις και Βουλευτής Τιμ Ράιαν. (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΚ)