Τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό εξέφρασαν μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), που βρίσκονται στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας, εκλεγμένοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ν. Αφρική, η Αυστραλία και η Ουκρανία, οι οποίοι έχουν ελληνική ή κυπριακή καταγωγή, σημείωσαν τις προσπάθειες που κάνουν στις χώρες τους για την ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος, ενώ αναφέρθηκαν και στις προσπάθειές τους για ενίσχυση των δεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες στις οποίες είναι εκλεγμένοι.
Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, Αμερικανός Πολιτειακός Γερουσιαστής από το Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, εξέφρασε την υποστήριξη της οργάνωσης στον κυπριακό λαό και καταδίκασε την τουρκική εισβολή. Σημείωσε ότι εργάζονται μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης.
Όπως είπε, κύριος στόχος της ΠαΔΕΕ είναι η ενημέρωση των συναδέλφων τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, αναφορικά με τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής.
«Είμαστε ενωμένοι για το μέλλον της Κύπρου. Η Κύπρος, με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιφερειακή σταθερότητα», είπε.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε δει την αγωνία του κυπριακού λαού και είμαστε μαζί σας για να βρούμε λύση».
Όσον αφορά τις ΗΠΑ και τις επερχόμενες εκλογές, είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτοί θα συνεχίσουν να διαδίδουν το μήνυμα για την ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επιστολή των Ελληνοαμερικανών νομοθετών στο Κογκρέσο, με το οποίο ζητούσαν να παραταθεί για πέντε χρόνια η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο.
Η Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ και μέλος του Επαρχιακού Κοινοβουλίου του Οντάριο στον Καναδά, Έφη Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε τη σημασία του να λήξει η 50ετής παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Σημείωσε ότι στις 13 Ιουνίου 2024 ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο του Καναδά ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή και καλεί στην εξεύρεση λύσης. Το ψήφισμα θα το παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη.
Η κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στους Καναδούς στρατιώτες που υπηρέτησαν από το 1963 μέχρι το 1993 στην UNFICYP, σημειώνοντας ότι 28 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο.
Ο Αντικυβερνήτης της πολιτείας της Νεβάδα, Σταύρος Άντονι, γεννηθείς στις ΗΠΑ από Κύπριους γονείς, αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσφύγων, οι οποίοι εδώ και 50 χρόνια είναι μακριά από τις περιουσίες τους, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί για αυτές. «Η Κύπρος φαίνεται ότι είναι το ξεχασμένο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι ο δυτικός κόσμος έχει ξεχάσει ότι το ένα τρίτο της Κύπρου παραμένει κατεχόμενο.
Τόνισε τη σημασία του να ασκηθεί πίεση από τη διεθνή κοινότητα στην Ευρώπη και να αφεθεί ο κυπριακός λαός να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του.
Ανέφερε, ακόμα, ότι στο αξίωμα που κατέχει είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Είπε ότι στόχος του είναι η ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου με την πολιτεία της Νεβάδα, ενώ σημείωσε ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τον Δήμαρχο Λευκωσίας πρότεινε την αδελφοποίηση της Λευκωσίας με την πόλη του Λας Βέγκας.
Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής Νέας Υόρκης Μάικλ Τανούσης είπε ότι οι γονείς του είναι πρόσφυγες. Σημείωσε ότι βρίσκονται εδώ για να στηρίξουν τον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα δικαιοσύνη για τους πρόσφυγες. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποδοθεί δικαιοσύνη στον κυπριακό λαό και να βρεθεί μία λύση στο Κυπριακό.
Από την Αυστραλία, ο Στιβ Γιωργάνας, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της χώρας, είπε ότι το Κυπριακό συζητείται σε τακτική βάση στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Σημειώνοντας τις καλές σχέσεις Κύπρου-Αυστραλίας, είπε ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η κατοχή εδώ και 50 χρόνια. Ανέφερε ότι είναι κρίμα η Κύπρος να είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι διχασμένοι.
Ο κ. Γιωργάνας αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα των αγνοουμένων, αναφέροντας ότι «απαιτούμε να δοθεί λύση» στις οικογένειές τους. Υπογράμμισε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Κύπρο αποτελούν ενιαίο μέτωπο στο συγκεκριμένο ζήτημα και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναγνωριστεί το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.
Ο Γερουσιαστής της πολιτείας του Γουαϊόμινγκ, Στίβεν Πάπας μετέφερε ότι οι εκλεγμένοι νομοθέτες με ελληνική ή κυπριακή καταγωγή θέλουν να βοηθήσουν την κυπριακή κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για να βρεθεί λύση.
Η Νικόλ Κλαρίδης, εκπρόσωπος της πολιτείας του Κονέτικατ, είπε ότι χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και την κατανόηση ανάμεσα στους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. «Απαιτούμε λύση, αυτό είναι το σωστό», είπε.
Ο Άρης Μπαμπικιάν, επίσης μέλος του Επαρχιακού Κοινοβουλίου του Οντάριο στον Καναδά, είπε ότι στηρίζουμε την επανένωση του νησιού, για να βρεθεί μια δίκαιη λύση για τους πρόσφυγες και να αποζημιωθούν. Είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει το δίκαιο αίτημα της Κύπρου. Σημείωσε τη στάση της Τουρκίας διεθνώς, που «προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία», είπε, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι θα εισβάλει στο Ισραήλ.
«Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να σταματήσουν να χειρίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά την Κύπρο», είπε, κάνοντας αναφορά και στους εποίκους, οι οποίοι πρέπει να φύγουν μαζί με τον τουρκικό στρατό, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν ειρηνικά μαζί στο παρελθόν, και αν αφεθούν μόνοι τους αυτό μπορεί να γίνει και στο μέλλον.
Η Άννι Κουτράκης, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Καναδά είπε ότι ψήφισαν ομόφωνη πρόταση που καταδικάζει την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Σημείωσε ότι σε συνομιλία της με την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, η τελευταία της μετέφερε ότι ο Καναδάς πάντα είναι στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Ο Γκρεγκόρι Νεμίρια, Αν. Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι βρίσκει κοινά σημεία μεταξύ του τι συμβαίνει στην Ουκρανία και του τι γίνεται στην Κύπρο. Σημείωσε το πόσο επικίνδυνες είναι οι παγωμένες συγκρούσεις, αφού στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε πόλεμο.
Είπε ότι οι κατακτητές είναι βάρβαροι και αν δεν τιμωρούνται τείνουν να επιστρέφουν. «Ήρθα από την Ουκρανία για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον λαό της Κύπρου», είπε.
Η αντιπροσωπεία της ΠαΔΕΕ συναντήθηκε την Κυριακή με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Χαράλαμπο Προύντζο, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγό Γεώργιο Τζιτζικώστα. Την Τρίτη θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Την Τετάρτη θα συμμετέχουν και σε κοινή συνάντηση με την ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ.