ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, του ιδρυτή του πρώτου Ξύλινου Σχολείου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας και στην κόρη του Μαρία Γιαννοπούλου, την πρώτη ελληνικής καταγωγής δασκάλας στην Αμερική ήταν αφιερωμένη η ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαρτίου 2021.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα έναν χρόνο μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλο στον κήπο του Ξύλινου Σχολείου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας και αποτελούσε την ενσάρκωση της υπόσχεσης που είχαν δώσει εκείνη την ημέρα οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας για την καθιέρωση ετήσιας επιστημονικής εκδήλωσης.

Αν και η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε την δια ζώσης διοργάνωση της εκδήλωσης εν τούτοις η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών κατάφερε να ενώσει τον Άγιο Αυγουστίνο, όπου ο Επίσκοπος Μωκησσού τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της Μαρίας Γιαννοπούλου, με τη Νέα Υόρκη, την γενέτειρα και άλλες χώρες του κόσμου και εξέπεμψε σαφέστατα μηνύματα για την σπουδαιότητα της Ελληνικής Παιδείας και για τον μέλλον της στην Αμερική.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επισκόπου Μωκησσού, κ. Δημητρίου και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», τον Οργανισμό Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, το Ελληνικό Πρόγραμμα Αθηναϊκής Ακαδημίας Φλόριδας, τον Σύλλογο Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» και ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες τόσο της οργανωτικής επιτροπής, όσο και των παρισταμένων.

Η συμμετοχή του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη, του Επισκόπου Μωκησσού, κ. Δημητρίου, του διευθυντή Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστασίου Κουλαρμάνη, της προέδρου του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Αθηνάς Κρομμύδα, του πολιτειακού γερουσιαστή του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδα Ραπτάκη και του Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς Φλόριδας, Κρις Αλαχούζου ήρθε να επιβραβεύσει τις προσπάθειες της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλας Κοκόλη και να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η βούληση των ανθρώπων είναι πιο ισχυρή, ακόμη και από την πανδημία και ότι υπάρχει σύμπνοια και κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν το μέλλον της ελληνικής παιδείας στην Αμερική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ως γνωστών αυτές τις ημέρες επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν και δεν μπόρεσε να παραστεί εν τούτοις έστειλε μήνυμα το οποίο ανέγνωσε ο εκ των συντονιστών της εκδήλωσης, ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαρμαρινός και το οποίο ήρθε να υπενθυμίσει ότι τα διδάγματα του Αγίου των Γραμμάτων, του Κοσμά του Αιτωλού είναι ακόμη και σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ.

Ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος.

Τα βίντεο από την εκδήλωση που διοργανώθηκε προ δύο περίπου ετών στην Τρίπολη Αρκαδίας για τον Ιωάννη Γιαννόπουλο, καθώς επίσης και το βίντεο από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιαννόπουλου παρείχαν την δυνατότητα στο ακροατήριο να διδαχτεί περισσότερα για το έργο του Γιαννόπουλου και για την πρωτοβουλία μιας χούφτας ανθρώπων με επικεφαλής την Στέλλα Κοκόλη να τιμήσουν και διαιωνίσουν τη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου.

Η ομιλία του Νίκου Νικολιδάκη με θέμα «Η πορεία της Ζωής του Γιαννόπουλου στη Νέα Ήπειρο» βασίστηκε στα ευρήματα της πολυετούς έρευνας του ομιλητή στα αρχεία του Αγίου Αυγουστίνου και όχι μόνο και προσέδωσε έντονο επιστημονικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή και το τρισάγιο που τέλεσε ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος, ο οποίος λίγο πριν μαζί με την διευθύντρια του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου, Πολυξένη Μίλιερ τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών στον τάφο της Μαρίας Γιαννοπούλου.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, διευκρίνισε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάσταση του 1821.

Αναφερόμενη στους στόχους της εκδήλωσης τόνισε ότι «στοχεύουμε να προβάλλουμε τη σωστή Ελλάδα των αξιών, την αρχαία του Περικλή και των φιλοσόφων, αλλά και τη νέα Ελλάδα… και να κάνουμε ξανά την Ελλάδα πρότυπο».

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Εκτενή αναφορά έκανε στο έργο των εκπαιδευτικών οι οποίοι σμιλεύουν συνειδήσεις και προετοιμάζουν την νέα γενιά των Ελλήνων και φιλελλήνων.  

«Η Ομοσπονδία προσπαθεί σήμερα να συνδεθεί με όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο της Διασποράς και να ενωθούν οι δυνάμεις τους», επεσήμανε η κ. Κοκόλη υπενθυμίζοντας ότι με εκδηλώσεις όπως η σημερινή χτίζουν «Γέφυρες Ελληνισμού – Γέφυρες Πολιτισμού».

Ομιλία Προκόπη Παυλόπουλου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανέφερε: «Με αισθήματα ειλικρινούς συγκίνησης και εξαιρετικής τιμής συμμετέχω σε αυτή την, κυριολεκτικώς εμβληματική, 2η Ιστορική Εορταστική Εκδήλωση Μνήμης του Ιωάννη Γιαννόπουλου.  Και συγχαίρω την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής για την υποδειγματική, συμβολική αλλά και ουσιαστική, πρωτοβουλία της.

Επιτρέψατέ μου ν’ αρχίσω την παρέμβασή μου στην Μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, παραφράζοντας την περίφημη επιγραφή Et in Arcadia ego, πάνω  στον πασίγνωστο πίνακα του Nicolas Poussin (1594-1665) «Οι ποιμένες της Αρκαδίας», ως εξής: «Και στην Φλόριντα ακόμη, στις αρχές του 18ου αιώνα, βρέθηκε ένας Αρκάς».

Ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Αυτός ο πρωτοπόρος και ρηξικέλευθος Αρκάς ήταν ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, ξυλουργός-μαραγκός που έφθασε και εγκαταστάθηκε στην Φλόριντα, κάπου μεταξύ 1710-1715.  Λίγο μετά κατασκεύασε το ιστορικό «Ξύλινο Σπίτι», με το πάνω πάτωμα προορισμένο για κατοικία και το ισόγειο για σχολείο.  Σχολείο, το οποίο λειτούργησε με στοιχειώδη οργάνωση κυρίως μετά το 1770, ως νηπιαγωγείο και δημοτικό, με την φροντίδα του εγγονού του Ιωάννη Γιαννόπουλου, του Γεωργίου, και της κόρης του, της Μαρίας.

Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον ειδικότερο τρόπο λειτουργίας του «Ξύλινου Σπιτιού» ως σχολείου, καθώς και για το περιεχόμενο της διδασκαλίας.  Αυτό όμως έχει λιγότερη σημασία.  Το πιο σπουδαίο και σημαντικό είναι ότι ο νεαρός μετανάστης Αρκάς στην Φλόριντα, στις αρχές του 18ου αιώνα, ο ξυλουργός-μαραγκός Ιωάννης Γιαννόπουλος, σκέφθηκε πως το πρώτο, το οποίο έπρεπε να δημιουργήσει μαζί με την κατοικία του, ήταν ένα Σχολείο για την γενικότερη πρώτη εκπαίδευση των μικρών μαθητών της περιοχής.  Ένα «λίκνο» μαθητείας και μάθησης, συνακόλουθα δε μια «Εστία» Πνεύματος και Πολιτισμού,  έστω και σε «μικρογραφία».

Με τον τρόπο αυτό και με τα ελάχιστα μέσα που είχε στην διάθεσή του, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος έκανε την Αρκαδία να «ταξιδέψει» στον «Νέο Κόσμο», ως κοιτίδα Πνεύματος και Πολιτισμού.  Και, συγχρόνως, εκπροσώπησε στην, μακρινή τότε, Φλόριντα τους Αρκάδες, ως διαχρονικούς εκπροσώπους του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνικού Πολιτισμού.  Ενός Πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο και βασικό πυλώνα του κοινού μας Δυτικού Πολιτισμού.

Ο εισηγητής Νίκος Νικολιδάκης.

Σας ευχαριστώ, εκ νέου, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να καταθέσω από την Πατρίδα τον ταπεινό πνευματικό μου «οβολό» στην Μνήμη του Μεγάλου Αρκάδα Ιωάννη Γιαννόπουλου.  Όπως επίσης και να θυμηθώ πως βεβαίως είμαι και παραμένω Μεσσήνιος, πλην όμως οι απώτερες ρίζες της οικογένειάς μου είναι Αρκαδικές, και συγκεκριμένα από τα Λαγκάδια, καθ’ όσον γνωρίζω.  Και εδώ κλείνω «καταφεύγοντας» σε μιαν άλλη – ίσως πιο διαδεδομένη αλλά, πάντως, λιγότερο ακριβή – εκδοχή της επιγραφής στον προμνημονευόμενο πίνακα του Nicolas Poussin:  “Et ego in Arcadia”…».

Άλλες προσφωνήσεις

Η υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στο νήμα που μας συνδέει με τον Γιαννόπουλο και τη Νέα Σμύρνη και τόνισε ότι η ιστορία του Γιαννόπουλου και του Ξύλινου Σχολείου αποτελεί παράδειγμα αριστείας και δείχνει «την προτεραιότητα που δίνει ο Έλληνας στη μάθηση, στην εκπαίδευση, στην Παιδεία».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συνεχάρη την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών για την πρωτοβουλία της.

Ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος.

Αναφερόμενος στο έργο του Γιαννόπουλου τόνισε ότι «αποδεικνύει, επίσης, ότι ο απόδημος Έλληνας, όπου κι αν βρεθεί, παραμένει πρωτοπόρος του πνεύματος, παραμένει ο άνθρωπος της θετικής πρωτοβουλίας και της προόδου. Και ο Ιωάννης Γιαννόπουλος υπήρξε ένας τέτοιος άνθρωπος». Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε την προσφορά των ομογενών και τόνισε ότι έχουν διαπρέψει σε όλους τους τομείς και ότι με την δράση και το έργο τους μας παρέχουν έναν ακόμη λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες».

Ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, επεσήμανε ότι σαν Έλληνας και σαν Τριπολιτσιώτης αισθάνεται διπλά υπερήφανος διότι όπου πήγαινε ένας Έλληνας, άνοιγε εκκλησία και σχολείο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην γλώσσα ως παράγοντα ενότητας και τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησής της και την δημιουργία νέων ελληνικών σχολείων.

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα, συνεχάρη την κ. Στέλλα Κοκόλη για την πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Ιωάννης Γιαννόπουλος απέδειξε για πολλοστή φορά, πόσο σοφά λειτουργεί το δαιμόνιο του Έλληνα.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος, εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει σύντομα να διδάσκεται στα σχολεία της Ελλάδος η ιστορία του Γιαννόπουλου γιατί αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του έθνους. Επίσης, ότι η ιστορία των πρώτων Ελλήνων στον Άγιο Αυγουστίνο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, Κρις Αλαχούζος, ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δρ Ελένη Γρίβα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Μιχάλης Αλεξάνδρου.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα.

Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο οποίος είχε στηρίξει και οικονομικά την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της προτομής επεσήμανε ότι ο Ιωάννης Γιαννόπουλος είχε τρία παιδιά και ότι πρέπει να μελετηθεί και η ζωή και η δράση τους.

Η αντιπρόεδρος και συνάμα υπεύθυνη τμήματος εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Ελένη Ντόμπρα μέσω μιας επιστολής προς την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η εκδήλωση ήταν μια ζωντανή απόδειξη ότι οι απόγονοι γνωρίζουν, θυμούνται και είναι υπερήφανοι για το έργο του Ιωάννη Γιαννόπουλου, άρα η ζωή του είναι ατελείωτη, η μνήμη του θα ζήσει για αιώνες στις σκέψεις, στην ψυχή και στην καρδιά κάθε Έλληνα. Και τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται για να γνωρίζουν οι νεότερες γενιές το παρελθόν τους, να γνωρίζουν από πού προέρχονται και να έχουν τέτοιους ανθρώπους σαν τον Ιωάννη Γιαννόπουλο ως πρότυπα».

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παρακολουθήσω την εκδήλωσή σας. Αισθάνομαι ακόμη περισσότερο ότι  εμάς,  τους Έλληνες από κάθε μεριά της γης, συνδέει η Ελληνική Παιδεία διαχρονικά – ανά τους αιώνες – και καλούμαστε όλοι μας, να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε για το ΚΑΛΟ μέλλον της γλωσσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού.

Όπως πάντα η πρωτοβουλία σας ήταν εξαιρετική. Εύχομαι να είστε πάντα καλά, να έχετε δύναμη και τους υποστηρικτές ώστε να «ζωντανεύουν» όλες οι ιδέες και όλες οι σκέψεις σας, καταλήγει η επιστολή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Μερόπη Κυριάκου.
Ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου.
Η καθηγήτρια Ελένη Δρίβα.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.