ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο «Ιαπετός», ή «Καζαντζάκης» όπως αποκαλούσαν οι γνωστοί και οι φίλοι τον επιχειρηματία και ευπατρίδη Ιωάννη Φιωτοδημητράκη το βράδυ του Σαββάτου, 25 Σεπτεμβρίου 2021, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 75 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.
Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κρήτη, όπου αυτό το διάστημα βρίσκεται ο μικρότερος αδελφός του Φώτης Φιωτοδημητράκης και άλλοι συγγενείς.
Ο διευθυντής του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού «Hellas FM» Δημήτρης Φιλιππίδης στην εκπομπή “Πρωινό με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, την Δευτέρα μοιράστηκε με το ακροατήριο την θλιβερή είδηση και μάλιστα τόνισε ότι ο Ιαπετός ήταν λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και του ωραίου, ότι διατηρούσε για πολλά χρόνια την δική του εκπομπή «Ο Κήπος του Ιαπετού» και μάλιστα του έμαθε τα μυστικά της κονσόλας όταν έκανε τα πρώτα βήματα, ως παραγωγός και μετέπειτα διευθυντής του σταθμού.
Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 3.00 μέχρι και τις 9.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο ομογενειακό γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Astoria, NY 11105 για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Η κηδεία του αειμνήστου, βάσει της τελευταίας του επιθυμίας, θα λάβει χώρα στην Αγία Ειρήνη Σελίνου νομού Χανίων την προσεχή εβδομάδα.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Χρυσούλα το γένος Αρβανίτη, τα παιδιά Θεοδώρα Φιωτοδημητράκη, Αγγελική και Δημήτριο Κουρτζόγλου, Ανδρέα Φιωτοδημητράκη, Γεωργία Φιωτοδημητράκη, τα εγγόνια Ιαπετό, Θωμά, Γιάννη και Ιωσήφ, τα αδέλφια Σπυριδούλα Κανδανολέων, Χαρίκλεια Κατσανεβάκη, Φώτη και Ελένη Φιωτοδημητράκη, την νύφη Αρχόντισσα Φιωτοδημητράκη, τα γυναικάδελφα Αφροδίτη Αρβανίτη, Ζαφειρούλα και Διονύσιο Μικελόπουλο, την θεία Αφροδίτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Από την λεβεντογέννα Κρήτη στο αμερικανικό όνειρο
Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1946 στην λεβεντογέννα Κρήτη και συγκεκριμένα στην Αγία Ειρήνη Σελίνου Χανίων όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και ανδρειώθηκε πρόωρα. Οι αείμνηστοι γονείς του Ανδρέας και Θεανώ Φιωτοδημητράκη έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Σπυριδούλα, τον Ιωάννη, τον αείμνηστο Αντώνη, την Χαρίκλεια και τον Φώτη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Η Κρήτη ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει και να δαμάσει τα όνειρα του Ιωάννη. Σε ηλικία 17 ετών ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και δεν αρκέστηκε μόνο με την εκπλήρωση των ονείρων του, αλλά έδωσε την δυνατότητα στην οικογένειά του και σε πλείστους συγγενείς και φίλους να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.
Ο Ιωάννης, όπως πολλοί συμπατριώτες του ασχολήθηκε και διέπρεψε στον χώρο των εστιατορίων. Το δαιμόνιο της φυλής τον ώθησε να συνεταιριστεί με τα αδέλφια του και να αποκτήσουν διάφορα εστιατόρια και παράλληλα να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων. Ένα από τα τελευταία εστιατόρια ήταν το ιστορικό «Kellogg’s Diner», το οποίο όταν ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησής του το πούλησαν σε ομογενείς διασφαλίζοντας πλήρως την ελληνικότητά του.
Ο Ιωάννης διακρινόταν για την ευρυμάθειά του και για το πάθος του για την Λογοτεχνία και τον Νίκο Καζαντζάκη και γι αυτό οι περισσότεροι στη Νέα Υόρκη τον αποκαλούσαν «Ιαπετό» ή και «Καζαντζάκη».
Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκε με τον ιστορικό Σύλλογο Κρητών «Ομόνοια» και τον υπηρέτησε με πάθος τόσο με την ιδιότητα του μέλους όσο και του δωρητή.
Η πολυσχιδής δράση και η αγάπη του για την ομογένεια τον οδήγησε στο ραδιόφωνο του «Hellas-FM» και προσέφερε την δική του συμβολή στην αύξηση της ακροαματικότητας και στην αναβάθμισή του.
Ο Ιωάννης Φιωτοδημητράκης και τα αδέλφια του ήταν χορηγοί πολλών πολιτιστικών δρωμένων και θεατρικών παραστάσεων, διότι πίστευαν ότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός απαράμιλου και πανάρχαιου πολιτισμού, αλλά και παραγωγός του ελληνοαμερικανικού πολιτισμού.
Οικογένεια
Ο Ιωάννης Φιωτοδημητράκης ήταν νυμφευμένος με την Χρυσούλα το γένος Αρβανίτη και τους ένωσε το πάθος για τον πολιτισμό και την λογοτεχνία. Η Χρυσούλα κατάγεται από το ηρωικό Μεσολόγγι και μέχρι πρότινος ήταν εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Θεοδώρα, την Αγγελική, τον Ανδρέα και την Γεωργία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους και χάρισαν στην ομογένεια και στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό μια επιστήμονα που ειδικεύεται στον χώρο της Ολιστικής Υγείας, μια δασκάλα και μια εργοθεραπεύτρια (occupational therapist).
O Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να διαπρέπουν και να τους χαρίσουν τέσσερα εγγόνια και συγκεκριμένα τον Ιαπετό, τον Θωμά, τον Ιωάννη και τον Ιωσήφ.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη τoυ Hellenic Heart for Kids Inc. (https://www.hellenicheartforkids.org/)
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους. Αιωνία του η μνήμη.