Στην κορυφή του κόσμου το ελληνικό SUP

0
Η εθνική ομάδα όρθιας σανιδοποπηλασίας.

Η σχέση του Ελληνα με την θάλασσα, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι πρόγονοι μας υπήρξαν από τους πρώτους θαλασσοπόρους όλων των εποχών, καθώς ανέπτυξαν σε υπερθετικό βαθμό το εμπόριο και τις διακρατικές σχέσεις, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που είχαν με το υγρό στοιχείο.

 Προϊόντος του χρόνου και «περικυκλωμένη» από τρεις… θάλασσες, το Αιγαίο Πέλαγος, το Ιόνιο Πέλαγος και την Μεσόγειο, η Ελλάδα έγινε κυρίαρχος της ευρύτερης περιοχής, ενώ στην σύχρονη εποχή, η ελληνική ναυτιλία παραμένει σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ανά την υφήλιο.

Αυτή ακριβώς η άρρηκτη σχέση του Ελληνα με την θάλασσα, βρήκε ιδανική εφαρμογή και στον αθλητισμό, με τις ελληνικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, να είναι διαχρονικές στα αθλήματα που σχετίζονται με το νερό.

Το πιό πρόσφατο παράδειγμα, είναι η εντυπωσιακή παρουσία της ελληνικής αποστολής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα όρθιας σανιδοκωπηλασίας, που διεξήχθη στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, από τις 15 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2023. Οι Ελληνες πρωταθλητές και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες του -ευρύτερα γνωστού ως- SUP, κατέκτησαν τον τίτλο «BEST NATIONAL FADERATION OVERALL RANKING», ενώ επέστρεψαν στην Ελλάδα με 12 μετάλλια και συγκεκριμένα, τέσσερα χρυσά, πέντε αργυρά και τρία χάλκινα, φέρνοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων της κορυφαίας διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην διοργάνωση, συμμετείχαν περισσότεροι από 800 αθλητές σε όλες τις κατηγορίες, εκπροσωπώντας 51 χώρες. 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ετοίμασε ένα αφιέρωμα γι΄αυτό το «νέο» άθλημα, ένα αφιέρωμα δεν θα είχε γίνει, χωρίς την προτροπή-ενημέρωση από τον αθλητή, Κωνσταντίνο Τριχιά και την Ελένη Βαή, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό της επικοινωνίας των συναθλητών της από την μακρυνή Ταϊλάνδη με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενη στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό αγώνισμα του long distance open women, καθως και στην 4η θέση στο ομαδικό αγώνισμα του technical open women, η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια, επεσήμανε: «Οι στιγμές που ζήσαμε όλες τις ημέρες των αγώνων ήταν μοναδικές. Συγκίνηση και ανδρεναλίνη στα ύψη! Γεμισαμε συναισθήματα και εμπειρία, αλλά και ανυπομονησία για τους αγώνες που ακολουθούν και βεβαίως για το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2024 στην Φλόριντα»!

Η Πένυ Τσαούτου, αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Βόλου και Αργοναύτες, αγωνίσθηκε στο παγκόσμιο της Ταϊλάνδης στην κατηγορία Masters Women 50+ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σπριντ 200μ, το χάλκινο στο Long Distance 10χλμ. και την 6η θέση στο Technical 1000μ. Και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε:

No description available.

«Ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Πέντε ημέρες γεμάτες με πολλούς αγώνες, με αρκετή ζέστη, υγρασία και αρκετό αέρα ιδιαίτερα στο long distance. Είναι το τρίτο χρυσό μου μετάλλιο, το πρώτο ήταν στο sprint στο Μπάλατον το 2021 και το δεύτερο πέρυσι στο Long Disrance στην Γκντίνια. Όμως το εφετινό είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό, αφού προηγήθηκε ένα χειρουργείο στον ώμο και δεν ήξερα πραγματικά πως θα πάει η προετοιμασία.

Στον τελικό είχα αρκετά καλή εκκίνηση και ήμουν στις πρώτες τρεις θέσεις κατά την διάρκεια της κούρσας. Η κερκίδα από τους συναθλητές μου από έξω, ήταν εκπληκτική και μου έδωσε απίστευτη ενέργεια. Όταν τερμάτισα δεν ήξερα εάν ήμουν πρώτη ή δεύτερη. Όταν το ανακοίνωσαν δεν το πίστευα. Φυσικά η χαρά μου… απογειώθηκε όταν μετά από λίγα λεπτά η Ρέα Λογοθέτη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα Juniors και ο Ανδρέας Βούλγαρης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Το να ακούγεται δύο φορές ο Εθνικός Υμνος την ίδια ημέρα, είναι πραγματικά ανατριχιαστικό. Την επόμενη μέρα στις μεγάλες αποστάσεις οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες με δυνατό πλάγιο αέρα και τελικά τερμάτισα στην 3η θέση. Τις τελευταίες δύο ημέρες αγωνιστήκαμε στο technical όπου στον τελικό δυστυχώς μετά από πτώση πήραμε την 6η θέση. Στόχος για την επόμενη χρόνια είναι καταρχάς να είμαι υγιής και να ανέβω στο βάθρο και στα τρία αγωνίσματα και στο Πανευρωπαϊκο στην Ουγγαρία και στο Παγκόσμιο στην Φλόριντα.    

Με δύο μετάλλια, αμφότερα αργυρού χρώματος, επιστρέφει από την Ταϊλάνδη και ο Γιώργος Φράγκος. Ο Ελληνας πρωταθλητής, ο οποίος τερμάτισε 2ος στο αγώνισμα Long Distance (15χλμ.) στην κατηγορία master 40, αλλά και στο αγώνισμα technical, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

No description available.

«Ηταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, καθώς λόγω της έντονης υγρασίας και της ζέστης, οι συνθήκες ήταν δύσκολες για τις επιδόσεις που θέλαμε να επιτύχουμε. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να μείνω στον όμιλο των πρωτοπόρων και να φθάσω στον τερματισμό ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου από τον νικητή. Στον τελικό του technical, είχα μία ατυχία στην εκκίνηση, καθώς στην πρώτη σημαδούρα, έμεινα στην 10η θέση μεταξύ των 12 συμμετασχόντων.

Ομως μτά από μεγάλη προσπάθεια και έντονη πίεση, κατάφερα να κατακτήσω το αργυρό μετάλλιο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση μου, αφού πέτυχα τον στόχο μου και ανέβηκα στο βάθρο. Επόμενος στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο, σε όλα τα αγωνίσματα που θα συμμετάσχω στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2024. Είμαι πολύ υπερήφανος και συγκινημένος, καθώς μαζί μ’ εμάς, στο βάθρο ανεβαίνει και η ελληνική σημαία. Και βέβαια, οι διακρίσεις αυτές, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να προβάλουμε το άθλημα που τόσο αγαπάμε».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εμπειρία τους από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης, αλλά και τους στόχους τους, οι Ελληνες πρωταθλητές και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, δήλωσαν:

Νάνσυ (Αθανασία) Καραΐνδρου: «Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP της Ταϋλάνδης 2023 στην κατηγορία των γυναικών με την ομάδα μου (σ.σ. Βαή, Γιακουμάκη και Βουρνά) κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο. Απίστευτη εμπειρία… Απίστευτη συγκίνηση… Απίστευτος ο παλμός της  ελληνικής αποστολής! Μια διοργάνωση που επιβεβαιώνει πως το άθλημα του SUP ανεβάζει ταχύτητα συνεχώς, με εμάς που το αγαπάμε παρόντες και φυσικά με τη νέα γενιά να το απογειώνει. Το μέλλον του αθλήματος ανήκει στους νέους και η Ελλάδα θα παίξει δυνατά! Ραντεβού το 2024 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα στην Φλόριντα»!

Ευτυχία Αλεξανδράκη (πρώτη θέση στο ομαδικό αγώνισμα στον τεχνικό αγώνα (technical) στην κατηγορία των junior women): «Η εμπειρία αυτή θα μείνει αξεχαστη στην μνήμη μου. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να φτάσω σε ένα τόσο μεγάλο επίπεδο όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα! Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω με πειθαρχία και πάθος. Κορυφαίος στόχος, είναι να καταφέρω να συμμετάσχω σε μια ανάλογη διοργάνωση και να αποκτήσω νέες εμπειριες».

Κατερίνα Κισσαμιτάκη (δεύτερη θέση στο ομαδικό Long Distance (junior women): «Ηταν μια απίστευτη εμπειρία που δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε! Ο αγώνας έγινε ακόμη πιο δύσκολος, λόγω της υπερβολικής ζέστης, αλλά και πάλι με την βοήθεια και των τεσσάρων μας καταφέραμε και κατακτήσαμε την δεύτερη θέση στο κόσμο. Οι στόχοι μου σχετικά με το άθλημα είναι οσο περνάει ο καιρός να γίνομαι καλύτερη».

Νικήτας Τζανάκης (τρίτη θέση στο ομαδικό αγώνισμα Long Distance): «Η εμπειρία που αποκόμισα από τους αγώνες είναι φανταστική! Παρά τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες της περιοχής, όπως η ζέστη και η υπερβολική υγρασία που προκαλούσε έλλειψη οξυγόνου και τα δυνατά ρεύματα που προκαλούνταν από τον αέρα, κατάφερα να ολοκληρώσω τον αγώνα με επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα. Επιπλέον, αναδείχθηκαν αθλητές από χώρες που κανείς δεν το περίμενε και οι επιτυχίες τους ήταν αναπάντεχες. Αν και ασχολούμαι με αυτό το άθλημα μόνο τρία χρόνια, κατάφερα να εξελιχθώ και να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο, λαμβάνοντας μέρος ήδη σε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο στόχος μου για το μέλλον είναι στα επόμενα δύο χρόνια να εξελιχθώ και άλλο και να κυνηγήσω ένα ατομικό μετάλλιο στα αγωνίσματα του τεχνικού ή της μεγάλης απόστασης».

No description available.


Θοδωρής Μόσχος (χάλκινο μετάλλιο στον αγωνα μεγαλων αποστασεων): «Οι εμπειρίες μου απο τους αγώνες ήταν αξέχαστες, καθώς μπορώ να πω οτι ήταν και οι πιο δύσκολοι αγώνες που εχω συμμετάσχει ποτέ. Στόχος μου, είναι να συμμετάσχω σε πολλούς αγώνες στο μέλλον και να είμαι ενεργός αθλητής».
 

Ελένη Γιακουμάκη (χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα του Long Distance): «Πρόκειται για μια δυνατή εμπειρία με αρκετή συγκίνηση. Δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία μου για την συμμετοχή μας σε επερχόμενους αγώνες τέτοιου επιπέδου».

Ελένη Βουρνά (Θαλάσσιος Ναυτικός Όμιλος Σανίδας Ηρακλείου – ΘΑ.Ν.Ο.Σ Ηράκλειο, χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό Μεγάλων Αποστάσεων (Long Distance) γυναικών): «Ηταν ξεχωριστή η εμπειρία της συμμετοχής σε μια μεγάλη διοργάνωση πολύ μακριά από την Ευρώπη και σε διαφορετικά νερά, που συνοδευθηκε από μια μεγάλη διάκριση που θα θυμάμαι σε όλη μου την ζωή. Ο επόμενος στόχος μου είναι να εκπροσωπήσω και την ερχόμενη χρονιά την χώρα μου στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ουγγαρία.

Ελίνα (Ελένη) Νικολαΐδη (Χρυσό μετάλλιο-SUP Technical-Ομαδικό Junior Woman, αργυρό μετάλλιο Long Distance-Ομαδικό Junior Woman): «Μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σκληρών προπονήσεων, νοιώθω ευγνώμων για αυτήν την εμπειρία που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω! Απίστευτες εικόνες και στιγμές μαζί με τόσους άλλους αθλητές από όλα τα μέρη του κόσμου. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερες καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια των αγώνων. Είμαι πολύ χαρούμενη για την 13η θέση που είχα στο Long Distance Junior Woman, την 11η θέση στο Technical Junior Woman, και φυσικά για την 1η θέση στο Junior Woman Team Technical και τη 2η θέση στο Junior Woman Team Long Distance! Χαίρομαι επίσης πολύ για τις διακρίσεις που κατάφεραν οι συναθλητές μου στην εθνική ομάδα! Θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επόμενος στόχος είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ουγγαρία το 2024 καθώς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις ΗΠΑ επίσης το 2024».

Αναστάσιος Τσουρής (15η θέση στο αγώνισμα μεγάλων αποστάσεων): «Κάθε χρόνο βλέπουμε να αυξάνονται οι συμμετοχές αθλητών του SUP στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το επίπεδο αυξάνεται διαρκώς. Αυτή μου η επίδοση ήταν η καλύτερη Έλληνα αθλητή στην κατηγορία ανδρών στο συγκεκριμενο αγώνισμα και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες διακρίσεις των συναθλητών και συναθλητριών μου, βοήθησε την χώρα μου να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των χωρών στο συγκεκριμένο αγώνισμα, και την ανέδειξε νικήτρια χώρα στην γενική κατάταξη».

Δημήτρης Καραμέτος (5η θέση στο one design): «Ηταν η καλύτερη οργανωτικά διοργάνωση ως τώρα με το επίπεδο των αθλητών να έχει ανέβει κατακόρυφα. Είναι κάτι που σε ωθεί, ώστε και εσύ να βελτιωθείς. Κρατάμε ως εμπειρία την ένταση των αγώνων, βλέπουμε τα λάθη μας, μαθαίνουμε από τους κορυφαίους και προσπαθούμε να βελτιωθούμε για την νέα αγωνιστική σεζόν. Στόχοι σχετικά με το άθλημα, είναι η καθιέρωση στη νέα κατηγορία 40+ στην οποία θα αγωνίζομαι τη νέα χρονιά και η καθιέρωση μέσα στους καλύτερους αθλητές της χώρας στη κατηγορία αυτή. Παράλληλα η βελτίωση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν μέσω των αγώνων της σεζόν που πέρασε και η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες με απώτερο σκοπό την καθιέρωση σε καλές θέσεις από εδώ και στο εξής και σε παγκόσμια πρωταθλήματα». 

Λίγα λόγια για το SUP

Η υπαγωγή του SUP (σ.σ. όρθια σανιδοκωπηλασία, κυματολίσθηση με σανίδα) υπήχθη στην ομοσπονδία κάνοε καγιάκ το 2015 και σήμερα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 24 αναγνωρισμένα σωματεία από την ΓΓΑ και οι ενεργοί αθλητές και αθλήτριες, ανέρχονται σε 260. Το SUP είναι το ακρωνύμιο του διεθνούς όρους Stand Up Paddle και σε ελεύθερη μετάφραση όρθια σανιδοκωπηλασία. Πρόκειται για μία σανίδα (σκάφος) όπου ουσιαστικά ο αναβάτης έχοντας καλό συντονισμό, κωπηλατεί όρθιος με κουπί μονής κουτάλας. Θεωρείται ως ένας ιδανικός τρόπος άσκησης για όλες τις ηλικίες, βελτιώνοντας την σωστή στάση του σώματος και βοηθά την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον ήλιο και τη θάλασσα.

No description available.

Το SUP σε αγωνιστική μορφή είναι ένας αγώνας μεταξύ αθλητών σε έναν οριοθετημένο στίβο που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε λίμνες, ποτάμια, αλλά και στην θάλασσα, σύμφωνα με αγωνιστικούς κανονισμούς στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Σε επίσημους διεθνείς αγώνες (σ.σ. παγκόσμια πρωταθλήματα) διεξάγονται τα παρακάτω αγωνίσματα:
-Αγώνας Σπριντ: Διεξάγεται σε ευθεία κατεύθυνση έως 250 μέτρα, σε αποκλειστικές διαδρομές (κουλουάρ), οριοθετώντας τη διαδρομή του αθλητή. Δεν απαιτούνται ξεχωριστές διαδρομές για κάθε αθλητή.
-Τεχνικός Αγώνας: Διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο στίβο από 800μ. έως 5χλμ. σε σχήμα V, W κ.α. και πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο (2) δεξιές στροφές και δύο (2) αριστερές στροφές. Ένας αθλητής δεν θα αποκλειστεί επειδή άγγιξε μια σημαδούρα σε σημείο στροφής.
-Αγώνας Μεγάλων Αποστάσεων 5Km-35Km: Μπορεί να είναι μια αγωνιστική διαδρομή από σημείο σε σημείο ή μπορεί να είναι μια διαδρομή κυκλική. Σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων οι αθλητές ξεκινούν ταυτόχρονα. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.