Στη Βουλή το θέμα της κατάστασης των κατασκηνώσεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή

0
Η Βουλή των Ελλήνων. Φωτογραφία: ΑΠΕ.

Το θέμα της εικόνας που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή, έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, μετά από σχετική ενημέρωση από τους κατοίκους της Επανομής, σε προβληματισμό και περίσκεψη βρίσκεται η τοπική κοινωνία, “βλέποντας κυριολεκτικά να ρημάζουν και να απαξιώνονται αναξιοποίητες και ανενεργές οι κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στον τόπο τους”.

“Πρόκειται για έκταση 47 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού με 12 κοιτώνες, δυναμικότητας 1.200 ατόμων όπου φιλοξενούνταν από το 1985 παιδιά απόδημων Ελλήνων. Η κατασκήνωση συμπληρώνεται από αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πρασίνου και αναψυχής δίπλα στη θάλασσα. Δυστυχώς, η προκρούστεια πολιτική που έφεραν τα μνημόνια, οδήγησε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το 2010 σε ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος φιλοξενίας, λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους μεταφοράς και συντήρησης των παιδιών” τονίζει ο κ. Χήτας στην ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού και Οικονομικών και προσθέτει πως ο χώρος της κατασκήνωσης έκτοτε “παραμένει ανενεργός, εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος με τον φθοροποιό χρόνο να στέκεται αμείλικτος για τις εγκαταστάσεις του. Παρά τις κατά καιρούς επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ιθυνόντων περί συντήρησης και αποκατάστασης των εγκαταστάσεων προς επαναλειτουργία της κατασκήνωσης ή σε συνδιαβούλευση με το Υπουργείο Εξωτερικών, περί απόδοσης του χώρου στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει”.

“Οι κάτοικοι της Επανομής ζητούν απαντήσεις και επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην απαξίωση του χώρου. Διεκδικούν μετ’ επιτάσεως την αποκατάσταση και επαναλειτουργία της κατασκήνωσης ή την απόδοσή της στον Δήμο του Θερμαϊκού για αξιοποίησή της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” αναφέρει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

“Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες αποκατάστασης, συντήρησης και επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών απόδημων Ελλήνων;
  3. Για ποιους λόγους και παρά τις κατά καιρούς επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ιθυνόντων περί συντήρησης και αποκατάστασης των εγκαταστάσεων προς επαναλειτουργία της εν λόγω κατασκήνωσης, δεν έχει γίνει τίποτε ως τώρα;”

Ανδρέας Κατσανιώτης: Η κυριότητα της κατασκήνωσης, πλην ενός τεμαχίου, ανήκει στο Υπ. Παιδείας

“Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί η σύσφιγξη των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη μητέρα πατρίδα, καθώς και η ενδυνάμωση και διατήρηση της εθνικής συνείδησης και πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών μας και κυρίως της νέας γενιάς. Προς επίτευξη λοιπόν των ανωτέρω, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, προγράμματα φιλοξενίας ελληνοπαίδων της διασποράς σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα”, απαντά στην κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή κ. Χήτα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

“Φέτος, μετά από καιρό λόγω της οικονομικής και της υγειονομικής συγκυρίας των τελευταίων χρόνων, το Υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσε σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ δύο μεγάλα προγράμματα φιλοξενίας ελληνοπαίδων της διασποράς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας 40 νέων από την Αυστραλία, ηλικίας 18-25 ετών, σε συνεργασία με την ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, καθώς και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 106 παιδιών ηλικίας 8-14 ετών από την Ουκρανία, την Αλβανία (Κορυτσά) και τη Μεσσήνα της κάτω Ιταλίας“, σημειώνει ο κ. Κατσανιώτης.

Σε ότι αφορά την κατασκήνωση της Επανομής ο Υφυπουργός ενημερώνει πως “η κυριότητα της κατασκήνωσης αυτής, συνολικού εμβαδού 50.051,57 τ.μ, πλην ενός τεμαχίου έκτασης 6.260 τ.μ. που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει παραχωρήσει τη χρήση του χώρου στην τότε ΓΓΑΕ έως το 2025. Μέχρι το 2010, η ΓΓΑΕ υλοποιούσε προγράμματα φιλοξενίας”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπως πλέον ονομάζεται ο φορέας ο οποίος συνεχίζει το εθνικό έργο της πρώην Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, μεριμνά για τον χώρο αυτό, αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης.

“Κατά τον μήνα Ιούλιο 2022 έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία της έκτασης με ελεγχόμενη υλοτομία, καθαρισμό και αποψίλωση, σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και βάσει των οδηγιών του, έτσι ώστε να προστατευθεί ο χώρος και οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

“Τέλος, ας σημειωθεί, ότι οποιαδήποτε μεταβολή του σκοπού χρήσης του ανωτέρω ακινήτου τελεί υπό την προϋπόθεση ρητής συναίνεσης του κυρίου αυτού και του νομίμως ποιούντος χρήση αυτού, το ΥΠΑΙΘ, ως κύριος και νόμιμος ιδιοκτήτης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη των εγκαταστάσεων σε περίπτωση που, μετά το 2025, δεν συνεχισθεί η χρήση τους για την εφαρμογή των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών” καταλήγει η ενημέρωση του Υφυπουργού.

Πηγή: https://www.europolitis.eu/

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.