Ο εκλεκτός συμπολίτης μας κ. Χαράλαμπος Βόγιας, γόνος της ελληνικής Διασποράς (Πολωνία, ΗΠΑ), συνταξιούχος μηχανολόγος, αλλά και συγγραφέας φιλίστορας, δημοσιεύει ένα νέο βιβλίο που άπτεται των ενδιαφερόντων του για την τοπική και νεότερη-σύγχρονη Ιστορία. Ιδιαίτερο στοιχείο του είναι η παράθεση άφθονου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού που τεκμηριώνει το θέμα του. Καταθέτει, ανταποκρίνεται συναισθηματικά, αλλά δεν ερμηνεύει, δεν χειραγωγεί τον αναγνώστη. Το ίδιο κάνει στο νέο βιβλίο-αφιέρωμα στον συνδικαλιστή Αμερικανό πολίτη και μέλος του Κ.Κ. των ΗΠΑ Σταύρο Κουτόβα (Steve Katovis) (1892-1930) από την Καρύτσα που δολοφονήθηκε από δημοτικό αστυνομικό την ώρα εκδήλωσης διαμαρτυρίας (+24-01.1930).
Εκτός από τον τίτλο ο υπότιτλος δίνει την κεντρική ιδέα που θα εντυπωθεί: «Η άγνωστη Ιστορία για το πώς η αστυνομική βία εναντίον του οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες κηδείες-πορείες που έγιναν ποτέ στους δρόμους της Νέας Υόρκης». Υπολογίσθηκαν 50.000 άτομα συμμέτοχοι στην πορεία, άλλοι τόσοι στα πεζοδρόμια. Ήταν η τεταμένη εποχή μετά το Κραχ του 1929, τον Ιανουάριο του 1930. Οι εντάσεις στο κόκκινο και όπως έχει λεχθεί οι «απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν απελπισμένες πράξεις».
Σε μία τέτοια συγκέντρωση στις 16 Ιανουαρίου στο Μπρονξ με απεργία για δικαιώματα εργαζομένων στο σούπερ-μαρκετ Μίλερ, υπήρξε αμφισβήτηση από αστυνομικό αν γινόταν με άδεια του Δημάρχου. Μετά από αντεγκλήσεις, το αστυνομικό όργανο πυροβολούσε στο ψαχνό τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν και σκοτώνοντας τον Σταύρο Κουτόβα που τον είχε πριν απομακρύνει. Η σφαίρα συνέτριψε τη σπονδυλική του στήλη.
Ήταν μέλος της Επιτροπής και ομιλητής, αλλά και φύλακας της εκδήλωσης. Ήταν δυνατός άνδρας. Απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου. Στην κηδεία στις 28 Ιανουαρίου τον συνόδεψε όλος ο συνδικαλιστικός και εργατικός κόσμος. Ένα πανό στην κηδεία του έγραφε: “Katovis died fighting for working class”. Τάφηκε σε κοιμητήριο της Ν.Υ. (West Lawn), όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα σε κοινό τάφο μαζί με δύο άλλους θύματα συνδικαλιστές – αγωνιστές, μερίμνη του πολιτικού χώρου τους. Για τη ζωή και τη δράση του γράφηκε από τους Αβραάμ Μαγκίλ και Τζόζεφ Νορθ μικρό βιβλίο, του οποίου μετάφραση παραθέτει ο συγγραφέας, όπως και άλλα σχόλια, ποιήματα κ.λπ. Στην Ελλάδα δεν έγινε γνωστό, αλλά στις ΗΠΑ υπήρξε δημόσια συγκίνηση, σε όλη τη χώρα. Δημοσιεύματα και δη πρωτοσέλιδα κατέγραψαν το γεγονός.
Το βιβλίο του κ. Βόγια δείχνει μία άγνωστη πλευρά των Ελλήνων της Διασποράς: της συνδικαλιστικής και εν γένει κοινωνικής των δράσεως.
Έχει σημασία αν μερικοί συμπατριώτες μας αγωνίστηκαν σε σημείο να δώσουν τη ζωή τους για την αξιοπρέπεια και το δίκαιο των εργαζομένων όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ.
Η δολοφονία με σφαίρα αστυνομικού πολίτη και δη συνδικαλιστή την ώρα καθήκοντος είναι μια βαριά περίπτωση κρατικής βίας που εξεγείρει τους εργαζόμενους, όλους. Έτσι όπως το Αμερικανικό πολιτικό και πολιτισμικό πρότυπο επηρεάζει όλον κόσμο, ένα τέτοιο μείζον ζήτημα, όπου χύνεται το αίμα ηρώων της ζωής, συνετέλεσε να εξημερωθεί παντού το θηρίο που συντηρούσαν δημόσιοι μηχανισμοί αναστολής των κοινωνικών αγώνων. Στην Ελλάδα μάλιστα, όπου το πρότυπο του πολιτικού αγωνιστή είναι πιο προβεβλημένο από του συνδικαλιστή, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό δείχνει την αξία του ιδιαίτερα προσεγμένου και τεκμηριωμένου βιβλίου του κ. Χαρ. Βόγια.
Πηγή: https://www.eleftheria.gr/