Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Ουκρανία, απειλές ΗΠΑ-ΗΒ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

1
Η σημαία του ΟΗΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα δημοσίως για την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που, μαζί με τους συμμάχους τους στο NATO, εντείνουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν όπως λένε τη Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, ενώ προετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Πάνω από 100.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία επιδίδεται και σε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωνε προ ημερών η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Το Κίεβο αξίωσε χθες Κυριακή η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων και να συνεχίσει τον διάλογο με τους δυτικούς εάν επιθυμεί «σοβαρά» να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επισείουν από την πλευρά τους την απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το Λονδίνο διεμήνυσε πως θα βάλει στο στόχαστρο ρωσικά συμφέροντα που «ενδιαφέρουν άμεσα το Κρεμλίνο». Στην Ουάσινγκτον, δύο γερουσιαστές, ένας Δημοκρατικός κι ένας Ρεπουμπλικάνος, διαβεβαίωσαν ότι το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Στο οπλοστάσιο των κυρώσεων για τις οποίες γίνεται λόγος από ΗΒ και ΗΠΑ συγκαταλέγονται μέτρα με στόχο τον στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, καθώς και την πρόσβαση των Ρώσων στο δολάριο, το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.

Αντιμέτωπη με την προοπτική νέων κυρώσεων, η Μόσχα αξιώνει ισότιμη μεταχείριση από την Ουάσινγκτον. «Επιθυμούμε καλές σχέσεις, δίκαιες, με αμοιβαίο σεβασμό και ισοτιμία με τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και με κάθε άλλη χώρα του κόσμου», συνόψισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία δεν θέλει να παραμείνει σε θέση όπου η ασφάλειά (της) θα παραβιάζεται συστηματικά», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Η Μόσχα ενδέχεται να αποπειραθεί να εμποδίσει τη συνεδρίαση του ΣΑ, όμως τα υπόλοιπα μέλη του «είναι ενωμένα», και θα αξιώσουν «από τους Ρώσους να εξηγηθούν», διαβεβαίωσε χθες Κυριακή η αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

«Θα μπούμε στην αίθουσα έτοιμοι να τους ακούσουμε, αλλά δεν θα τους αφήσουμε να εκτρέψουν την προσοχή με την προπαγάνδα τους», συνέχισε. «Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε παραπληροφόρηση που θα αποπειραθούν να διασπείρουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης», πρόσθεσε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι δυτικοί κατηγορούν από τα τέλη του 2021 τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει κάπου 100.000 στρατιωτικούς στα ουκρανικά σύνορα, ενόψει επίθεσης. Η Μόσχα διαψεύδει πως καταρτίζει τέτοιους σχεδιασμούς και απαιτεί γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως τον αποκλεισμό της εισδοχής της Ουκρανίας στο NATO και τον τερματισμό της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αυτές οι ρωσικές αξιώσεις-κλειδιά απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Το Κρεμλίνο ακόμη εξετάζει το πώς θα αντιδράσει.

Αρκετές δυτικές χώρες ανήγγειλαν τις τελευταίες ημέρες την αποστολή νέων μονάδων στην ανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στο NATO να αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα εν είδει αντίδρασης στην αύξηση της «ρωσικής εχθρότητας» έναντι της Ουκρανίας. Η ιδέα ικανοποιεί τον Γενικό Γραμματέα του Συμφώνου, τον Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που εξήραν αμφότεροι τον «ηγετικό ρόλο» του Λονδίνου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, η γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ και ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αναμένονται στο Κίεβο μέσα στην εβδομάδα.

Η καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ, η χώρα της οποίας παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έφθασε χθες στη χώρα για διήμερη επίσκεψη. Ανακοίνωσε την ανάπτυξη καναδών στρατιωτικών στη δυτική Ουκρανία και τον προσωρινό επαναπατρισμό όλων των καναδών υπαλλήλων της καναδικής πρεσβείας στο Κίεβο η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. NATO – NATO- NATO Άγγλοι και Αμερικανοί φωνάζουν και όλοι οι άλλοι τον κουφό
    κάνουν για ν’αποφύγουν του βορά την
    παγωνιά που τους περιμένει στη γωνιά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.