Συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη και Κ. Μητσοτάκη με E. Macron

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας- Γαλλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), στη Νέα Υόρκη, διεξήχθη κατ’ ιδίαν ανάμεσα στους τρεις ηγέτες.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή είναι το θέμα που κυριαρχεί όλων των συζητήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη. Και σε αυτό το πλαίσιο, στην κοινή συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην περιοχή, συζητήσαμε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε ότι και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των εννιά μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), που θα γίνει στην Πάφο, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω και την παρουσία [στη MED9] του Βασιλιά της Ιορδανίας. Αντιλαμβάνεστε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Από κει και πέρα στις συζητήσεις μας, αντικείμενο συζήτησης ήταν και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και το έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για γαλλική συμμετοχή στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις, κατά την αυριανή προσφώνησή μου στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ θα αναφερθώ συγκεκριμένα στις εξελίξεις στην περιοχή, στον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ρόλο που έχει χαιρετίσει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, αλλά και πολλοί ξένοι ηγέτες, και σε αυτό το πλαίσιο θα απαντήσω και στη σημερινή παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, τόσο για τα περιφερειακά, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.»

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.