Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

0
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α- House Foreign Affairs Committee, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτονται την Ελλάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτή Γκρέγκορι Μικς, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, με φόντο την γενικότερη αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, τονίστηκε η σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της ομιλίας του σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας στο Κογκρέσο, καθώς και της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος και σύμμαχος, πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α- House Foreign Affairs Committee, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη και εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σαφή μηνύματα καταδίκης του αναθεωρητισμού και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους Αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και διαμετακομιστικός κόμβος, με έμφαση στην ενέργεια, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές, στις μεταφορές, στη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός είχε τον εξής διάλογο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που σας ξαναβλέπω τόσο σύντομα, μετά τη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την ευγένεια και τη φιλοξενία που μου επιφυλάξατε όταν με υποδεχτήκατε στο Κογκρέσο. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, αλλά και μια σημαντική στιγμή, πιστεύω, για τη χώρα. Και θεωρώ πως η επίσκεψή σας είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να κατανοήσετε πλήρως τι συμβαίνει εδώ, αλλά και να διαπιστώσετε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, να επαναβεβαιωθεί η στρατηγική της σημασία και η πολύ ισχυρή και διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών μας. Καλώς ήρθατε.

Γκρέγκορι Μικς: Σας ευχαριστώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Και θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την επίσκεψή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες , σε μια κρίσιμη συγκυρία, και για την ομιλία που απευθύνατε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Βρίσκομαι στο Κογκρέσο επί 24 χρόνια. Το μήνυμα που στείλατε την ημέρα εκείνη, στις εποχές που ζούμε και δεδομένης της σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας όσον αφορά στο ζήτημα της δημοκρατίας, η οποία δυστυχώς -εν έτει 2022- αντιμετωπίζει κινδύνους, ήταν εξαιρετικά σημαντικό.

Ευχαριστούμε λοιπόν για την υποδοχή και για το μήνυμά σας προς τα μέλη του Κογκρέσου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω τη σπουδαία δουλειά που ο πρέσβης σας κάνει ήδη στην Ελλάδα. Έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι εδώ χρόνια και ότι έχει προσαρμοστεί πολύ καλά, κάτι που δεν μας εκπλήσσει καθόλου.

Γκρέγκορι Μικς: Από «τεχνικής» άποψης όντως βρίσκεται εδώ επί χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.