
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είστε το πιο σπουδαίο κομμάτι του ελληνισμού» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την διάρκεια της προσφώνησής του στην δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής, 23ης Φεβρουαρίου 2025 στην προξενική κατοικία η γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ιφιγένεια Καναρά,
Στην δεξίωση παρέστησαν εκπρόσωποι και προσωπικότητες της ομογένειας, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Γεραπετρίτη και φωτογραφήθηκαν μαζί του.
Ο κ. Γεραπετρίτης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αφίχθη στη Νέα Υόρκη την Κυριακή προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως Μη Μόνιμο Μέλος, καθώς επίσης και για το ραντεβού που θα έχει την Παρασκευή, 28η Φεβρουαρίου 2025 με το νέο Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio).
Τον κ. Γεραπετρίτη καλωσόρισε η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Ιφιγένεια Καναρά, η οποία αναφέρθηκε στην αποστολή του Γενικού Προξενείου και τόνισε ότι δεν αρκούνται μόνο με την αναβάθμιση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών, αλλά και με την «προώθηση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, σε κάθε τομέα, της έρευνας, της καινοτομίας και του πολιτισμού».
«Εσείς είστε οι πολύτιμοι αρωγοί. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τη βοήθεια όλων εσάς και των Συλλόγων που εκπροσωπείτε», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Καναρά,
«Κάνουμε ωραία δουλειά σε κάθε τομέα. Οι ομογενείς μας βοηθούν πολύ στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε πολλούς τομείς. Για εμένα είναι και το δεξί και το αριστερό μου χέρι στη δουλειά», συμπλήρωσε η κ. Καναρά.

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τους ομογενείς για την υποδοχή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Πρόκειται για την πιο χαρούμενη στιγμή της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ. Βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν κατακτήσει με την αξία τους εξέχουσα θέση στην αμερικανική κοινωνία και αποτελούν παραδείγματα σε όλα τα επίπεδα. Συμπατριώτες που έχουν καταφέρει να αφήσουν το μεγάλο τους αποτύπωμα στις ΗΠΑ στους τομείς των επιστημών, των τεχνών και των επιχειρήσεων. Αποτελούν τη μεγάλη δύναμη του Ελληνισμού».
Αναφερόμενος στους ομογενείς τόνισε ότι αποτελούν ήπια δύναμη (soft power) της διπλωματίας.
«Πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο πολυμέρειας. Όσο πιο πολλά όπλα διαθέτεις, τόσο πιο σημαντικός μπορείς να γίνεις», πρόσθεσε.
