Συμμαχία ομογενών για την αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού και της τουρκικής απειλής

0
Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη όλων των επαγγελματικών φορέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Εγερτήριο δράσης για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα» (Call to Action for the US and Greece) αποκάλεσαν οι ηγέτες του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου της Νέας Υόρκης Μάρκος Δρακωτός και ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας την πρώτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσαν το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Μαρτίου 2020.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ενέργεια που ελήφθη μετά την κήρυξη της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας και στις δύο χώρες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από σαράντα ηγέτες της ομογένειας μεταξύ των οποίων ο πρωτοσύγκελος και ο γενικός νομικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέας Βυθούλκας και Γιώργος Τσουγκαράκης, αντίστοιχα, η πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία ως γνωστόν διεκδικεί το αξίωμα της ομοσπονδιακής βουλευτού και ο καθηγητής και πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (USAID), Δρ. Άντριου Νάτσιος.  

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Ελένη Γκουζούλη, Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Robert Savage, Μαρία Φραντζής, Χρυσάνθη Ζαπάντη – Μελλή, Μάρκος Δρακωτός, Μαρία Πάππα και Κώστας Κέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον συντονισμό της διάσκεψης ανέλαβε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δικηγόρος Μάρκος Δρακωτός, ο οποίος επεσήμανε ότι η τηλεδιάσκεψη έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας, η οποία θα συντονίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την παροχή βοήθειας στους έχοντες ανάγκη στην ομογένεια και στη γενέτειρα, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στον ρόλο της συμμαχίας επεσήμανε ότι θα εκπέμπει άμπερ αλέρτ (amber alert) και θα ενεργοποιεί τις αστείρευτες δυνάμεις της ομογένειας.  

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέας Βυθούλκας ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη το Επιμελητήριο και τον Ιατρικό Σύλλογο καθώς επίσης και τους προέδρους Μάρκο Δρακωτό και Δρ. Παναγιώτη Μανώλα, αντίστοιχα, για την προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας γραμμής άμυνας για να μην επιτρέψουμε την πανδημία του κορωνοϊού να μεταλλαχτεί σε κοινωνική και οικονομική πανδημία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν 26 νεκρούς και ότι πρέπει να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα «μένουμε σπίτι».

Ο Δρ. Κούτρας πρότεινε την δημιουργία μικρών κέντρων διανομής προστατευτικών μασκών, γαντιών και απολυμαντικών, καθώς επίσης και ενός δικτύου εθελοντών που να διανέμουν τρόφιμα και φάρμακα στους ηλικιωμένους και προθυμοποιήθηκε να διαφημίσει αυτά τα κέντρα μέσω του καταλόγου επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την θεραπεία του κορωνοϊού και στο γεγονός ότι πολλά μέλη της κοινότητας έχουν πρόσβαση σε όσα στο αύριο θα συμβάλλουν στην σωτηρία τη υγείας και της οικονομίας και τους προέτρεψε να τα κεφαλαιοποιήσουν και για το καλό της Ελλάδας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της τουρκικής απειλής και των προσπαθειών αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστών.  

«Όπως αντιλαμβάνεστε η διπλή πρόκληση είναι πάρα πολύ απαιτητική και χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε», κατέληξε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Νικόλ Μαλλιωτάκη αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι χειρότερα επλήγησαν οι πέντε κομητείες της Νέας Υόρκης καθώς επίσης οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες και οι νοσηλευτές.

Αναφερόμενη στη γενέτειρα επεσήμανε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία και την τουρκική απειλή.

Ο Δρ. Άντριου Νάτσιος αναφέρθηκε στην πανδημία και τόνισε ότι στην παρούσα φάση προέχουν οι εξετάσεις και ότι βρισκόμαστε τρεις μήνες μακριά από το εμβόλιο και τα φάρμακα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Πίτερ Πούλος αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε οργανισμός και στη γενέτειρα και τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να συμβάλλουν οι Ελληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν στα καράβια και στις αποθήκες έξτρα αναλώσιμα υγειoνομικά υλικά.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των ηγετών των ομογενειακών φορέων και τόνισε ότι έγινε μια καλά αρχή, ότι ουδείς δε δικαιούται τα εύσημα και ότι όλοι ανήκουν στο εμείς, που έλεγε και ο Μακρυγιάννης.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ιατρικής κοινότητας επεσήμανε ότι πέραν της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μείωση του φόβου που συνοδεύει τα δρακόντεια μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ο Δρ. Μανώλας επεσήμανε ότι πέραν του κορωνοϊού αντιμετωπίζουμε μια εξίσου μεγάλη κρίση η οποία σχετίζεται με την αντιμετώπιση των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κλείσει για την αντιμετώπιση μόνο των ασθενών με κορωνοϊό.

Ανέφερε ότι πολλά ιδιωτικά ιατρεία έχουν κλείσει και λόγω των περιοριστικών μέτρων ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η τηλεϊατρική και ότι πρέπει τουλάχιστον όσο επικρατεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να απαγορευτούν οι μηνύσεις για ιατρικά λάθη.

Οι ομογενείς γιατροί, όπως επεσήμανε οι Δρ. Μανώλας, είναι στην διάθεση των ομογενών και κυρίως εκείνων που δεν ομιλούν ελληνικά, είτε δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, είτε είναι παράνομοι μετανάστες.

«Μην επισκεφθείτε τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εάν δεν είναι άκρως απαραίτητο», επεσήμανε ο Δρ. Μανώλας.

Ο φαρμακοποιός Νικόλαος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις ελλείψεις στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον κορωνοϊό και άλλα φάρμακα και τόνισε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συνταγογράφηση, διότι πολλά ιατρεία έχουν ήδη κλείσει και οι ασθενείς δε μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους.

Η Άντζυ Ντούρου και η Στέιση Μπλιάγκου αναφέρθηκαν στο έργο και στις υπηρεσίες που παρέχει η HANAK και τα γεύματα στους ηλικιωμένους.

Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης εξέφρασε την ετοιμότητα των μελών του οργανισμού να συνδράμουν σε όποια πρωτοβουλία αναληφθεί.

Ο Φίλιππας Βογιατζόγλου μιλώντας εκ μέρους του Ιδρύματος Ελληνικής Αλληλεγγύης επεσήμανε ότι ο οργανισμός συνεχίζει την παροχή βοήθειας σε οικογένειες της γενέτειρας που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Ο Κλέι Μέιτλαντ, μιλώντας εκ μέρους της International Registries LLC αναφέρθηκε στη ετοιμότητα των εφοπλιστών να αναλάβουν την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον προορισμό της.

Ο πρόεδρος του GAEPIS και διευθυντής του Cosmos – FM, Στέλιος Τακετζής, συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας και τόνισε την αναγκαιότητα προσδιορισμού ξεκάθαρων και ρεαλιστικών στόχων και παρομοίασε την έλλειψη στόχων ως ένα καράβι μεσοπέλαγα χωρίς πυξίδα.

Η Γιάννα Νταρίλη, διευθύνουσα σύμβουλος του «New Greek TV» εξέφρασε την ετοιμότητα να προσβάλει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της νεοσύστατης συμμαχίας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.