ΧΙΟΣ. Το πρωί της Κυριακής, 4ης Σεπτεμβρίου 2022, στο κέντρο της Καλλιμασιάς υπήρχε το αδιαχώρητο, καθώς οι ομογενείς που αυτές τις ημέρες βρίσκονται με διακοπές στην Χίο κατευθύνονταν προς τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προκειμένου να προϋπαντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και να παρακολουθήσουν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των Χίων Οικουμενικών Πατριαρχών Ιωακείμ Β’ (1860-1863 και 1873-1878) και Ιωακείμ Δ’ (1884-1886) που έλκουν την καταγωγή τους από τη Χίο.
Μεταξύ αυτών και τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο αντιπεριφερειάρχης και συνάμα πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στους άρρηκτους και ιστορικούς δεσμούς της Χίου τόσο με την Κωνσταντινούπολη όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο λέγοντας ότι αυτοί επιβεβαιώνονται μέσα από εκκλησιαστικές προσωπικότητες του παρελθόντος που προσέφεραν τα μέγιστα στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.
Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσφορά του αειμνήστου Μητροπολίτη Πιτσβούργου, κ. Μάξιμου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιμασιά και αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην καταγωγή του από το Βίκυ της Χίου και στα επιτεύγματα των ομογενών της Αμερικής σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Εκκλησίας και των κοινοτήτων.
Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, εξέπληξε το ακροατήριο με την προσφώνησή του και έδωσε την δυνατότητα στον γράφοντα και σε άλλους ομογενείς την δυνατότητα να διδαχτούν πολλά για την μακραίωνη ιστορία του τόπου του.
Στην συνέχεια δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μία εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητή, δώρα από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ενώ προσέφερε και μία ανθοδέσμη στην μητέρα του Αρχιεπισκόπου, Νάντια Λαμπρυανίδη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προσέφερε στον π. Γεώργιο το μετάλλιο της Αρχιεπισκοπής για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, λέγοντας ότι με κάθε τρόπο θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ελληνισμό αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ομιλία του π. Γεωργίου Κωνσταντίνου
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής υπέρτιμε και έξαρχε Ωκεανών, Ατλαντικού τε και Ειρηνικού, κ. Ελπιδοφόρε, ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό για την ευλογητή επίσκεψή Σας στην ενορία και κοινότητά μας, την Καλλιμασιά της Χίου.
Δεν πάσχουμε από προγονοπληξία, αλλά και να θέλει κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη μεγάλη χορεία των σημαντικών προσωπικοτήτων που ξεκίνησαν από δω και επηρέασαν ευρύτερα τη ζωή της Χίου και της Ελλάδας. Όπως οι σήμερα τιμώμενοι δια της σεπτής παρουσίας Σας αοίδιμοι Οικουμενικοί Πατριάρχες Ιωακείμ Β΄ και Ιωακείμ Δ’ και ο μακαριστός Μητροπολίτης Πίττσμπουργκ Μάξιμος Αγιωργούσης.
Ο οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Περρίκος, ο εμπνευστής, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ιατρός Γεώργιος Σταγκούλης, ο πρώτος διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κεφάλας, ο Ολυμπιονίκης Νίκος Σύλλας, ο ψυχίατρος Γεώργιος Ζηλανάκης, ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Κρεατσάς από τους πρωτεργάτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χαρτουλάρης, ο ποιητής Χρυσόστομος Γανιάρης, ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης, και τόσοι άλλοι.
Η Καλλιμασιά δικαίως ονομάζεται δασκαλοχώρι, έχοντας αναδείξει δεκάδες κληρικούς αλλά και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει μια μακρόχρονη παράδοση στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Όταν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν στη Χίο Σχολεία μετρημένα στα δάχτυλα, η Καλλιμασιά είχε το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο και κατόπιν το Αρρεναγωγείο.
Οι μεγάλοι Καλλιμασιώτες ευεργέτες Πατριάρχες του Γένους Ιωακείμ Β’ και Ιωακείμ Δ’, φρόντισαν γι’ αυτό. Τα ονόματά τους κοσμούν πρώτα την στήλη των μεγάλων ευεργετών του Δημοτικού μας Σχολείου, το οποίο προς τιμήν τους έλαβε την ονομασία Ιωακείμιο.
Και η τοπική εκκλησία δια του Ιδρύματος Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, έχει αναλάβει την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης των Πατριαρχών μας και της επιθυμίας τους για προτεραιότητα στην Παιδεία του Γένους, καθώς και το δύσκολο και επίπονο έργο της συντήρησης και ανακαίνισης του επιβλητικού Ταφικού Μνημείου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Δ’, το οποίο αποτελεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και έργο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, έργο του αείμνηστου Γεωργίου Μπονάνου και στο οποίο τέλεσε Τρισάγιο εις μνήμην των Προκατόχων Του, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά τις ευλογημένες επισκέψεις του εις Χίον, το 1997 και το 2015.
Αλλά και το σήμερα της δημοτικής μας κοινότητας μαρτυρεί μια συνέχεια σε όλους τους τομείς της ζωής. Σε μια μεγάλη έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός! Ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Ιωακείμειο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Το Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο στεγάζει τις δραστηριότητές του το Πολιτιστικό Σωματείο “Πρόοδος” με τα δεκάδες πολιτιστικά εργαστήρια, σωστό εργοτάξιο πολιτισμού. Το Γήπεδο “Νίκος Σύλλας”, με μεγάλη αθλητική δραστηριότητα με κύρια παρουσία τον Αθλητικό Σύλλογο “Όμηρο”. Το Λαογραφικό Μουσείο, από τα καλύτερα του είδους του, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Φαρμακευτικής, όλα με την αγάπη και τον κόπο ανθρώπων που λατρεύουν τον τόπο, στον οποίο ζουν, εργάζονται και δημιουργούν!
Με μια ζωντανή ενορία, που ζει την Ορθοδοξία μέσα από τη Θεία Λατρεία και την τήρηση των Παραδόσεων, στα μεγάλα λατρευτικά της κέντρα, τον επιβλητικό Ενοριακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Μοναστήρι της Παναγίας Πλακιδιώτισσας, τον Άγιο Αιμιλιανό, τα δεκάδες παρεκκλήσια, τα ενοριακά ιδρύματα και συμβούλια. Το Ίδρυμα “Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής”, το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο. Τους δεκάδες εθελοντές αιμοδότες που συγκροτούν την Τράπεζα Αίματος της Ενορίας. Τον Σκακιστικό Όμιλο Παναγίας Καλλιμασιάς. Το Ίδρυμα Ζηλανάκη. Τους δεκάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες της Εθελοντικής Ομάδας “Κώστας Περρίκος”. Τους Συλλόγους των Γονέων των μαθητών όλων των Σχολείων μας.
Η Καλλιμασιά με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, που συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική οικονομία με τις γενιές των ναυτικών της, όλων των βαθμών και ειδικοτήτων. Η Καλλιμασιά ένα από τα μεγαλύτερα μαστιχοχώρια, με τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Καλλιμασιάς και τον Κόμβο εμπειρίας Μαστίχας που θα φέρει το όνομα του ιατρού Γεωργίου Σταγκούλη, που εδρεύει στην Καλλιμασιά και αποτελείται από το νεόδμητο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας και την Mediterra – Mastihashop, που ασχολούνται αποκλειστικά με τον θησαυρό της Χίου, το ευλογημένο δάκρυ του Αγίου Ισιδώρου, την μαστίχα της Χίου, που αποτελεί και ένα από τα συστατικά του Αγίου Μύρου.
Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της εν γένει πνευματικής κρίσης, η Καλλιμασιά αντιστέκεται με την εργασία της, την πολύπλευρη προσφορά της, τη δράση και παρουσία των παιδιών της μέσα και έξω από αυτήν, αφού υπάρχει άλλη μια Καλλιμασιά, που ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με κύριους εκφραστές τον Σύλλογο Καλλιμασιωτών Χίου-Αττικής και την Αλληλοβοηθητική Αδελφότητα ‘Άγιος Αιμιλιανός” των Καλλιμασιωτών Αμερικής.
Σεβασμιώτατε, μένουμε πάντοτε προσηλωμένοι προς το Σεπτόν Κέντρον της Ορθοδοξίας μας, την εσταυρωμένη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, εκεί όπου αναπαύεται ο αοίδιμος πρόγονός μας, Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Β΄ στο Κοιμητήριο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλίου, αλλά και προς το πρόσωπο του επί τριάκοντα έτη αρχιθύτου της Μητέρας Εκκλησίας, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Σεβασμιώτατε δεχθείτε ως αντίδωρον ευχαριστίας για την ευλογημένη επίσκεψή Σας, την Εικόνα του ιδιαίτερα τιμωμένου στην Καλλιμασιά, εν αγίοις πατρός ημών Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου του Ομολογητού.
Δεχθείτε επίσης τα πλέον αντιπροσωπευτικά προϊόντα, παράγωγα της ευλογημένης μαστίχας Χίου, ευγενική χορηγία της Mediterra – Mastihashop, τα οποία θα λάβει και σύμπασα η συνοδεία σας.
Σεβασμιώτατε να μας θυμάστε στις προσευχές σας.