Συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην τελετή της επίσημης ονομασίας του kalamata Place στη Μελβούρνη.
Το έναυσμα δόθηκε από τον πρόεδρο της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας «Ο Παπαφλέσσας¨, Σταύρο Γκότση, όταν αναφερόμενος στην προσφορά των Ελλήνων μεταναστών της πρώτης γενιάς δεν άντεξε, βούρκωσε και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνεχίσει την ομιλία του.
Μαζί του όμως συγκινήθηκαν και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.
Για την ιστορική σημασία της ονομασίας του Kalamata Place Thornbury της Μελβούρνης (δίπλα από το οίκημα της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας «Ο Παπαφλέσσας» μίλησαν όλοι οι επίσημοι. Και ήταν πολλοί!
Μεταξύ άλλων μίλησε η υφυπουργός σε θέματα Υγείας και Ηλικιωμένων και βουλευτής της περιοχής Ged Kearney, η πολιτειακή γερουσιαστής Sheena Watt που είναι και Αβοριγίνας στην καταγωγή, ο ομογενής Εργατικός γερουσιαστής Λι Ταρλάμης, δήμαρχος του Darebin Lina Messina, η δημοτική σύμβουλος Emily Dimitriadis και η τοπική βουλευτής Kat Theophanous η οποία μάλιστα ανακοίνωσε πως η πολιτειακή κυβέρνηση θα δώσει 20.000 δολάρια στην Παμμεσηνιακή Αδελφότητα για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της.
Χρέη τελετάρχη έκανε ο πρώην πολιτειακός υπουργός Γιάννης Πανταζόπουλος ενώ ο Επίσκοπος Κερασούντος Ευμένιος τέλεσε αγιασμό
Στην τελετή της επίσημης ονομασίας παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Κύριος ομιλητής ήταν, φυσικά, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς της πόλης του με την Αυστραλία αλλά και στα πλεονεκτήματα που έχει η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Ο ίδιος ο δήμαρχος μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» αλλά και σε σχετική ανάρτηση που έκανε, υπογράμμισε:
«Η τελετή των εγκαινίων του δρόμου της Μελβούρνης που είναι αφιερωμένος στην Καλαμάτα μας, το Kalamata Place, η τελετή Μνήμης για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου στο αυστραλοελληνικό μνημείο και η παρουσία στη σπουδαία γιορτή των ομογενών μας, Αntipodes Festival κυριάρχησαν στη δεύτερη μου ημέρα στη Μελβούρνη.
Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη. Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες της Αυστραλίας για την αγάπη τους προς την Καλαμάτα και την Ελλάδα. Αγάπη που αποδεικνύουν με πράξεις!
Εκ μέρους όλων των Καλαματιανών, ευχαριστώ θερμά τόσο τους ομογενείς όσο και τις πολιτειακές αρχές της Μελβούρνης για τη μεγάλη τιμή που έκαναν στην πόλη μας να αφιερώσουν μια οδό στην Καλαμάτα, το Kalamata Place.
Η δεύτερη ημέρα μου στη Μελβούρνη ολοκληρώθηκε με τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης για την Πατρίδα και την Καλαμάτα μας από τους Έλληνες της Αυστραλίας να κυριαρχούν και να με ακολουθούν σε κάθε μου βήμα.
H αγκαλιά της Καλαμάτας θα είναι πάντα ανοιχτή για Έλληνες και Αυστραλούς μέσα από τις συνεργασίες που θα χτιστούν σε πολλά επίπεδα και τομείς».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας την Κυριακή μεταβαίνει στην Αδελαίδα όπου έχει το ακόλουθο πρόγραμμα:
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου
Ο δήμαρχος θα επισκεφτεί το Δημαρχείο της αδελφοποιημένης με την Καλαμάτας πόλης του West Torrens και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Michael Coxon και τους ελληνικούς συλλόγους της Αδελαΐδας, θα απευθύνει χαιρετισμό, θα γίνει ανταλλαγή δώρων και θα παρακαθίσει σε γεύμα.
Πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, ο δήμαρχος Καλαμάτας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παρασκευάς Σωτηρόπουλος.
Την Παρασκευή ο κ. Βασιλόπουλος έγινε δεκτός από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Σ. Κακαβελάκη. Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών αφορούσε τον τουρισμό, την πανδημία, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τη Ομογένεια, καθώς και την επιτυχία της Καλαμάτας με τη συμμετοχή της στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.
Επίσης, υπήρξε εκτενής συζήτηση για την Καλαμάτα και τις επιλογές συνεργασίας με την πόλη της Μελβούρνης. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων “Παπαφλέσσας” (πρόεδρος Σταύρος Γκότσης) και Κοινωνία Καλαμάτας 23η Μαρτίου (πρόεδρος Σαμ Βλάχος) αλλά και ο Πίτερ Σωτηρόπουλος, μέλος του Μεσσηνιακού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας.
Η επόμενη επίσκεψη του Δημάρχου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας Βικτώριας, στη Μελβούρνη, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε και με τον Μεσσήνιο, πρώην Υπουργό Τουρισμού Γιάννη Πανταζόπουλο.
Την ξενάγηση έκανε ο Λι Ταρλάμις, μέλος της Βουλής, επικεφαλής και εκπρόσωπος των Ελληνοαυστραλών στην Βουλή της Βικτώρια. Τον κ. Βασιλόπουλο συνόδευαν οι Πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων της Ομογένειας, ενώ στην αντιπροσωπεία προστέθηκε και η Πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ένωσης Ελληνοαυστραλών του Σίδνεϋ Ιουλία Γεωργοπούλου – Τσαρίδη, η οποία έφτασε στη Μελβούρνη αποκλειστικά για την επίσκεψη του Δημάρχου Καλαμάτας.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, εντός της Βουλής παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Δημάρχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του χώρου του Κοινοβουλίου υπάρχει ένα δέντρο Ελιάς που πλαισιώνεται με αναμνηστική πλάκα των Πεσόντων Ελλήνων και την Φιλία των δύο λαών στους κοινούς πολέμους για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.
Κατά τους χαιρετισμούς στο Κοινοβούλιο έγιναν εκτενείς αναφορές για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων. Επίσης, έγινε εκτενέστατη συζήτηση για τη Μάχη της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941), για μία νέα αναμνηστική πλάκα που θα τοποθετηθεί στην πόλη και για το πως θα γίνει ακόμα γνωστότερη η τελετή σε Αυστραλούς και Καλαματιανούς. Οι Αυστραλοί δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον Δήμαρχο Καλαμάτας για την αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, της εκδήλωσης μνήμης της Μάχης που οργανώνει ο Δήμος κάθε χρόνο.
Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου της Πολιτείας ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο, καθώς και επίσκεψη σε ελληνικές επιχειρήσεις σε μια από τις πιο ελληνικές περιοχές, το Oakleigh.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο προς τιμήν του Δημάρχου Καλαμάτας, που παρατέθηκε από τους Συλλόγους της Ομογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση μετέβησαν στην Μελβούρνη, αντιπροσωπείες Μεσσηνίων και Καλαματιανών από την Αδελαΐδα και το Σίδνεϊ.
Πηγή: https://neoskosmos.com/