ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Με την σκέψη στραμμένη στην Ιερά Μονή της Σουμελά στην Τραπεζούντα, στους πρωτεργάτες ιδρύματος αλλά και όλους όσους έβαλαν τον σπόρο για την δημιουργία μιας νέας Μονής στο νέο κόσμο, οι Πόντιοι στην Αμερική τίμησαν την προστάτιδά τους Παναγία Σουμελά και για πρώτη φορά άκουσαν τον θείο λόγο από έναν Επίσκοπο του Οικουμενικού Θρόνου τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα, που χωρίς να μασήσει τα λόγια του μίλησε με ποντιακή λαλιά και έδωσε δύναμη στην φλόγα που σιγοκαίει στις καρδιές τους.

Ήταν μια από τις πιο λαμπρές και πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις κάτω φυσικά από τις δύσκολες συνθήκες του κορωνοϊού και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το διήμερο των εκδηλώσεων γνώρισε επιτυχία.

Η υποδοχή του ιεράρχη, το απόγευμα του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις της Μονής στο Γουέστ Μίλφορντ είχε την δική της ευχάριστη νότα.

Ένας 10χρονος ο Σωκράτης Σαρίδης, από το Αλμπανι της Νέας Υόρκης, πρόσφερε ένα μικρό μπουκέτο με λουλούδια στον Επίσκοπο Αθηναγόρα κι εκείνος με την σειρά του δέχθηκε να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία.

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας μίλησε στην διάρκεια του Εσπερινού στην καρδιά των Ποντίων και χρησιμοποίησε ποντιακή λαλιά. Στην φωτογραφία διακρίνεται και ο Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κότρος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Την ίδια στιγμή κανείς από όσους ήταν παρόντες στην υποδοχή, δεν γνώριζε την ιστορία, που μας εκμυστηρεύτηκε λίγο αργότερα ο πατέρας του Σωκράτη κ. Δημήτρης.

Πριν από περίπου 4 χρόνια, ο μικρός Σωκράτης είχε επισκεφθεί και πάλι με τους γονείς του την Παναγία Σουμελά και καθώς έτρωγε με την οικογένειά του, ένα κομμάτι κρέας έκλεισε τον οισοφάγο και ο Σωκράτης σταμάτησε προς στιγμή να αναπνέει. Με την επέμβαση των πιο ψύχραιμων προσκυνητών, ευτυχώς η αναπνοή του επανήλθε σύντομα και ο Σωκράτης συνέχισε να παίζει ανέμελα, στο γύρω χώρο.

Από τότε οι γονείς τους έκαναν ένα τάμα, να βρίσκονται κάθε χρόνο στην Παναγία Σουμελά, ευχαριστώντας την για την διάσωση του γιού τους.

Ήταν μια μικρή προσωπική ιστορία, από αυτές που κουβαλούν μαζί τους, κάθε χρόνο, όλοι όσοι επισκέπτονται την Παναγία Σουμελά.

Όμως μια ιστορία προσφύγων, είχε να μεταφέρει στους πιστούς και ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, στην διάρκεια του Εσπερινού το βράδυ του Σαββάτου, με τρόπο που συγκίνησε τους επισκέπτες της Μονής.

Ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης έστειλε μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας για την σύντομη υλοποίηση των επόμενων στόχων του Ιδρύματος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Σήμερα, υπογράμμισε ο Επίσκοπος, το γένος των Ρωμιών πανηγυρίζει την Παναγία μητέρα του. Η γη του Πόντου, συμπλήρωσε, και πάλι ανασταίνεται. Γιατί ο Πατριάρχης του Γένους πήγε στην Παναγία Σουμελά για να λειτουργήσει. «Στην Γη του Πόντου, θα ηχήσει πάλι ο ήχος της Αναστάσεως. Γιατί μπορεί, οι Πατρίδες να χάθηκαν, φυσικά, αλλά η πατρίδα της καρδιάς δεν χάνεται ποτέ. Η Ρωμανία είναι μέσα στο αίμα μας». Και συνέχισε ο κ. Αθηναγόρας: «Η Πατρίδα είναι ασίν καρδίαν, η Ρωμανία είναι ασίν καρδίαν, ο Πόντος είναι ασίν καρδίαν».

«Αυτό», συνέχισε «που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας, έφεραν μαζί τους την πίστη στην Παναγία μας, την πίστη του στον Χριστό. Την αγάπη για την ορθόδοξη Εκκλησία την αγάπη για τα ήθη και τα έθιμά μας. Έφεραν την Πατρίδα, όχι ως τόπο αλλά ως τρόπο ζωής. Πολλοί από αυτούς δεν έφεραν καν την γλώσσα τους, δεν ήξεραν να μιλήσουν ελληνικά, ρωμέικα, ποντιακά, είχαν αλλαξοφωνήσει, αλλά έφεραν μαζί τους τον Πόντο».

Σε όλους εμάς, επεσήμανε ο Επίσκοπος, που γεννηθήκαμε στην ξενιτιά, πήραμε από το γάλα της μάνας, την αγάπη για την πίστη, την αγάπη για την πατρίδα, την αγάπη για τον Πόντο. «Κι ακόμη, όσο κι αν μας κατατρέξουν ξέρουμε ποιοι είμαστε, ξέρουμε που βαδίζουμε και ξέρουμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να είμαστε πάντοτε δυνατοί».

Το γλέντι του Σαββάτου πυροδότησαν ο Γραβριήλ Καραμανλίδης στο τραγούδι και ο Βαγγέλης Πονήρης στην λύρα. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αισθάνομαι, είπε ο Επίσκοπος Αθηναγόρας, ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος που είμαι κοντά σας. Να γιορτάσουμε μαζί την Παναγία Σουμελά.

Ο κ. Αθηναγόρας ανέφερε με συγκίνηση και την εμπειρία του από την συνεργασία του με τον ποντιακό σύλλογο της Φρανκφούρτης «να στήσουμε εκεί μια ποντιακή πατρίδα». «Χτίσαμε δίπλα από το ναό του Προφήτη Ηλία, ένα μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Σουμελά. Από την Ελλάδα μια γραία Ποντία έφερε στην αγκαλιά της την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και την βάλαμε στο εκκλησάκι και εκεί αισθανόμασταν ότι ο Πόντος συνέχισε να ζει».

«Εδώ έχουμε την δική μας Παναγία και ο Πόντος ζει εδώ στην Αμερική».

Στον Εσπερινό συμμετείχαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κότρος, ο διάκονος Θεόφιλος και στο αναλόγιο οι ιεροψάλτες Αντώνης Αποστολίδης και Σταύρος Αντωνίου.

Μήνυμα σύμπνοιας και δημιουργίας

Μετά τον εσπερινό του Σαββάτου, ακολούθησε ένα νηστίσιμο δείπνο, προς τιμή του Επισκόπου και με συγκίνηση τόσο εκείνος όσο και όλοι οι προσκυνητές παρακολούθησαν ένα σύντομο αλλά γνήσιο ποντιακό γλέντι, με λύρα και τραγούδι.

Απευθυνόμενος στους προσκυνητές ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη αγορά παρακείμενου οικοπέδου, 2,5 εκρών σε έκταση, που καθιστά πλέον το ίδρυμα ως κάτοχο 10 εκρών.

Αυτή, η τελευταία αγορά, φέρνει έναν άλλο αέρα δημιουργίας στο ίδρυμα και όπως εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης, κάτω από την μικρή τέντα που στήθηκε φέτος για τους προσκυνητές, έχουν ήδη κατατεθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία τα σχέδια για μόνιμη στέγη.

Έχουμε, κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης, μεγάλα όνειρα και θέλουμε να σας έχουμε όλους εσάς δίπλα μας. Ειδικά τώρα με την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος αναγνώρισε το ιερό ίδρυμα ως παναμερικανικό ίδρυμα.  Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Ο κ. Βασιλειάδης κατέληξε λέγοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα σύμπνοιας.

Και στην διάρκεια του δείπνου, ο Επίσκοπος Αθηναγόρας εκλήθη από τον Πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος, να προσφέρει το λόγο και τότε συγκινημένος αναφέρθηκε στην καταγωγή του.

«Πόντιος», είπε, είμαι επειδή μεγάλωσα στην Γερμανία και συνεργάστηκα με ποντιακούς συλλόγους.

Κατάγομαι από ένα άλλο κομμάτι του Ελληνισμού, άγνωστο δυστυχώς, άγνωστο γιατί τουρκοφώνησε, οι Έλληνες οι Γκαγκαβούσηδες. Ένα πολύ μικρό κομμάτι.

«Οι προγονοί μας προτίμησαν να κρατήσουν την θρησκεία τους και παρέδωσαν την γλώσσα τους. Ο Παππούς μου και η γιαγιά μου δεν ήξεραν λέξη ελληνικά, μιλούσαν μόνο τουρκικά, αλλά ήξεραν ότι ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Και μετέδωσαν σε όλους εμάς την αγάπη για την Εκκλησία και την αγάπη για την Ελλάδα».

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν ο Γαβριήλ Καραμανλίδης και στην λύρα Βαγγέλης Πονήρης. Και παρόλο που το Ιερό ίδρυμα προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα της συμμετοχής, εκείνοι αρνήθηκαν ευγενικά, δωρίζοντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό πίσω στο ίδρυμα.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.