Σε νέα εποχή το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών

2
Στιγμιότυπο από την διάλεξη του Γιώργου Ράδου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της 30ής Μαρτίου 2023 σε παρακείμενο κτίριο προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης. Κι αυτό λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Η περίοδος που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα ήταν μια από τις πιο δύσκολες και συνάμα πιο ενδιαφέρουσες περιόδους για το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών και την ίδια την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, διότι έπρεπε να προβούν στην πρώτη ριζική ανακαίνιση τρεις περίπου δεκαετίες μετά την αγορά του ακινήτου στην διεύθυνση 149-14 14th Ave, Whitestone NY, 11357.

Οι εργασίες για την ανακαίνιση προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς και εισερχόμενος το βράδυ της Παρασκευής, 9ης Φεβρουαρίου 2024 δεν πίστευα στα μάτια μου. Το Κέντρο έχει αλλάξει ριζικά όψη και χωρίς την παραμικρή υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι οι αίθουσές τους είναι από τις πιο σύγχρονες που κατέχουν εθνικοτοπικοί φορείς της Νέας Υόρκης και το πιο σημαντικό καθιστούν ακόμη πιο επιβλητική την Βιβλιοθήκη «Ηλίας Νεοφυτίδης» και αναδεικνύουν τα εκθέματα που σχετίζονται με την Μακεδονία και την ίδια την ιστορία του Κέντρου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών Μιχάλης Στρατής, αριστερά και ο Γιώργος Ράδος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εργασίες στους δύο ορόφους έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι εργασίες στο υπόγειο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις βελτιωθεί και καιρός θα ξεκινήσουν την ανακαίνιση του εξωτερικού χώρου και βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων το Κέντρο θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα στην καρδιά του Γουάιτστόουν.

Το Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής  από την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού και το Πνευματικό Κέντρο των Καστοριέων  και μάλιστα αποτελεί το ένα άκρο της «πυροστιάς» που δημιουργήθηκε προ τριών περίπου δεκαετιών. Αυτά τα τρία ιδρύματα σε συνδυασμό με τα ομογενειακά καταστήματα, το φαρμακείο και τα εστιατόρια δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Ελλάδας του Γουάιτστόουν.

Το βράδυ της Παρασκευής το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ένωση διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Γιώργο Ράδο.

Ο εισηγητής Γιώργος Ράδος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η διάλεξη με θέμα «Ελευθέριος Βενιζέλος – Νέος Περικλής ή Νέος Αλκιβιάδης»  εντάσσονταν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Πάνος Πολιτίδης, η διευθύντρια της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας, Δήμητρα Βαρσάμη, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Θεόδωρος Μοσχοκάρφης, η πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα» Ελένη Χαντζή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωσταραζινών Αναστάσιος Καραγκούνης, ο πρώην πρόεδρος και νυν ταμίας της Παμμακεδονικής Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης.

Παρέστη επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης, Νίκος Καστρινάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την ηγεσία των Φίλων του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος και ο οποίος εξέφρασε με παρρησία της απόψεις του σχετικά με τον τίτλο και το περιεχόμενο της διάλεξης.

Μετά το πέρας τις εισήγησης ο κ. Ράδος απάντησε στις ερωτήσεις του ακροατηρίου, οι οποίες σε συνδυασμό με τις απαντήσεις και τις παρεμβάσεις ήρθαν να αναδείξουν τον ρόλο και το μεγαλείο της εθνικής προσφοράς του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.  

Δεξιά διακρίνονται ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Πάνος Πολιτίδης και ο πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών Μιχάλης Στρατής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την διάλεξη του Γιώργου Ράδοθ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αίθουσα Ελπίδας και Δημητρίου Βοζιρικίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πολούσια και πλήρως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, η οποία φέρει το όνομα του Ηλία Νεοφυτίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Χαλκογραφία με τον Μέγα Αλέξανδρο ως κυνηγό λιονταριών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.