ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ομογενείς και άλλοι εστιάτορες, μικροπωλητές και καταστηματάρχες στην Τάιμς Σκουέαρ, στην Πλατεία Ροκφέλερ και σε άλλες γειτονιές του Κεντρικού Μανχάταν με τους οποίους συνομιλήσαμε το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Ιουλίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Δήμος της Νέας Υόρκης είχε προ καιρού εισέλθει στην 4η φάση του ανοίγματος της οικονομίας οι «Αναμνήσεις» περιόδευσαν στους ίδιους χώρους όπου έκαναν και το πρώτο οδοιπορικό μετά τον εγκλεισμό.

Στο Νότιο και στο Ανατολικό Μανχάταν η κίνηση τόσο στα εστιατόρια, όσο και στα καταστήματα ήταν καλύτερη από το κεντρικό Μανχάταν, διότι οι περιοχές αυτές είναι κατοικημένες.

Το Κεντρικό Μανχάταν σε εκπλήσσει με την πρωτοφανή καθαριότητα. Τα πεζοδρόμια έχουν ήδη καθαριστεί και όλα δείχνουν ότι όλοι αναμένουν με λαχτάρα να ανοίξουν τα αεροδρόμια και να υποδεχτούν και πάλι τους τουρίστες.

Η κίνηση τόσο με το αυτοκίνητο, όσο και πεζοί ήταν άνετη και δεν χρειαζόταν να αναμένεις στα φανάρια. H κίνηση των οχημάτων ήταν αραιή, στις διαβάσεις πεζών και στα πεζοδρόμια δεν υπήρχαν περαστικοί και η πόλη είχε στην κυριολεξία χάσει την αίγλη της και τον ρυθμό της.

Στην Πλατεία Ροκφέλερ, όπου το χειμώνα στήνεται το φημισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και οποιαδήποτε στιγμή κι αν περάσεις υπάρχει συνωστισμός χθες το μεσημέρι και το απόγευμα δεν υπήρχε κίνηση. Στην είσοδο υπήρχαν δύο υπάλληλοι οι οποίοι δώριζαν λουλούδια στους περαστικούς, αλλά ουδείς είχε την διάθεση να μπει στον κόπο να τα παραλάβει.

Στους δρόμους πέριξ του Radio City Music Hall παλαιότερα υπήρχαν δεκάδες μικροπωλητές, καντίνες και πλανόδιοι πωλητές, ενώ χτες σε όλη την περιοχή από το Ροκφέλερ Πλάζα μέχρι και την Τάιμς Σκουεάρ συναντήσαμε έξι καντίνες φαγητού μεταξύ των οποίος και του ομογενή Γερασίμου Μαραβελάκη.

Σε πρώτο πλάνο ο ομογενής Γεράσιμος Μαραβελάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την κίνηση ο κ. Μαραβελάκης επεσήμανε ότι τους δύο πρώτους μήνες δεν βγήκαμε καθόλου για δουλειά.

«Τον Μάη που βγήκαμε οι πωλήσεις ήταν μόνο 10%, τον Ιούνιο παρουσίασαν μια σχετική βελτίωση ενώ τον Ιούλιο κυμαίνονται ανάλογα με την ημέρα μεταξύ 20% και 30%», επεσήμανε.

Τα καταστήματα με είδη δώρων είχαν βγάλει ως συνήθως στο πεζοδρόμιο την πραμάτειά τους και τις πινακίδες για εκπτώσεις 50% έως και 80%, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ελαχίστων περαστικών.

Ένας από τους καταστηματάρχες επεσήμανε ότι ζουν πρωτόγνωρες στιγμές και ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της ημέρας.

Η καντίνα του ομογενή Γερασίμου Μαραβελάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα ξενοδοχεία της περιοχής ήταν κλεισμένα και καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα είναι δυσοίωνα διότι οι κρατήσεις για όλον τον Σεπτέμβριο είναι χαμηλές της τάξεως των 10 % έως και των 15 %.

Αρκετά εστιατόρια που υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω των κυβερνητικών διαταγμάτων για την παρεμπόδιση της πανδημίας παραμένουν κλειστά, ενώ άλλα έχουν ήδη κλείσει οριστικά.

Ακόμη και αυτά που ήταν ανοικτά εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα θα υποχρεωθούν να κλείσουν. Και αυτό γιατί δούλευαν κυρίως με τους τουρίστες και με τους εργαζόμενους στα γραφεία των διαφόρων εταιρειών.

Ομογενής εστιάτορας ο οποίος έχει τρία εστιατόρια στην εν λόγω περιοχή επεσήμανε ότι το νεότερο εστιατόριο το οποίο το άνοιξε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς δεν το άνοιξε καν.

Ακόμη και τα δύο άλλα τα κρατάει ανοικτά διότι πολλοί από τους εργαζόμενους δεν μπορούν να επωφεληθούν από το ταμείο ανεργίας.

Ένας Κορεάτης, ο οποίος διατηρούσε τρία εστιατόρια πλησίον του ομογενή του τα έκλεισε οριστικά και τα τρία, διότι ακόμη και να αλλάξουν τα δεδομένα και να έρθουν τουρίστες τίποτε δεν θα είναι όπως πριν.

«Ο κόσμος έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου σχετικά με τον κίνδυνο του κορωνοϊού και φοβάται την εστίαση σε κλειστούς χώρους», επεσήμανε ο συνομιλητής μου.

Το εστιατίοριο “Capital Grill” την ώρα του γεύματος. Η καντίνα του ομογενή Γερασίμου Μαραβελάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομογενείς εστιάτορας που διατηρεί αλυσίδα εστιατορίων σε διάφορες περιοχές του Μανχάταν σκέφτεται πολύ σοβαρά να κλείσει τουλάχιστον 15 εξ αυτών.

«Εμείς δουλεύαμε όχι μόνο με τους τουρίστες, αλλά και με όλους όσους εργάζονταν στα γραφεία και στα ξενοδοχεία. Σήμερα σε κάθε ουρανοξύστη θα δεις να εισέρχονται 40 και 50 εργαζόμενοι, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολα θα είναι στο εξής τα πράγματα, ακόμη και να επιτραπεί η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους», επεσήμανε ο ομογενής εστιάτορας.

Ερωτηθείς για τι μέλλει γενέσθαι επεσήμανε: «Πολύ φοβάμαι ότι δεν είδαμε ακόμη τα χειρότερα. Όσοι είχαν βγει στο ταμείο ανεργίας πέραν του επιδόματος που δικαιούνταν λάμβαναν κάθε εβδομάδα $600.00 επί πλέον και τα έφερναν βόλτα. Φανταστείτε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα που θα σταματήσει η επιδότηση των $600.00», επεσήμανε ο συνομιλητής μας εκφράζοντας την ανησυχία για το φαινόμενο ντόμινο (domino effect).

Οι πινακίδες με τις εκπτώσεις των καταστημάτων δεν συγκινούν κανέναν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα καταστήματα είχαν β γάλει την πραμάτιά τους στο πεζοδρόμιο, αλλά δεν συγκινούσαν κανέναν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Αδειες οι λεωφόροι και τα πεζοδρόμια του Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Κλείνουν το ένα μετά του άλλου τα εστιατόρια και άλλα καταστήματα στο Μανχάταν.
Άδεια τα καθίσματα των εστιατορίων το απόγευμα της Τετάρτης, 29ης Ιουλίου 2020. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Άδειοι οι δρόμοι του Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κίνηση στους δρόμους του Μανχάταν το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Ιουλίου 2020. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κίνηση στο πεζοδρόμιο του Empire State Building. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.