ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι μαθητές της δευτέρας τάξης του Ημερήσιου δημοτικού σχολείου και της πρώτης τάξης του Σαββατιανού προγράμματος του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση της Δρ. Ειρήνης Γράψια συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κυκλική Οικονομία – Καινοτομία» και εξέπληξαν ευχάριστα τους συμμαθητές και τους δασκάλους, καθώς επίσης και την ομώνυμη κοινότητα με την κατάκτηση του 2ου βραβείου.
Το εν λόγω βραβείο αποτελεί συνέχεια των βραβείων σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό και συγκεκριμένα στον 8ο διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες».
Η εκπαιδευτικός Δρ. Ειρήνη Γράψια μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα των μαθητών και τόνισε ότι είναι μια από τις ελάχιστες – αν όχι η πρώτη χρονιά – που μαθητές του Δημοτικού και του Σαββατιανού Σχολείου συμμετέχουν σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και βραβεύονται και ότι αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εξωστρέφειας που υιοθέτησαν προκειμένου να δώσουν στην Ομογένεια και στον απανταχού Ελληνισμό την δυνατότητα να διδαχτούν για και από τα επιτεύγματα του Ελληνικού Σχολείου της Αστόριας.
Οι επιτυχίες των μαθητών και της Δρ. Ειρήνης Γράψια κέντρισαν το ενδιαφέρον των ελλαδικών μέσων ενημέρωσης τα οποία έπλεξαν το εγκώμιο των μαθητών της Αστόριας.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του άρθρου του Hellenic Post με τίτλο «Βραβεύθηκε το ομογενειακό Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου Αστόριας Ν. Υόρκης σε διαγωνισμό πιλοτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας», το οποίο φέρει τις υπογραφές του ρεπόρτερ Νίκου Σουτόπουλου και της φωτογράφου Κλαίρης Νικολάκη:
ΙΩΑΝΝΙΝΑ/Ν.ΥΟΡΚΗ: Με επιτυχία διοργανώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022η ημερίδα και η τελετή λήξης του καινοτόμου πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Κυκλική οικονομία – καινοτομία και εργαστήρια δεξιοτήτων στο σύγχρονο σχολείο» κατά το σχολ. έτος 2021-2022, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο και την αίθουσα: “Δημήτρης Χατζής”, στα Παλαιά Σφαγεία, στα Ιωάννινα, από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). και Ομάδα Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Νικόλαος Σουτόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Π.Ε. του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ηπείρου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Γεώργιος Αμυράς-Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, ο κ. Ελευθέριος Αβραμάκης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, ο κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης – Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο κ. Βασίλειος Γοργόλης – Αναπλ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Οδυσσέας Πότσης-Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ηπείρου, η κα Ελένη Ακονίδου-Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Ευάγγελος Πήχας – Αντιδήμαρχος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Ποιότητας Ζωής και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Θωμάς Μπέγκας – Αντιπρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ο κ. Παναγιώτης Βολάκης – Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δ.Ε. εκ μέρους της κας Ευδοξίας Σακελλαροπούλου – Αναπλ. Οργανωτικής Συντονίστριας Εκπαίδευσης του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου και ο κ. Δημήτριος Δρογίδης Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε. του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.
Στη συνέχεια επιστημονικές εισηγήσεις παρουσίασαν για την «Κυκλική Οικονομία – Καινοτομία» η κα Παρασκευή Μεντζέλου-Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και για τα «Εργαστήρια δεξιοτήτων και την κυκλική οικονομία στο σχολείο (ΣΤ΄ τάξη)» ο κ. Νικόλαος Σουτόπουλος – Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε. του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τα Δημοτικά Σχολεία: Μύτικα Πρέβεζας, 4ο Πρέβεζας, Νεοχωρίου Άρτας, Γαβριάς Άρτας, Πεδινής Ιωαννίνων, και 21ο Ιωαννίνων.
Ωστόσο, τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά των παρευρισκομένων έκλεψαν τόσο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας με το Μουσικοχορευτικό θεατρικό δρώμενο με αφήγηση: «Ο Ασπροπάρης και η Ωραία του Κυνη –Γη– μένη», όσο και το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου Αστόριας Ν. Υόρκης (ΗΠΑ) με το μαγνητοσκοπημένο εικαστικό έργο τους και το συγκινητικό ζωντανό με τηλεδιάσκεψη μήνυμά τους, που απέσπασαν αντίστοιχα το 1ο και 2ο βραβείο στην τελετή βράβευσης καλύτερης συμμετοχής, που έγινε στο τέλος. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Καθ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης και Αναπλ. Καθ. Παρασκευή Μεντζέλου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, αλλά και ο ΣΕΕ Π.Ε. Νικόλαος Σουτόπουλος από το ΠΕΚΕΣ Ηπείρου, που επέδωσαν ως βραβεία χρήσιμα προϊόντα ψηφιακής τεχνολογίας στα σχολεία, που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας, κατά το σχολ. έτος 2021-2022.
Κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της ημερίδας κυκλικής οικονομίας λειτούργησε και έκθεση με εντυπωσιακά παραγόμενα έργα κυκλικής οικονομίας (κατασκευές) των μαθητών από τα συμμετέχοντα Δημοτικά Σχολεία του πιλοτικού προγράμματος, που κέρδισαν επάξια τον θαυμασμό όλων των συμμετεχόντων σε αυτήν.
Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς στην επιμορφωτική εκδήλωση δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής από τους διοργανωτές.
Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της ημερίδας τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι εκπρόσωποι πολιτικοί και αυτοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φορέων τόνισαν την αξία τέτοιων επιμορφωτικών δράσεων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας και εξέφρασαν την κοινή άποψη και επιθυμία αυτό το πιλοτικό, σε αυτή τη φάση πρόγραμμα, να αποτελέσει ετήσιο θεσμό ή φεστιβάλ με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων της Ηπείρου αλλά και της Ομογένειας στην ελληνική διασπορά του εξωτερικού, κατά την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.