ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ρηξικέλευθα με όλη τη σημασία της λέξεως είναι τα πορίσματα του Α’ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφορος το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Το συνέδριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν άρτια διοργανωμένο και κέντρισε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού μας κοινού για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες η Αρχιεπισκοπή ανακινεί το διάλογο για το μέλλον της ελληνικής παιδείας.

Ο δεύτερος σχετίζεται με τον παναμερικανικό χαρακτήρα του συνεδρίου, καθώς παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τις περισσότερες μητροπόλεις.

Από αριστερά διακρίνονραι οι Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Αθηνά Κρομμύδα, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, π. Νικηφόρος Φακίνος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφίες: GOA / D. Panagos.

Ο τρίτος σχετίζεται με το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκαν επί τάπητος στο ίδιο τραπέζι τα θέματα της ελληνικής παιδείας, τα θέματα που αφορούν το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή, καθώς επίσης και το θέμα της χρήσης της αναλογίας της χρήσης της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας στις Θείες Λειτουργίες.

Η οργανωτική επιτροπή του Α’ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία υπό τη διεύθυνση του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου, ανέλυσε τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον που εξέφρασαν οι εισηγητές και οι σύνεδροι, καθώς επίσης και τις προτάσεις που έθεσε επί τάπητος  ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και συνέταξαν τα πορίσματα του συνεδρίου.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός το οποίο αν μη τι άλλο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το συνέδριο δε διοργανώθηκε για το θεαθήναι.

Ένα μέρος του ακροατηρίου. Φωτογραφίες: GOA / D. Panagos.

Μελετώντας προσεκτικά τα πορίσματα τόσο οι σύνεδροι, όσο και το αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων» θα διαπιστώσουν ότι συμπεριελήφθησαν όλες οι προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος και ότι εάν υλοποιηθούν θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ομογενειακή παιδεία.

Το πλήρες κείμενο των πορισμάτων έχει ως εξής:

1) Ο κάθε ναός και η κάθε κοινότητα να έχει και ένα σχολείο. Η Ελληνική παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον μίας Κοινότητας.

2) Το Συνέδριο αυτό να λαμβάνει χώρα ετησίως. Ο Σεβασμιότατος κ. Ελπιδοφόρος ανέθεσε στον διευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη να διερευνήσει το κεντρικό θέμα, την ημερομηνία και την τοποθεσία για το Δεύτερο συνέδριο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μεταξί Λίζα,Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, π. Γεδεών Βασίλειος, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Μερόπη Κυριάκου και ο ευεργέτης της ελληνικής παιδείας Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφίες: GOA / D. Panagos.

3) Κάθε Κοινότητα μπορεί και πρέπει να έχει πρόγραμμα προνηπιακής και νηπιακής παιδείας ή ακόμη και βρεφονηπιακό σταθμό.

4) Να επενδύσουμε ως ομογένεια στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών.

5) Να διευρυνθεί η συνεργασία με τις Μητροπόλεις για την προαγωγή της ομοιογένειας και της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

6) Να υπάρχουν προγράμματα εκπαιδευτικής προπαρασκευής των μετακλητών διδασκάλων πριν έλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Σε πρώτο πλάνο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και συνάμα πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης “Ο Γέρος του Μωριά”, Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφίες: GOA / D. Panagos.

7) Να εφαρμοστεί ένα ενιαίο πρόγραμμα διδακτέας ύλης και εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την Αρχιεπισκοπή.

8) Να ανασυσταθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας (Α.Σ.Ε.Π.) με την αρωγή εγνωσμένων συντελεστών με κύρος. Προτεραιότητα του Α.Σ.Ε.Π. θα είναι ο συντονισμός εγκεκριμένης διαδικασίας πιστοποίησης εκπαιδευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ανασυστάσεως του Συμβουλίου.

9) Επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας να διερευνήσει την καταλληλότερη εφαρμογή για ενιαίο πρόγραμμα συνταξιοδοτήσεως των εκπαιδευτικών.

10) Να προετοιμαστούν κατάλληλα προγράμματα Ελληνικής γλώσσας για διδασκαλία στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

11) Να ανασχεδιαστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης των δασκάλων της Αρχιεπισκοπής, ίσως στο Ελληνικό Κολλέγιο της Βοστώνης, αλλά και να διερευνηθεί η προσθήκη ισότιμων και αναγνωρισμένων προγραμμάτων σε άλλα Ανώτερα και Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ανά την Αμερική.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικής Παιδείας Ηλίας Τομάζος. Φωτογραφίες: GOA / D. Panagos.

12)    Να συσταθεί Ειδικό Ταμείο στήριξης της Ελληνικής Παιδείας, κατά τα πρότυπα των Endowment Funds και οι τόκοι των χορηγουμένων κεφαλαίων να χρηματοδοτούν την πρόοδο των προαναφερθέντων προγραμμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς:

α) την οργανωτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, για την επιτυχή προαγωγή του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Επίσης,

β) την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Flushing της Νέας Υόρκης και ιδιαιτέρως στον π. Παύλο Παλαιστίδη για την ένθερμη υποδοχή και φιλοξενία των συνέδρων, και

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Κατερίνας Οικονόμου από το Όρεγκον. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

γ) τους εισηγητές και τις εισηγήτριες που κάλυψαν με ευρύτητα την θεματολογία της ημερίδας.

Στην κατακλείδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε ότι το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας θα αναλάβει με έξοδα της Αρχιεπισκοπής την εκτύπωση και δημοσίευση των Πρακτικών του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.