ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς το Σάββατο και την Κυριακή παράτησαν το κλινών άστυ και ανέβηκαν στα γραφικά όρη Κάτσικλς για το καθιερωμένο πλέον ραντεβού για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.

Πρόκειται για το ιδιόκτητο κτήμα του Συλλόγου Βοειροχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» με τη γραφική λίμνη και τον ιερό ναό της Χιοπολίτιδος που εφέτος εορτάζει την 40ή επέτειο της ανεγέρσεως και λειτουργία του ναού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μουτάφης και τα άλλα στελέχη εργάστηκαν άοκνα για πάνω από μια εβδομάδα, αφ’ ενός μεν, για τον καλλωπισμό και σημαιοστολισμό του χώρου, αφ’ ετέρου δε για τον εφοδιασμό της κουζίνας με όλα τα εδέσματα που η παράδοση επιτάσσει.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους ομογενείς και ειδικά σε εκείνους που έρχονταν για πρώτη φορά τα μεγάλα γαλανόλευκα πανό τα οποία αναφέρονταν στην 40ή επέτειο, καθώς επίσης και σε εκείνα που καλωσόριζαν το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο και το δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις ήρθαν στη Νέα Υόρκη αποκλειστικά και μόνο για τη γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας.  

Ο Μητροπολίτης Μάρκος έφτασε στην Αγία Μαρκέλλα νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου συνοδευόμενος από τους ιερείς π. Ιωάννη Λάρδα, π. Βασίλειο Λούρο και π. Νικόλαο Πάρο καθώς επίσης και από το δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Δημήτρη Μουτάφη και τα άλλα στελέχη.

Ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε με έκδηλη την υπερηφάνεια για την αγάπη και τη γενναιοδωρία των συμπατριωτών του για την Αγία Μαρκέλλα και έδειξε στους επισκέπτες τις εικόνες, τα αγιογραφημένα παράθυρα, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αγιογράφους καθώς επίσης και στους δωρητές.

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Μητροπολίτη Μάρκου στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μητροπολίτης έδειξε ενδιαφέρον και για τους αναδόχους του ναού και συγκεκριμένα τους Δημήτρη Μουτάφη, Παράσχο Φασολά, Κωνσταντίνο Γωνιά, Νικόλαο Κατσάπη, Νικόλαο Μανολάκη, Νικόλαο Μιχαλιό, Κωνσταντίνο Ράλλη, Μιχάλη Σκυριώτη και Διαμαντή Ζουμά.

Ο κ. Μουτάφης υπενθύμισε ότι ο πάνσεπτος ναός της Αγίας Μαρκέλλα χτίστηκε προ τεσσάρων δεκαετιών και εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουλίου 1996 υπό του μακαριστού Επισκόπου Μελόης, κ. Φιλοθέου βοηθούμενου υπό του π. Κωνσταντίνου Κομπίτση και τόνισε ότι τόσο ο αείμνηστος Μελόης όσο και ο π. Κωνσταντίνος Κομπίτσης συμμετείχαν πάντα στις εορτές και στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

«Η μόνη εικόνα που απουσιάζει από το ναό μας είναι η εικόνα των Αγίων Χίου», επεσήμανε χαριτολογώντας ο κ. Μουτάφης και ο Μητροπολίτης υποσχέθηκε ότι μόλις επιστρέψει στο νησί θα μεριμνήσει και γι αυτό.

Τα πανό με τα οποία καλωσορίζουν τον Μητροπολίτη Μάρκο και τον Δήμαρχο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρρών και Οινουσσών Μάρκος τόσο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού που τελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου, όσο και κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος και κάλεσε τους ομογενείς να παραμείνουν εδραίοι στην πίστη τους και να μεταλαμπαδεύουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Μετά τον Εσπερινό και μετά τη Λειτουργία παρατέθηκε το καθιερωμένο δείπνο και γεύμα αντίστοιχα και οι ομογενείς ξεφάντωσαν με την ορχήστρα του Γιάννη Λιγνού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα Δημήτρης Μουτάφης μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου επεσήμανε: «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκο, πολύ καλά είπατε στο λόγο σας στον Εσπερινό, ότι κάποιο παιδί σας χτύπησε την πόρτα και ζήτησε ψωμί να φάει».

Οι ιεροψάλτες, ο Μητροπολίτης Χίου και οι Στηβ Ζερβούδης, Σταύρος Χαβιάρας και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς μετά της συζύγου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ήρθαμε ταπεινά εγώ και ο Κώστας Γωνιάς, σας ζητήσαμε να βρεθείτε μαζί μας για τον εορτασμό της Αγίας Μαρκέλλας, δεν πρόλαβα να τελειώσω και αμέσως είπατε το ναι. Από εκεί κατάλαβα πόσο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη έχετε για μας τους ξενιτεμένους Χιώτες στην Αμερική. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο της Χίου Μανώλη Βουρνού και τη σύζυγό του που βρίσκονται απόψε μαζί μας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον άνθρωπο ο οποίος ήταν πρωτοπόρος, τον κ. Στηβ Ζερβούδη, διότι πάντα στις δύσκολες καταστάσεις εδώ στο Πελιναίον στο Upstate της Νέας Υόρκης μας έβγαζε ασπροπρόσωπους.

Πολλοί από εσάς θυμάστε πέρσι λειτουργήσαμε με τον π. Γεώργιο από τη Χίο. Εφέτος είχαμε τη βοήθεια της Αγίας Μαρκέλλας και έχουμε τον Μητροπολίτη μας.

Από αριστερά οι π. Βασίλειος Λούρος, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, π. Νικόλαος Πάρος και π. Απόστολος Λάρδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον π. Μάξιμο Πολίτη από τον Ναό του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, όπου το βράδυ της Τρίτης θα χοροστατήσει του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας και σας καλώ όλους να είμαστε εκεί και να μετατρέψουμε σε Χιώτικο το Μπρονξ.

Ευχαριστούμε τον π. Βασίλειο Λούρο, παιδί της Παρπαριάς Χίου που είναι συνεχιστής του π. Κωνσταντίνου Κομπίτση που για 35 χρόνια ήταν μαζί μας και θα είναι και αύριο εδώ.

Ευχαρίστησε τους διακόνους και τους ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Απόστολο Κομπίτση, τον κ. Τσιαδή που έρχεται από την Πενσιλβάνια.

Το Πελιναίον είναι σύλλογος του ’50 και ταξιδεύει. Η εκκλησία έγινε το 1979 και σήμερα και αύριο γιορτάζουμε τα 40 χρόνια», κατέληξε ο κ. Μουτάφης.

Ο αεικίνητος πρόεδρος Δημήτρης Μουτάφης και τα άλλα στελέχη με τους εθελοντές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Γιάννη Λιγνού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς οι οποίοι απόλαυσαν τη χιώτικη φιλοξενία και ξεφάντωσαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ορψήστρα του Γιάννη Λιγνού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Στηβ Ζερβούδης, Δημήτρης Μουτάφης και Σταύρος Χαβιάρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο αεικίνητος φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρης Πανάγος επί το έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας (κέντρο) με τα τάματα των ομογενών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πίνακας με τους Αναδόχους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.