«Ψηφιακή ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21»: Ψηφιακή περιήγηση στις επετειακές εκθέσεις του ΠΙΟΠ και του ΕΙΜ

0

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Με ένα «κλικ» στον υπολογιστή, στο τάμπλετ ή στο κινητό τηλέφωνο έχουν πλέον όλοι τη δυνατότητα να επισκεφτούν ψηφιακά τις επετειακές εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που συνδιοργάνωσαν την περασμένη χρονιά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ). Με τίτλο «Ψηφιακή ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», οι τρεις περιοδικές εκθέσεις από το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι διαθέσιμες ψηφιακά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική εφαρμογή «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21. Η Ιστορία σαν παραμύθι” προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά και μεγαλύτερους να προσεγγίσουν με δημιουργικό τρόπο ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης.

«Η ψηφιακή περιήγηση είναι ένα ακόμα εργαλείο για να προσελκύσεις νεαρότερης ηλικίας κοινό, αλλά και να δώσεις τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επισκεφτούν την έκθεση να τη δουν με αυτόν τον τρόπο. Έτσι κι αλλιώς τα Μουσεία μας είναι εκτός Αθηνών και πολλοί, ενδεχομένως, άνθρωποι θα ήθελαν να τα επισκεφτούν αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι ψηφιακές εφαρμογές τους δίνουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις επετειακές αυτές εκθέσεις και να δουν τα σπουδαία κειμήλια του Αγώνα που προέρχονται από τις Συλλογές του ΕΙΜ, το οποίο είναι άλλωστε και ο συνδιοργανωτής της εκάστοτε έκθεσης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη.

Τις ψηφιακές περιηγήσεις επισκέφτηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους τουλάχιστον 1.500 άτομα, ενώ οι εκθέσεις στα τρία Μουσεία του ΠΙΟΠ, που ήταν μέρος του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ, «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον περίπου 72.000 επισκεπτών. Τα εκθέματα, που ήταν επιλεγμένα αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ, όπως η φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, το καριοφίλι του Αλή Πασά, το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας (σε 3D), η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή και ο σταυρός του Ανδρέα Μιαούλη, μπορεί κανείς να τα θαυμάσει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν στα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Την εκθεσιακή εμπειρία συμπληρώνουν το πλούσιο εποπτικό υλικό, τα εισαγωγικά κείμενα και οι λεζάντες που πλαισίωναν την κάθε έκθεση. «Είναι σαν να πηγαίνεις στο Μουσείο: Μπαίνεις μέσα, περνάς την πόρτα, ανεβαίνεις τα σκαλιά, πηγαίνεις στις ενότητες, ακριβώς όπως είχε διαρθρωθεί θεματικά η κάθε έκθεση, ενώ μπορείς να επικεντρωθείς σε κάποια εκθέματα, να διαβάσεις τα κείμενα… Φυσικά όλα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά. Τίποτα, όπως ξέρουμε όλοι, δεν μπορεί να συγκριθεί με μια δια ζώσης επίσκεψη σε ένα μουσείο», τονίζει η κ. Ράπτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν εύκολα να μεταβούν σε ένα μουσείο, όπως άνθρωποι με αναπηρίες ή όσοι ανήκουν στην τρίτη ηλικία, η ψηφιακή επιλογή παρέχει αυτή τη μοναδική δυνατότητα. «Να “επισκεφθούν”, χωρίς να επισκεφθούν ένα Μουσείο ή μια έκθεση. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ότι τα VR έλκουν πολύ το ενδιαφέρον των σχολικών κοινοτήτων, είναι κάτι γοητευτικό για τα παιδιά. Μας έχουν ήδη απευθυνθεί σχολεία που θέλουν να τους αποστείλουμε συμπληρωματικό υλικό προκειμένου να υποστηρίξουν μια ψηφιακή περιήγηση στο σχολικό περιβάλλον», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Ράπτη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνοδεύει την ψηφιακή περιήγηση των τριών επετειακών εκθέσεων είναι επίσης πολύ εύκολα προσβάσιμο μέσω ενός link. «Μπορείς να το ανοίξεις από το σπίτι σου. Ο καθένας μπορεί να κάνει το εκπαιδευτικό, από τη στιγμή που υπάρχει το σχετικό link», επισημαίνει η κ. Ράπτη. Όσο, δε, αφορά τα σχολεία, το ΠΙΟΠ μπορεί να αποστείλει συμπληρωματικό υλικό ή εκδόσεις που έχουν να κάνουν με τη θεματική του κάθε Μουσείου. Σημειώνεται ότι όλες οι ψηφιακές περιηγήσεις, κι αυτές που προσφέρονται με αφορμή τις επετειακές εκθέσεις, αλλά και οι μεγάλες περιοδικές εκθέσεις του ΠΙΟΠ που έχουν γίνει στο παρελθόν, είναι προσβάσιμες μέσω του site του ιδρύματος https://www.piop.gr/. Όταν, δε, ολοκληρωθεί η αναβάθμισή του, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, όλες μαζί θα είναι συγκεντρωμένες σε μια ειδική «ψηφιακή βιβλιοθήκη/ταινιοθήκη», εύκολα προσβάσιμη στο κοινό.

Ακολουθώντας τα παρακάτω link και μέσα από διαφορετικές επιλογές, μπορεί κανείς να περιηγηθεί ψηφιακά στις επετειακές εκθέσεις, να αντλήσει πληροφορίες για τα αντικείμενα που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη συμβολή κάθε περιοχής στον απελευθερωτικό Αγώνα και να παρακολουθήσει τις συνοδευτικές οπτικοακουστικές παραγωγές. Επίσης, να έχει πρόσβαση στην ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική εφαρμογή. Συγκεκριμένα:

Για την περιήγηση στην έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (29.5.2021-31.1.2022), αναδεικνύοντας την πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση, πατήστε εδώ https://3dtours.cgworks.com/piop/epanasistasi-ioannina/

Για την περιήγηση στην έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ», που παρουσιάστηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (11.6.2021-10.1.2022), φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας και των συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά κατά τον αιώνα πριν από το 1821, πατήστε εδώ https://3dtours.cgworks.com/piop/epanasistasi-dimitsana/

Για την περιήγηση στην έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (4.7.2021-17.1.2022), αναδεικνύοντας τη συνεισφορά του ναυτικού στην Επανάσταση, πατήστε εδώ https://3dtours.cgworks.com/piop/epanasistasi-xios/

Η ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική εφαρμογή «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21. Η Ιστορία σαν παραμύθι», με την πλούσια εικονογράφηση και τα βίντεο, τις ευφάνταστες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επιλεγμένα αντικείμενα από τις τρεις εκθέσεις και η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε οικογένειες, είναι διαθέσιμη εδώ https://issuu.com/piop_media2008/docs/issuuembeded

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.