Πρωτοποριακό το Μουσικό Αρχείο του ομογενή καθηγητή

0
Από το αρχείο του Παναγιώτη Λαρόπουλου. Φωτογραφία: https://www.ertnews.gr/

Ο συνθέτης και πιανίστας Παναγιώτης Λιαρόπουλος, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι αναπληρωτής καθηγητής σύνθεσης στο Berklee College of Music, έχει βρει ένα δικό του μοναδικό τρόπο όχι μόνο να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το γενέθλιο τόπο αλλά και να προωθεί μέσα από την μουσικολογική του έρευνα σημαντικότατες δράσεις για τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αναφερόμαστε στο Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νήσων της, ένα πολύτιμο αρχείο το οποίο φιλοξενεί όλες τις υπάρχουσες πηγές (ηχητικές, οπτικές, έντυπες και προφορικές) που αφορούν την οργανική και φωνητική παραδοσιακή μουσική, τον χορό και τη λαϊκή και δημοτική ποιητική παράδοση αυτών των νησιών και είναι αποτέλεσμα της δικής του προσπάθειας και έρευνας με σημαντικότατους συμπαραστάτες το Δήμο Αμοργού, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Ίδρυμα Fulbright των ΗΠΑ.

Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενο του Αρχείου, για την ερευνητική του προσέγγιση αλλά και για τις εμπειρίες που αποκόμισε στο δρόμο προς την ολοκλήρωση του, στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της, έγινε στις 4 Αυγούστου 2024, στην κατάμεστη πλατεία της Λόζας, στη Χώρα Αμοργού, κι έκτοτε είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στους ήχους, τις εικόνες και τα κείμενα της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης.

Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος για το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της
Παναγιώτης Λιαρόπουλος

Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη Σύνθεση από το Boston University (Η.Π.Α), όπου σπούδασε ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright κοντά στο Θόδωρο Αντωνίου και το Lukas Foss και αποφοίτησε λαμβάνοντας τιμητική διάκριση για εξαιρετική επίδοση στη Σύνθεση στα Ανώτερα Θεωρητικά.

Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και σύνθεση στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με το Χρήστο Σαμαρά. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν έργα για σόλο όργανα, για σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και για ορχηστρικά σύνολα. ‘Εργα του έχουν εκτελεστεί και διακριθεί στις Η.Π.Α, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες.

Ανάμεσα στις διεθνείς διακρίσεις έργων του συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης ALEA III (2002) για το έργο Orientations Beta για Μέτζο Σοπράνο και Ορχήστρα Δωματίου, και το δεύτερο βραβείο για το Κοντσέρτο για Φλάουτο και Ορχήστρα στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Δημήτρη Μητρόπουλου (2005). Έργα του έχουν παραγγελθεί και εκτελεστεί από σημαντικά ορχηστρικά σύνολα και σύνολα μουσικής δωματίου στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: Boston Pops Symphony Orchestra, Albany Symphony Orchestra, Alea III Contemporary Music Ensemble, Greek Ensemble for Contemporary Music, και άλλα.

Ο Π. Λιαρόπουλος ζει στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι αναπληρωτής καθηγητής σύνθεσης στο Berklee College of Music και καθηγητής Πιάνου στο μουσικό τμήμα του University of Massachusetts Boston. Είναι επίσης ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνόλου Ελληνικής Μουσικής, το οποίο ειδικεύεται στην κριτική ερμηνεία και εκτέλεση έντεχνης, αστικής και παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.